Sunt situații în care ne rugăm de profesori să se înscrie pentru formarea în pedagogia digitală, spune Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: Nu găsim disponibilitate, mulți dintre ei nu doresc

30.450 de vizualizări
Foto: PSD
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că sunt situații în care „ne rugăm de colegii noștri să se înscrie” în programul de formare în domeniul pedagogiei digitale. Acesta spune că mulți profesori nu doresc: „Este nevoie să dezvoltăm acele competente în domeniul noilor tehnologii, în utilizarea a tot ceea ce înseamnă IT și tehnică de calcul. Nu găsim disponibilitate, mulți dintre ei nu doresc”.

„Pe zona de formare, finanțăm, la acest moment, un program de formare a cadrelor didactice în domeniu pedagogiei digitale, un program care înglobează 100.000 de cadre didactice, dintre care 50.000 vor putea deveni și autori de resurse educaționale deschise. Programul este în implementare, se derulează, au fost selectați mai mulți furnizori de formare care la nivel național acoperă acest grup țintă”, a spus secretarul de stat.

Florian Lixandru a precizat că este nevoie să fie dezvoltate competențele profesorilor în domeniul noilor tehnologii, doar că „nu găsim disponibilitate, mulți dintre ei nu doresc”:

„Analizând situația pe programul de formare în domeniul pedagogiei digitale, vreau să spun că sunt situații în care ne rugăm de colegii noștri să se înscrie la acest program, pentru a veni în sprijinul lor, pentru că este nevoie să dezvoltăm acele competente în domeniul noilor tehnologii, în utilizarea a tot ceea ce înseamnă IT și tehnică de calcul. Nu găsim disponibilitate, mulți dintre ei nu doresc.”

Secretarul de stat afirmă că este foarte greu ca profesorii să fie mobilizați chiar și în situația în care primesc și o bursă:

„Ba mai mult sunt și situații în care primesc și o bursă. În momentul în care te înscrii la un program de formare, tu, ca persoană fizică, sau școala din care provii poate beneficia de o subvenție, sub forma unei sume de bani, acordată unității de învățământ, sau chiar în natură, sub formă de materiale didactice. Și așa este foarte greu să-i imobilizăm pe unii dintre colegii noștri.”

Informații de context

În septembrie 2024, Edupedu.ro a scris că peste 100.000 de profesori vor fi instruiți în pedagogie digitală și vor face o resursă educațională deschisă, până în septembrie 2025, în cele 19 programe de formare admise pentru finanțare organizate de universități de stat și private și ONG-uri, anunțate de Ministerul Educației

Informații despre apelul „Pedagogie digitală pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar”:

  • Alocarea financiară a apelului de proiecte este de 80 milioane euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR.
  • Apelul de proiecte constă într-un program de formare a profesorilor de la predare, evaluare, comunicarea cu părinții și până la crearea și schimbul de conținut și resurse digitale, care are două obiective: formarea a 100.000 de profesori din învățământul preuniversitar de stat și publicarea a 50.000 de materiale educaționale deschise create de 50% dintre cadrele didactice formate.
  • Valoarea unui proiect este de minim 2,4 milioane euro și ar trebui să formeze cel puțin 3.000 de profesori. 
  • Prioritară este formarea profesorilor de la nivelul gimnazial și liceal, precum și pe cele din mediul rural și din zonele defavorizate și Ministerul Educației a publicat o lista a localităților dezavantajate la Anexe.

Toți cei 100.000 de profesori care vor fi formați în pedagogie digitală trebuie să elaboreze o resursă educațională deschisă de tip REDpotrivit Ministerului Educației, care răspunde la cele mai frecvente întrebări privind scrierea cererilor de finanțare din apelul PNRR „Pedagogie digitală pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar”.

Formarea cu 84 de ore de curs/practică și materialele trebuie să fie gata până în septembrie 2025.

Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 în privința formării continue

Articolul 188 – „(1) Pentru personalul didactic, formarea continuă este un drept și o obligație.

(2) Tipul programelor pentru dezvoltare în cariera didactică, asigurarea calității programelor și sistemul de acumulare a creditelor se reglementează prin metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației, la propunerea CNFDCD (Centrul Național de Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică – n.red).

