Spectacole cu roboți, experimente cu fulgere, incursiuni în viața de arheolog sau de spion – la “Noaptea Cercetătorilor”, pe 24 septembrie

587 de vizualizări
Noaptea cercetătorilor / Sursă foto: Captură Noapteacercetatorilor.ro
Zeci de activități pentru copii și adulți vor fi organizate, în București și alte orașe ale țării, pe 24 septembrie, când este organizată “Noaptea cercetătorilor”. La eveniment participă cele mai mari institute de cercetare și cele mai importante universități din România. Scopul e acela ca participanții “să descopere lumea extraordinară a științei” prin “jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității”, se anunță într-un comunicat de presă.

Noaptea cercetătorilor europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Iași, Timișoara, Cluj, Sibiu, Constanța, Suceava, Galați, Craiova și multe altele, potrivit organizatorilor.

Programul activităților de anul acesta include activități precum: observații astronomice, spectacole cu roboți, conferințe cu unii dintre cei mai renumiți cercetători români, experimente cu fulgere, azot lichid, levitație, dar și alte fenomene spectaculoase, incursiuni interactive în meseria unui arheolog, a unui astronaut, a unui marinar sau chiar a unui spion, conform comunicatului de presă.

Intrarea este gratuită la toate evenimentele. 

Tematicile acestui an sunt Opening Up Science – un tribut adus științei care permite redeschiderea societății și ReCoN-nect – The Green Deal – ce pune în centru eforturile pe care știința le depune pentru a oferi planetei un viitor mai verde. 

  • Activitățile Opening Up Science vor fi desfășurate în centre universitatea mari din Iași, Timișoara, Constanța, Craiova și Sibiu. 
  • Activitățile ReCoN-nect – The Green Deal se vor desfășura în București și alte 21 de locații din mediul urban mare și mediu (Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava, Craiova, Târgu Neamț, Fălticeni, Galați, Brăila, Focșani, Pitești, Bacău, Făgăraș, Satu Mare, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Eforie Sud) și mediul rural în zonele Geoparcului Ținutul Buzăului, Geoparcului Țara Hațegului și Olteniei de sub Munte și în Măgurele (Ilfov). 

Opening Up Science este organizat de un consorțiu național din care fac parte Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Politehnică Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Partenerii naționali ai evenimentului Noaptea cercetătorilor #OpeningUpScience sunt: British Council, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, EU Direct și Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă. 

ReCoN-nect – The Green Deal este organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare Pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Federația Fundațiile Comunitare din România și Fundația Comunitară București. 

Detalii suplimentare și programul complet, pentru orașele participante, sunt disponibile pe site-ul Noaptea Cercetătorilor

Potrivit organizatorilor, evenimentele vor respecta toate normele impuse de către autorități în această perioadă: limitarea numărului de participanți, respectarea distanței fizice, dezinfectare și purtarea obligatorie a măștii de protecție. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Streinu Cercel: Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut? Înseamnă că ai gripă, nu ai nevoie de niciun test. Moda asta să bombardăm camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie

Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri că diagnosticul de gripă este unul “clar” şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune, iar plimbatul…
Vezi articolul

Impactul pandemiei asupra antreprenoriatului din România, analizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai în cadrul unui proiect internațional lansat de London Business School și Babson College

Impactul pandemiei asupra antreprenoriatului din România este studiat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB), în cadrul unui proiect internațional de cercetare realizat în colaborare cu peste 40 de universități și instituții…
Vezi articolul