Grupul de studenți care vor să devină profesori și sunt înscriși la masteratul didactic de la Universitatea din București, care au acuzat recent limitarea accesului la burse, au spus, marți, pentru Edupedu.ro că au fost primiți în audiență la Ministerul Educației, dar că s-au lovit de o „eschivă constantă” din partea reprezentanților instituției. Ei spun că ministerul a invocat imposibilitatea de a interveni în chestiunea burselor, deoarece nu ar avea cadru legal, iar când au fost avertizați în legătură cu riscul de creștere a abandonului universitar, în urma acestei situații, reprezentanții Ministerului le-au cerut studenților să nu invoce acest aspect în eventualele discuții ale lor cu presa.
UPDATE Studenții la masterat didactic – anul I și II în cadrul Universității din București au transmis, miercuri, Edupedu.ro că au fost informați că vor fi primiți la discuții cu reprezentanții instituției. Tot ei au trimis un comunicat de presă referitor la discuțiile de marți cu oficialii Ministerului Educației, în care acuză că „Ministerul Educației încurajează abandonul universitar” – vezi comunicatul integral la finalul articolului.
- Student la masterat didactic la Universitatea din București: „nu putem să ne menținem la masterul acesta, cu opt ore de practică necesare pe săptămână, plus cursuri și cu job. Bursa era necesară. Asta e motivația masteratului didactic în primă fază: vrei să ai oameni care sunt pregătiți bine, îi ții acolo cu bursa aceasta, ca după aceea să intre în sistemul de învățământ”.
- Bursa de studiu pentru studenții care vor să devină profesori și urmează cursurile masteratului didactic este de 3.700 de lei. Amintim că ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat bursele noi majorate pe pagina sa de socializare, în săptămâna dinaintea campaniei electorale, deși anul universitar începuse de aproape o lună
Întâlnirea a avut loc în contextul în care problema studenților care au avertizat în legătură cu riscul de a nu avea acces la burse, studenți înscriși în anul II la masterat didactic în cadrul Universității din București, nu este singulară. În ultima săptămână, au semnalat probleme similare și studenții din anul I înscriși pe locuri cu taxă, tot de la Universitatea din București, precum și studenți la masterat didactic în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Ambele grupuri au transmis apeluri la adresa instituțiilor de învățământ superior și scrisori deschise la adresa Ministerului Educației, fără a primi răspunsuri sau soluții din partea acestora.
- La București, s-au prezentat la discuțiile organizate marți la Minister și studenți la anul I, și studenți în anul al II-lea la master didactic. Ce spun reprezentanții acestora despre întâlnire – detaliat mai jos
Întâlnirea de la minister a avut loc în condițiile în care Universitatea din București nu a răspuns nici studenților, conform spuselor acestora, dar nici întrebărilor transmise de Edupedu.ro pe această temă – vom publica răspunsurile instituției de învățământ superior în momentul în care le vom primi.
Între timp, un reprezentant al grupului de studenți clujeni care au transmis propria scrisoare deschisă autorităților și conducerii universității – detalii, mai jos – a precizat că, până marți, nu au primit niciun fel de răspuns la solicitarea lor ca legea să fie respectată.
Problema semnalată de studenți, pe scurt:
Pe 11 noiembrie, Edupedu.ro a scris despre posibila limitare a accesului la burse pentru studenții din anul II de masterat didactic, în cadrul Universității din București, posibilitate care i-a determinat pe aceștia să transmită o scrisoare deschisă ministrului Educației, Ligia Deca. Scrisoarea, semnată de 25 de studenți, acuză că această limitare „ar constitui o inechitate față de studenții care, în ciuda efortului depus și dedicării pentru a aprofunda cunoștințele necesare unei cariere didactice, nu beneficiază de un drept pe care studenții înmatriculați în prezent, în anul I, îl exercită”.
Autorii semnalau că, în calitate de studenți în anul al II-lea de masterat didactic, nu au putut „opta pentru un loc cu finanțare de la bugetul de stat chiar dacă urmăreau un alt program de master pe un loc astfel finanțat”, opțiune ce a intrat în vigoare după înmatricularea studenților din anul al II-la (anume, Ordinul de Ministru 3693/1.02.2024 ce include Metodologia admiterii în învățământul superior, în baza noii Legi a învățământului superior). Ei arătau că normele fac referire la programele de studii organizate cu finanțare de la bugetul de stat, și nu la finanțarea individuală a locurilor ocupate de studenți.
