Spectacole cu roboți, experimente cu fulgere, incursiuni în viața de arheolog sau de spion – la “Noaptea Cercetătorilor”, pe 24 septembrie

619 vizualizări
Noaptea cercetătorilor / Sursă foto: Captură Noapteacercetatorilor.ro
Zeci de activități pentru copii și adulți vor fi organizate, în București și alte orașe ale țării, pe 24 septembrie, când este organizată “Noaptea cercetătorilor”. La eveniment participă cele mai mari institute de cercetare și cele mai importante universități din România. Scopul e acela ca participanții “să descopere lumea extraordinară a științei” prin “jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității”, se anunță într-un comunicat de presă.

Noaptea cercetătorilor europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Iași, Timișoara, Cluj, Sibiu, Constanța, Suceava, Galați, Craiova și multe altele, potrivit organizatorilor.

Programul activităților de anul acesta include activități precum: observații astronomice, spectacole cu roboți, conferințe cu unii dintre cei mai renumiți cercetători români, experimente cu fulgere, azot lichid, levitație, dar și alte fenomene spectaculoase, incursiuni interactive în meseria unui arheolog, a unui astronaut, a unui marinar sau chiar a unui spion, conform comunicatului de presă.

Intrarea este gratuită la toate evenimentele. 

Tematicile acestui an sunt Opening Up Science – un tribut adus științei care permite redeschiderea societății și ReCoN-nect – The Green Deal – ce pune în centru eforturile pe care știința le depune pentru a oferi planetei un viitor mai verde. 

  • Activitățile Opening Up Science vor fi desfășurate în centre universitatea mari din Iași, Timișoara, Constanța, Craiova și Sibiu. 
  • Activitățile ReCoN-nect – The Green Deal se vor desfășura în București și alte 21 de locații din mediul urban mare și mediu (Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava, Craiova, Târgu Neamț, Fălticeni, Galați, Brăila, Focșani, Pitești, Bacău, Făgăraș, Satu Mare, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Eforie Sud) și mediul rural în zonele Geoparcului Ținutul Buzăului, Geoparcului Țara Hațegului și Olteniei de sub Munte și în Măgurele (Ilfov). 

Opening Up Science este organizat de un consorțiu național din care fac parte Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Politehnică Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Partenerii naționali ai evenimentului Noaptea cercetătorilor #OpeningUpScience sunt: British Council, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, EU Direct și Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă. 

ReCoN-nect – The Green Deal este organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare Pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Federația Fundațiile Comunitare din România și Fundația Comunitară București. 

Detalii suplimentare și programul complet, pentru orașele participante, sunt disponibile pe site-ul Noaptea Cercetătorilor

Potrivit organizatorilor, evenimentele vor respecta toate normele impuse de către autorități în această perioadă: limitarea numărului de participanți, respectarea distanței fizice, dezinfectare și purtarea obligatorie a măștii de protecție. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Politehnica București – instituția cu cei mai mulți reprezentanți în noul grup responsabil cu elaborarea strategiei naționale pentru tehnologii cuantice, ce reunește oameni din ministere, structuri militare și de informații, universități

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB) este organizația care are cei mai mulți reprezentanți într-un nou grup interministerial care va trebui să elaboreze o strategie națională în…
Vezi articolul

VIDEO Droguri în școli: ”Băuturile de la party-uri nu trebuie lăsate nesupravegheate. Din glumă sau altă intenție, așa apare foarte des primul consum / E un vid de educație pe drumul dintre casă și școală” – activist ONG anti-drog

Droguri în școli, droguri la festivaluri, droguri la petreceri. Fenomenul pare de necontrolat și cu o amploare sporită în ultima perioadă, atât prin prisma activităților oamenilor legii, cât și a…
Vezi articolul

Testele de antrenament pentru elevii care vor da Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023 nu vor mai fi publicate, spune șeful instituției care face subiectele de examen: „Pot fi folosite cele din anii anteriori”

În anul școlar 2022-2023, nu o să mai fie publicate teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, cei care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul…
Vezi articolul