(3) Distribuția numărului de credite ECTS obținut, începând cu numărul minim, va respecta următoarele criterii:

a) minimum 5 credite ECTS vor respecta competențele prioritare prevăzute în planul național de formare continuă în cariera didactică. Acestea sunt finanțate prin programe naționale, din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea specială a unităților de învățământ pentru cheltuieli privind perfecționarea pregătirii profesionale a personalului didactic și didactic auxiliar, pentru implementarea politicilor și strategiilor Ministerului Educației;

b) minimum 5 credite ECTS vor respecta prioritățile la nivel școlar sau, după caz, local, în conformitate cu cartografierea periodică a nevoilor de formare la nivelul județului, realizată de CCD, sau, după caz, în funcție de nevoile de formare continuă ale personalului didactic identificate la nivelul CFDCD. Acestea sunt finanțate din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea de bază a unităților de învățământ pentru cheltuieli cu pregătirea profesională, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;

c) maximum 5 credite ECTS vor fi la decizia cadrului didactic. Acestea pot fi finanțate din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea de bază a unităților de învățământ pentru cheltuieli cu formarea continuă, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale.

(4) Evaluarea rezultatelor învățării programelor de formare continuă și procedura-cadru de finanțare se stabilesc prin metodologie, aprobată prin ordin al ministrului educației, la propunerea CNFDCD.

(5) Obținerea prin studiile corespunzătoare a unei noi specializări didactice, diferite de specializarea curentă, se consideră formare continuă.

(6) Pe lângă una sau mai multe specializări, cadrele didactice pot dobândi competențe didactice, pentru disciplinele din același domeniu fundamental cu domeniul licenței, prin programe de formare a adulților.

(7) Personalul didactic din învățământul preuniversitar este obligat să participe cel puțin o dată la 2 ani la cel puțin un program de formare continuă acreditat, conform unui plan stabilit la nivelul unității de învățământ, pe baza analizei nevoilor de formare elaborată de CNFDCD.

(8) Programele de conversie profesională postuniversitare pentru cadre didactice sunt organizate de instituțiile de învățământ superior. Acestea se desfășoară în baza unor norme metodologice specifice, adoptate prin ordin al ministrului educației.

(9) Cheltuielile pentru formarea continuă a personalului didactic de predare din învățământ preuniversitar sunt suportate de către angajator, din sume alocate de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare, conform legii, cel puțin pentru obținerea numărului minim de credite ECTS prevăzut la alin. (2).

(10) Unitățile de învățământ, pe baza unui regulament aprobat de consiliul de administrație, pot susține stagii de dezvoltare profesională pentru obținerea gradelor didactice II și I de către personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar.

(11) Pentru personalul din învățământul preuniversitar, formarea continuă va include, în mod obligatoriu și periodic, un curs de prim ajutor.”

Articolul 248 – „(19) Echivalarea creditelor profesionale transferabile prevăzute la art. 245 alin. (6) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cu creditele ECTS prevăzute la art. 188 alin. (2) din prezenta lege, în vederea utilizării lor prin portofoliul educațional în situațiile stipulate la art. 187 alin. (15), se va realiza prin intermediul unei proceduri cuprinse într-o anexă la metodologia de evaluare a rezultatelor învățării prin programe de formare continuă și procedura-cadru de finanțare, prevăzută la art. 188 alin. (4). Aplicarea sistemului de acumulare a creditelor ECTS prin programe de formare continuă prevăzut la art. 188 alin. (2) se va realiza începând cu anul universitar 2023-2024.”

Citește și:
septembrie 2024 – Peste 100.000 de profesori vor fi instruiți în pedagogie digitală și vor face o resursă educațională deschisă, până în septembrie 2025. Cele 19 programe de formare aprobate de Ministerul Educației

27 comments
  1. domnule lixandru
    dece nu publicați și sună care vă revine pe acest proiect de și tuturor celor implicați în organizarea acestui curs, la care vă interesează doar numărul de participanți și nu calitatea instruirii

  2. Eu nu am primit decontarea navetei din decembrie .In fiecare zi scot un milion din buzunar.Directorul ne -a impus să urmăm acest curs ,care este absolut inutil.
    Deci ce să inteleg ,salarii reduse si ,perfectionarea “gratis ?

