Statistici

Studiu Banca Mondială: România, codașa Europei în Indexul Capitalului Uman, cu o scădere constantă din 2012. Suntem depășiți și de Ucraina, Albania și Georgia

Citire în 3 min
România s-a clasat pe locul 67 – în urma tuturor statelor UE – în noul Index al Capitalului Uman (HCI), lansat de Grupul Băncii Mondiale. România este depășită de țări cu venituri mult mai mici pe cap de locuitor, cum ar fi Ucraina (50), Albania (56) și Georgia (61). Fără investiții inteligente în capitalul uman, România riscă să condamne generațiile viitoare la sărăcie, arată Banca Mondială într-un comunicat de presă.

Singapore, cu un scor HCI de 0,88 (pe o scară de la zero la 1), a fost în fruntea listei, în timp ce primele 20 de locuri au fost dominate de statele membre ale UE.

Scorul României – la 0,6 – înseamnă că nou – născuții din România de astăzi vor avea o productivitate de doar 60% când vor crește față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate de o calitate adecvată, arată Banca Mondială.

Instituția cataloghează drept ”îngrijorător” faptul că între anii 2012 și 2017, valoarea indicelui HCI pentru România a scăzut de la 0,63 la 0,60.

Indexul HCI este alcătuit din cinci indicatori:

  • probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani;
  • anii de școlarizare preconizați ai copilului;
  • calitatea învățării;
  • procentul din cei care astăzi au vârsta de 15 ani ce vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani;
  • proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere.

Scorurile sunt calculate pentru 157 de țări participante, fapt ce permite realizarea unui clasament al potențialului capitalului lor uman.

”Locul pe care România este clasată reflectă necesitatea urgentă a unor măsuri care să conducă la îmbunătățirea rezultatelor în domeniul sănătății și educației: un copil din România se poate aștepta la 12,2 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani. Prin comparație, un copil din Franța se poate aștepta la 14 ani. Și mai îngrijorător, când anii de școlarizare sunt ajustați pentru calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază numai de 8,8 ani de școlarizare: un decalaj de învățare de 3,4 ani, cel mai mare decalaj din UE. În mod similar, procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani este de numai 87%, față de, de exemplu, 91% în Croația și 95% în Suedia”, arată Banca Mondială.

“Indexul Capitalului Uman evidențiază faptul că România trebuie să investească în sănătatea și educația cetățenilor săi dacă dorește să rămână competitivă pe termen lung. Banca Mondială se angajează să ajute autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, în sistemele de sănătate eficiente și în programe educaționale de calitate”, a declarat Tatiana Proskuryakova, directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.

Foto: Pexels.com

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

ANALIZĂ Consumul de internet al elevilor și studenților între 2014 și 2018

Mihai Peticila

EUROSTAT: România a întrecut toată Uniunea, plus Albania și Bosnia la numărul adulților care nu au făcut niciun curs educativ sau de calificare în ultimele 12 luni

Mihai Peticila

Peste 48% dintre elevii și studenții de peste 16 ani din România au făcut cumpărături pe net în 2018. Ce au pus în coș, potrivit INS

Mihai Peticila

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.