Studenții SNSPA învață în format online până la finalul semestrului II, adică până în 3 iunie, a decis Senatul Universității / Examenele se vor susține cu prezență fizică, iar SNSPA va veni în sprijinul studenților pentru a găsi soluții pentru cazarea acestora

14.954 de vizualizări
Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a adoptat, în ședința din 18 martie 2022, hotărârea privind modalitatea de desfășurare a cursurilor în semestrul al doilea, până la finalizarea anului universitar 2021-2022. Astfel, Până în data de 3 iunie, cursurile se vor ține tot online, iar examenele cu prezență fizică.
  • SNSPA a decis să întrebe studenții printr-un chestionar online, privind reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic și situația cazării studenților care nu au domiciliul în București. Majoritatea au vrut să rămână cursurile online. (la finalul articolului, rezultatele sondajului).
  • Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat inițial, după ridicarea stării de alertă, din 9 martie, că studenții trebuie să revină imediat la cursuri cu prezență fizică. Apoi a revenit și a spus că e nevoie de o perioadă de tranziție dar nu mai mult de o lună.
  • Universitățile au autonomie și pot decide cum organizează cursurile și examenele.

Senatul SNSPA a hotărât ca, până în data de 3 iunie 2022, toate activitățile didactice să se desfășoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universității, în mediul online. Este prima Universitate care decide să păstreze predarea online până la finalul anului universitar.

Începând din 6 iunie 2022, procesul didactic al SNSPA va reveni în format fizic. Sesiunea de examene și examenele de finalizare a studiilor se vor desfășura în format fizic, la sediul universității. După această dată, utilizarea exclusivă a instrumentelor on-line pentru activitățile didactice obligatorii din planul de învățământ se poate realiza numai punctual, la propunerea facultăților și cu aprobarea Consiliului de Administrație al SNSPA. Cu toate acestea, instrumentele online de învățare vor fi utilizate în continuare ca modalități complementare de predare / învățare / evaluare, pentru toate formele de învățământ din SNSPA, așa cum s-a întâmplat și înainte de 10 martie 2020.

”Revenirea la normalitate este firească. La fel de firesc este, însă, ca acest proces complex să fie predictibil, derulat în așa fel încât să vină în sprijinul studenților, care au fost și ei, alături de întreaga populație a României, supuși unor presiuni diverse, pe perioada pandemiei. În același timp, la fel de firesc este ca <<noua normalitate>> să reflecte acumulările din acești doi ani, inclusiv în ceea ce privește mijloacele pedagogice moderne de predare / învățare / evaluare. Excluderea instrumentelor digitale din procesul de formare a unor tineri născuți în era digitală – pe motiv că legea nu prevede acest lucru – nu ar fi decât un regres inexplicabil, pe care nu-l putem valida, printr-un comportament instituțional docil, doar pentru că unii reprezentanți ai Ministerului Educației nu au înțeles transformările profunde care au avut loc în această perioadă de doi ani, pe parcursul pandemiei.

România are nevoie de o educație puternică, care poate fi construită doar prin respect, profesionalism, dialog și hotărâri – instituționale sau de sistem – echilibrate”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

Studenții vor fi sprijiniți de SNSPA să își găsească loc de cazare

Principala nemulțumire a studenților e legată despre faptul că în timpul pandemiei, când cursurile s-au mutat online, mulți au renunțat la locurile de cazare din cămine și chirii, iar după anunțul ministrului Educației, trebuie să își găsească noi locuri, într-un timp prea scurt.

SNSPA anunță în comunicatul de presă că va veni în sprijinul studenților care au solicitat un loc de cazare în luna septembrie 2021, în vederea identificării unor soluții pentru cazarea acestora, în funcție de nevoi, pentru perioada care a rămas până la finalul anului universitar în curs.

Începând din 21 martie 2022, structurile academice ale SNSPA vor organiza activități extracurriculare facultative, cu prezență fizică în sediul universității (cursuri de sinteză, ședințe de lucru, conferințe, activități de cercetare, întâlniri de coordonare / tutoriat cu studenții, în special cu cei din ultimul an de studii, activități specifice Școlii Doctorale SNSPA, activități culturale și sportive etc.), în baza unei proceduri stabilite la nivelul Consiliului de Administrație al SNSPA.

Totodată, Senatul SNSPA a decis ca pe parcursul actualului an universitar să mențină recomandările privind măsurile de prevenire împotriva infectării cu virusul COVID-19, de exemplu distanțarea fizică și purtarea măștii în spațiile închise.

Despre consultarea online

În perioada 9 – 11 martie 2022, 5047 de persoane, respectiv 91% dintre studenții și studentele de la toate structurile academice din cadrul SNSPA, studii universitare de licență și masterat, au răspuns integral la chestionarul legat de reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic, la sediul universității, situația cazării studenților care nu au domiciliul în București, dar și de obiectivul asumat de a reveni în sălile de clasă într-o manieră graduală și predictibilă.

Majoritatea elevilor a decis că ar dori desfășurarea cursurilor online.

Consultarea s-a derulat online, pe baza unui chestionar realizat de o echipă de experți, coordonată de prof. univ. dr. Alfred Bulai, directorul Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice (SNSPA).

Citește și: Pentru predarea online în universități, e nevoie mai întâi de modificarea legislației primare și de introducerea unor standarde de calitate – Sorin Cîmpeanu
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va relua cursurile în format clasic, cu prezență fizică, din 28 martie, a decis Senatul Universității 


1 comentariu
  1. In sfârșit oameni normali ,educați și predictibili,care respecta reguli dar și studenții . Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Universitatea din București, despre situația din Ucraina: instituția “condamnă ferm orice formă a războiului”, anunță că va sprijini studenții și profesorii “care fug din calea atacului”

Universitatea din București condamnă, printr-o poziție emisă joi pe tema situației din Ucraina, “orice formă a războiului”: “Credem în confruntarea de idei și în dialogul constant ca soluții la problemele…
Vezi articolul

Bugetul viitorului program-cadru UE Orizont Europa – redus de miniștrii cercetării. Mingea e acum în terenul Parlamentului European. Cristian Bușoi, MEP: Cerem un buget ambițios

Miniștrii europeni responsabili cu cercetarea au decis, în Consiliu, ultimele detalii ale viitorului program-cadru european pentru cercetare și inovare. Ei au redus bugetele alocate diverselor programe incluse, pentru a se…
Vezi articolul