  3. Pai vreți pedagogie digitală și acum când fac asta ma trezesc ca vreți fișe pe hârtie la portofoliul elevului etc. Pai hotărâți-va! Hârtie sau ecran! 😁
    Și mai nou, nu va mirați, deoarece sunt o grămadă de formari pe digital! Nu o sa mergem la toate formarile unde înveți același lucru! A fost CRED, acum e Digiform cu exact același lucru…

  4. Poate ar fi mai mulți doritori dacă, cei 200 euro pentru participarea la curs ar fi primiți de cadrele didactice și nu de instituția de învățământ. Primește școala banii, pe timpul și munca mea petrecute la acest curs. În septembrie nu voi mai fi la acea școală, dar școala rămâne cu banii.Convenabil pentru directori nu? La noi în școală directorul ne obligă să participăm la acest curs. Se înțelege de ce,nu?

  5. Pentru ca faceti cursuri inutile cu japca, cu termene lungi si ore multe si sarcini exagerate. Chestii neeesentiale ce se pot rezuma la un curs de o saptamana, finalizat cu o evaluare online rezonabila. Unde erati in pandemie cand ne dadeam de ceasul mortii sa invatam ceva complet nou pe banii nostri? Am destule cursuri, nu, multumesc. Statul nu ma obliga sa ingurgitez doar ce vrea el. Adica atunci erau bune cele facute si gasite de noi si acum sunt bune doar ale lor sifonate.

  6. Ati inventat o nouă șmecherie.

    Munca pt școală sau plata preferențială.

    ,,Ba mai mult sunt și situații în care primesc și o bursă. În momentul în care te înscrii la un program de formare, tu, ca persoană fizică, sau școala din care provii poate beneficia de o subvenție, sub forma unei sume de bani, acordată unității de învățământ, sau chiar în natură, sub formă de materiale didactice”

    Cine credeți ca mai muncește gratis pt resurse ipotetice, împărțite cândva (dacă mai vin) și fără criterii transparente?

    Demagogia pare sa redevină politica MEC.

    1. și în plus este fals că oamenii nu vor. Eu chiar m am înscris pentru formare postuniversitară și nu am mai încăput căci nu au mai fost locuri

  7. Pt ca ati pus cursuri sâmbăta și vreți sa folosiți cele 50.000 lecții create de ei și neplătite pt a acoperi apoi uriașa fraudă Edulib.

  8. Se intâmplă acest lucru pentru că majoritatea cursurilor sunt online, plictisitoare, formatorii citesc de pe slide-uri, timpul trece, leafa merge! Unii formatori sunt anacronici, analfabeți digital, durează minute până prezintă un material de pe un link! mai bine se descurca un copil de clasa a III-a!

  9. Tehnologia ne “distruge ” creierul, elevii nu mai citesc o carte, habar nu au să caute o lecție în manual, sunt ca niște roboți.
    Acasă, în pauze, pe stradă, stau doar pe telefon și nu ca să caute informații, temele sunt făcute cu AI….. iar voi le băgați pe gât la ore tot tehnologie?
    Atunci nu mai cereți profesorilor să facă performanță, nu prea mai au cu cine.
    Cred că nu înțelegeți concret care si unde este problema.
    Problema este la elevi, nu la profesori !

  10. Este timpul să plătiți profesorul pentru orice pregătire suplimentară sau undatare a lui. De ce? Simplu, pentru că aduce plus valoare instituției. Disponibilitatea profesorului pentru perfecționare înseamnă timpul, motivația lui, efortul lui psihointelectual de a decoda informații noi, renunțarea la activitățile care ii fac plăcere și îi aduc relaxarea binemeritată.
    Se face deseori comparația cu sectorul privat dar cu siguranță o firmă care dorește să crească, investește în cei care îi aduc această performanță.

  11. Eee, cineva trebuie să mai toace niște bani.
    Da, este nevoie de cunoștințe de bază în utilizarea de software (în special editare text si audio-video, adică niște tutoriale pe carele găsești cu duiumul pe net), dar mai mult pentru contruirea unor prezentări de lecții audio-video și suporturi de curs cât mai simple și clare. Cam atât… restul digitalului în predare e o umplutură în speranța că ademenesti elevii din tik-tok să fie prezenți (nu doar fizic) la curs.
    Iluzii!
    și în plus:
    https://www.educatieprivata.ro/chiar-dispar-tabletele-din-scolile-din-suedia-adevarul-despre-noua-strategie-tehnologia-digitala/

  12. Suntem obligați să ne irosim timpul pt a asculta 6 ore sâmbăta cum ni se citește din suportul de curs, nu ne învață nimic nou.Absolut penibil, pe bani grei probabil și pe timpul nostru ne pseudodigitalizam.