- Ulterior, și studenți din anul I de masterat didactic la Universitatea din București, înscriși pe locuri cu taxă, au semnalat probleme similare – mesajul lor, mai jos. Edupedu.ro a solicitat, pe 11 septembrie, un punct de vedere din partea UB, dar instituția de învățământ superior nu a răspuns până în acest moment.
Discuțiile de la Minister, descrise de studenți
Studenții Universității din București (UB) din ambii ani de masterat didactic, însoțiți de un avocat, au precizat, prin reprezentanți, pentru Edupedu.ro că marți, 19 noiembrie 2024, s-au întâlnit cu persoane de la Ministerul Educației, în special de la departamentul juridic, dar că s-au lovit de un blocaj.
Mihai-Alexandru Petrișor, reprezentant al studenților de la masteratul didactic – anul II, și Alexandra Minea, reprezentantă a studenților din anul I, au spus că au cerut Ministerului Educației (ME) să intervină în cazul în care universitatea nu își achită obligația de a acorda burse, dar că interlocutorii de la Minister au invocat autonomia universitară într-o „eschivă constantă”.
Ei au arătat că, în ultimă instanță, li s-a propus să depună la registratură o cerere în care să își exprime plângerile, ulterior ministerul urmând să discute cu universitatea. Iar când studenții au prezentat o listă a celor care sunt dispuși să renunțe la studii, în lipsa susținerii bursiere, ceea ce ar însemna că autoritățile ar încuraja abandonul universitar, li s-a cerut să nu invoce această problemă în eventualele discuții cu presa.
Reprezentanții studenților la masterat didactic – Universitatea din București:
- „Ideea a fost că, dacă universitatea avea fondurile să îi finanțeze pe cei de la taxă, pentru că ei ne-au spus că problema e una de la universitate, că e autonomă și ei își aleg câte locuri pun la taxă. Noi le-am propus: ok, spuneți-le, obligați-i cumva să le plătească, pentru că se încalcă criteriile de acordare a bursei conform legii. Sau, am propus, dacă universitatea nu are fonduri, dați o ordonanță prin care să le dați fondurile, pentru că este aiurea să existe niște criterii stabilite prin lege și apoi să lăsați universitatea să încalce orice criteriu posibil, doar pentru că este autonomă.”
- ”Răspunsul a fost că așa ceva nu se poate, că nu au cadru legal pentru a face așa ceva, că nu ține de ei, în continuare există autonomia universității. Și un domn a spus să ne gândim: dacă universitatea ar face 50.000 de locuri cu taxă, atunci de ce ar trebui Ministerul să fie obligat să plătească pentru acele 50.000 de locuri. Replica a fost: voi de ce stabiliți niște criterii și după aceea lăsat universitățile să le încalce, ținând 50.000 de locuri fără să le finanțeze? Și aici au răspuns că nu e problema lor. Adică a fost o eschivă constantă.”
- Concluzia a fost ca „noi să depunem la registratură o cerere în care să spunem că ne plângem că universitatea nu respectă niște legi, pe care le-au menționat, iar după aceea, în cel mai scurt timp posibil, vor procesa și vor vorbi cu universitatea”. „O altă chestiune – ne-au certat pentru că noi nu am venit cu număr de înregistrare a petiției, de la universitate, în ciuda faptului că universitatea nu ne răspunde la petiții. (…) Am trimis mai multe petiții și scrisori”
- „Pe lângă acestea, noi le-am dat – iar ei au păstrat – o listă cu numele tuturor care intenționează să renunțe la masteratul didactic, adică efectiv să se ‘exmatriculeze singuri’ dacă nu primesc bursă. Am făcut lista pentru că nu putem să ne menținem la masterul acesta, cu opt ore de practică necesare pe săptămână, plus cursuri și cu job. Bursa era necesară. Asta e motivația masteratului didactic în primă fază: vrei să ai oameni care sunt pregătiți bine, îi ții acolo cu bursa aceasta, ca după aceea să intre în sistemul de învățământ. Noi le-am spus că ‘dacă pasați problema din stânga în dreapta, să știți că încurajați abandonul universitar’. După aceea ne-au spus că, dacă ne vedem cu presa, să nu spunem acest lucru referitor la abandonul universitar. (…) Au transmis să nu spunem că ei încurajează abandonul universitar prin faptul că nu vor să rezolve o problemă clară, care va duce la foarte multe abandonuri”
Scrisorile studenților din anul I – masterat didactic UB / studenților de la masterat didactic Informatică – UBB, transmise și Edupedu.ro:
După ce Edupedu.ro a publicat articolul inițial despre reclamațiile studenților din anul II la masterat didactic – Universitatea din București, studenții din anul I, care acum s-au alăturat colegilor mai mari, au transmis că la rândul lor se adresaseră Rectoratului UB și Ministerului pe această temă.
