Studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara protestează față de eliminarea sesiunii de restanțe, pentru anii care nu sunt terminali – petiție online

18.548 de vizualizări
Foto: UVT
Studenții Universității de Vest din Timișoara (UVT) protestează față de eliminarea sesiunii C de restanțe pentru anii neterminali (o variantă a studenților de a-și promova unul sau mai multe examene restante din anii anteriori). Decizia de a se desființa sesiunea C a fost luată încă din anul 2023. Anul universitar anterior, studenții au mai avut inițiative similare, însă nu publice, ci în interiorul universității. Ei solicită reintroducerea acesteia printr-o petiție online, sub formă de Google Form.
  • Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere din partea Universității de Vest din Timișoara în legătură cu situația reclamată de studenți, pe care îl vom publica în momentul în care îl vom primi.

Potrivit organizației studenților din OSUT (Organizația Studenților de la Universitatea Timișoara), Consiliul de Administrație al Universității de Vest Timișoara a decis în 2023 eliminarea sesiunii C pentru anii care nu sunt terminali.

Conducerea Universității a explicat decizia prin faptul că numărul studenților care se prezintă la examenele din sesiunea C și le promovează este unul extrem de mic, nefiind astfel justificată nevoia acesteia din punct de vedere statistic, acesta fiind și contraargumentul principal pe care l-am primit pe parcursul negocierilor, însoțit de situațiile numeroase în care și prezența efectivă este scăzută și de perioada oricum aglomerată din punct de vedere administrativ pentru personalul universității”, conform studenților.

Totuși, potrivit lui Alexandru Olaru, inițiator al acțiunii, student la Drept, după adoptarea deciziei, UVT a introdus o sesiune specială, limitată la un singur examen restant din anul anterior: „UVT a acceptat propunerea OSUT de a menține sesiunea C pentru studenții din anii terminali, practic admițând tacit că totuși ar fi necesară o sesiune de toamnă. Același UVT, după adoptarea deciziei a hotărât organizarea unei sesiuni speciale C pentru studenții din anii neterminali pentru susținerea unui singur examen restant dintr-un an anterior. Deci: a eliminat; a menținut-o pentru anii terminali; a introdus o excepție temporară și limitativă. De ce au eliminat-o și s-au auto-contrazis?”, a declarat acesta.

La vremea adoptării deciziei, OSUT a prezentat toate argumentele necesare pentru menținerea sesiunii C, iar un număr de aproximativ 1100 de studenți au completat un formular pentru a-și arăta susținerea pentru Sesiunea C, însă UVT a spus la vremea respectivă că numărul este nesemnificativ, conform studentului.

De ce consideră studenții sesiunea C necesară?

Studenții de la Universitatea de Vest Timișoara au întocmit o listă cu motivele pentru care consideră ca era necesară sesiunea C:

Reducerea stresului academic și prevenirea abandonului: Studenții aveau o șansă reală de a recupera restanțele, mai ales în contexte de dificultăți personale, probleme medicale sau financiare. 

Flexibilitate pentru studenții cu joburi: Mulți studenți lucrează pentru a se întreține, iar sesiunea C le permitea să își gestioneze mai bine timpul și examenele. 

O plasă de siguranță academică: Nu toți studenții evoluează uniform; sesiunea C oferea timp suplimentar celor care aveau nevoie, fără să-i forțeze în situații de exmatriculare sau repetare inutilă. 

Echitate între studenți: Faptul că doar anii terminali mai beneficiază de sesiunea C este o inechitate evidentă, care creează studenți „de rang 1” și „de rang 2” în aceeași universitate. 

O completare necesară pentru regula „treptei”: UVT aplică deja un sistem strict, care condiționează promovarea în anul 3 de promovarea integrală a anului 1 (și la fel pentru anul 4 cu restanțele din anul 2). Eliminarea sesiunii C suprapune un obstacol suplimentar, creând un mediu academic rigid și lipsit de empatie.”

Potrivit studenților, UTV ar împiedica parcursul academic al acestora, se introduce treapta (nu treci în anul 3 cu restanță din anul 1) și se elimină sesiunea C. „Nu și-a consultat real studenții, a adoptat decizia imediat ca primă măsură în virtutea argumentelor aduse, nu a încercat să adopte măsuri tranzitorii sau să campanii de informare privind importanța sesiunii C.”

Conform studenților, în momentul de față există un număr de aproximativ 500 de studenți care nu pot promova în anul 3 din cauza unei restanțe din anul 1.

Mobilizarea studenților

Pentru a solicita revenirea asupra deciziei, studenții au inițiat o petiție online, sub forma unui Google Form, strângând peste 800 de completări în câteva zile, și au lansat o campanie pe rețelele de socializare, unde au strâns până acum peste 400 de urmăritori.

„Inițiativa noastră a luat naștere pentru a convinge conducerea universității că sesiunea C era necesară. Suntem independenți de OSUT. Am lansat o petiție online și am creat un cont de Instagram pentru a arăta public forța și unitatea studenților. Sesiunea C era o a treia șansă a studenților de a-și promova unul sau mai multe examene restante din anii anteriori sau din anul în curs.”, au mai adăugat studenții.

Manifestul studenților la UVT

Structură an universitar 2024-2025 la UVT


3 comments
  1. Domnii studenți au ajuns în sfârșit la vorbele celor care au absolvit cursurile cel puțin a unei facultăți și anume pentru a promova anul , ești obligat să promovezi toate examenele materiilor studiate în anul respectiv. Moda să ajungi în ultimul an în pragul examenului de licență, dar tu să vii cu 2÷3 examene nepromovate din anul I sesiunea de iarnă , pentru că ai acel punctaj care se poate cumpăra.

  2. Poate ca nu are legătură directa cu subiectul, dar măcar tangent tot are o relevanță: ar fi fost mai credibil dacă studenții nu foloseau atât de vizibil ChatGPT la construirea argumentelor.
    Lene intelectuală la maximum, cam ceea ce duce și la nevoia de “restanțe la restanțe”. Ironic, nu?

  3. Poate ca studenții nu prea știu, dar sesiunea B, in UVT, este sesiunea de restante.
    O sesiune C, in aceasta accepțiune, nu înseamnă decât o sesiune de restante la restante.
    Da, este vina UVT ca a modificat întreagă schema, in urma cu multă vreme.
    Pentru ca, in acel moment, la fel ca-n celelalte Universități, era sesiunea normală si sesiunea de… toamna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Discurs în derivă al premierului: „Mă angajez personal…”, după care anunță că în loc să se întâlnească azi cu sindicatele din Educație, pentru negocieri, va avea întâlniri cu asociațiile de părinți și elevi. Acestea nu revendică nimic / Ciucă e îngrijorat că nu poate să îi predea lui Ciolacu „un mandat cu probleme”

Premierul Nicolae Ciucă a lăsat de înțeles că se angajează personal în rezolvarea problemelor cadrelor didactice și ale angajaților din Educație, după care a spus că se va întâlni marți…
Vezi articolul