Situația nu este singulară la Universitatea din București: În același context, studenții de la masterat didactic în Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au transmis, la finalul săptămânii trecute, Edupedu.ro propria lor scrisoare pe care o trimiseseră Ministerului Educației și conducerii UBB, tot pe tema burselor.
Cele două scrisori, mai jos:
Mesajul studenților din anul I de masterat didactic – Universitatea din București:
Scrisoarea deschisă a studenților la masterat didactic – Informatică, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca:
Ce spune Legea educației
Potrivit Legii învățământului superior 199/2023:
Art. 35 (7) O persoană poate beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru un singur program de studii universitare de scurtă durată, pentru un singur program de studii universitare de licență, pentru un singur program de studii universitare de master și pentru un singur program de studii doctorale. Prin excepție, absolvenții unui program de studii universitare de masterat care au beneficiat de finanțare de la bugetul de stat pot urma un program de studii universitare de masterat didactic cu finanțare de la bugetul de stat.
Art. 107 (2) Studenții care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare sau de masterat didactic, într-o instituție de învățământ superior de stat pot beneficia de burse de studiu finanțate de la bugetul de stat.
(3) Cuantumul unei burse acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare sau masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant. Criteriile generale de acordare a burselor de la bugetul de stat se stabilesc prin ordin al ministrului educației.
Studenții în anul al II-lea de masterat didactic la Universitatea din București au spus în scrisoarea deschisă că nu au putut „opta pentru un loc cu finanțare de la bugetul de stat chiar dacă urmăreau un alt program de master pe un loc astfel finanțat”, opțiune ce a intrat în vigoare după înmatricularea studenților din anul al II-la (anume, Ordinul de Ministru 3693/1.02.2024 ce include Metodologia admiterii în învățământul superior, în baza noii Legi a învățământului superior).
„Textul legal stipulează în mod clar faptul că bursa se acordă ‘studenților înmatriculați la programele de (…) masterat didactic, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență.’ Observăm că actul normativ face referire la programele de studii organizate cu finanțare de la bugetul de stat, și nu la finanțarea individuală a locurilor ocupate de studenți. Astfel, textul de lege indică faptul că toți studenții înscriși în aceste programe sunt eligibili pentru acordarea burselor, indiferent dacă locul ocupat este finanțat de la buget sau cu taxă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să restrângă sfera beneficiarilor doar la studenții bugetați, ar fi utilizat formulări explicite de tipul: ‘student/candidat înmatriculat/admis pe locuri finanțate de la bugetul de stat’, așa cum sunt folosite în Ordinul de Ministru nr. 3693/1.02.2024 art. 15”, au arătat studenții.
UPDATE Comunicatul de miercuri al studenților la masterat didactic – Universitatea din București, cu privire la discuțiile de marți cu Ministerul Educației:
Citește și:
Un grup de studenți care vor să devină profesori, înscriși la masteratul didactic de la Universitatea din București, acuză într-o scrisoare deschisă limitarea accesului la burse și spun că nici universitatea, nici Ministerul Educației nu au răspuns solicitărilor lor
Nouă universități cer ca studenții de la masteratul didactic să fie obligați să urmeze o carieră în învățământul preuniversitar, „pentru o anumită perioadă”. Consorțiul Universitaria solicită și ca finanțarea de la buget să fie corelată cu mărimea populației și cu numărul de absolvenți de liceu
OFICIAL Burse de studiu de 3.700 de lei pentru studenții care vor să devină profesori și aleg licența didactică cu dublă specializare sau masteratul didactic
Foto: © Andreysha | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
De adăugat, foarte important, OME 6463/2023, Art. 22: „Nu pot constitui criterii de acordare a oricărui tip de burse provenite din fonduri de la bugetul de stat: vârsta, sexul, […], forma de finanţare și nici accesul la burse din alte surse.”
Ordinul citat mai sus nu a fost abrogat conform ultimelor prevederi, respectiv nici nu a fost modificat în sensul Art. 22.
Este important de înțeles faptul că dezamăgirea vine din lipsa responsabilității instituțiilor. Nici universitățile, nici ministerul nu își asumă interpretarea pe care au făcut-o. Asta lăsând la o parte faptul că respectabila autonomie universitară se face doar prin respectarea legii în vigoare, nu sfidând reglementările naționale (moment în care este datoria ministerului să intervină).
Și este de înțeles de ce nu fac asta, pentru că ar trebui să afirme oficial că își asumă îngrădirea unui drept al studenților…