  13. 1. Unde se pot înscrie profesorii? Nu am găsit niciun link public pentru asta.
    2. Calitatea multor cursuri organizate pana acum de Universități sau de ONG-uri a fost foarte proasta. Niște proiecte umflate, cu ore multe de predat din care nu învățai nimic. Cine verifica aspectele calitative ale acestor cursuri? Nu spuneți ca din Minister, ca oamenii aceia de mult nu mai au contact cu realitatea.

  14. Eu nu cred că reticența cadrelor didactice este legată de formarea digitală ci de timpul petrecut pentru formare, orele nepotrivite, modalitatea de desfășurare a cursului cu formatori diferiți pe perioada desfășurării cursului, accesul constrâns de variante plătite pentru programele propuse în desfășurarea cursului.

  15. Cred ca selecția asta și apelul către profesori au fost făcute pe sub masă. Nici nu am auzit de asa ceva.Cand?Cine?Cum?

    1. Eu lucrez în învățământ și as vrea sa particip. Sunt mulți doritori în sistem. Sunt înscriși cei care au cunoștințe. În perioada pandemiei au fost înscriși de inspectorate numai anumite persoane care chiar nu au vrut sa învețe, iar alți profesori au învățat singuri acasă. Învățământul se împarte în doua: cei care au toate avantajele și cei care nu ,, cunosc pe nimeni”. Totul s- a politizat.

  16. alt deștept digital…tari precum Franța Suedia se întorc la adevăratul învățământ cel tradițional, David și gașca lui de aurolaci o țin langa cu digitalizarea…. demisia băi analfabeți funcționali din minister

    1. Europa pune creionul in mana elevilor care s-au semianalfabetizat si Romania nu mai poate de sifonatul banilor digitalizati. Cine naiba mai sta in invatamant cand ii crapa capul de cursurile voastre tampite cu japca? Pentru ca da, hai sa spunem tuturor adevarul: profesorii sunt inscrisi cu japca prin constrangere (si avem noi grija sa-i inregistram si sa dovedim asta, avem mijloace.) Si asta pentru a se fali cu realizarile lor, cu castanele scoase din foc cu mainile profesorilor. Finantari pe care le folosesc apoi in interesul scolii si se mandresc cu ele mai sus, la partidul caruia i se inchina. Asta e adevarul pentru care fuge lumea din invatamant. Stau oamenii din scoli 30 de ore saptamanal cu ochii intr-un curs despre ..NIMIC. Pana la epuizare, pana la burnout, pana la scarba si sictir sa mearga la ore.

  17. Nu va e rusine? Cum sa spuneți ca nu se dorește? Dar fiti sincer si spuneti cum s-a promovat acest curs. In octombrie am fost pusi ca oile sa ne inscriem la acest curs. EU PERSONAL AM SCRIS 5 MAILURI SA MI SE SPUNA PERIOADA DE CURS si ORELE ZILNICE. Pentru ca eu nu imi asum daca nu am toate datele. M-am saturat sa NU NI SE ACORDE RESPECT CA AVEM SI NOI UN PROGRAM SCOLAR SI CA NU NE PUTEM CLONA. Nu pot sa fac si ore si sa mimez ca fac un curs doar de dragul ca unii sa aibă cursanti si atat. In final, dupa al 5 lea mail, primesc raspuns ca nu se stie. A cui e incompetenta??
    Apoi aflam de la alte colege ca timp de 2 luni programul este intre orele 16-20 si ca ai și teme. In conditiile in care programul meu este zilnic între 13-19. Pana ajung acasa si mananc se face 20. Timp de 2 luni sa fim zombi. In perioada de simulari care ne mananca timpul in afara programului scolar dimineața, care ne sacrifica propriile ore.
    Cine s-ar inhama la asa ceva? Ah, sa avem pardon, parca vorbea stimatul ministru de starea de bine si de burn out.
    Vorbe in vant. REALITATEA PE TEREN E ALTA. Am ajuns carne de tun pentru diferite cursuri care își fac baza de date din munca noastra.
    Nu, multumim! Fac un curs in conditiile mele, NU ALE VOASTRE IN CARE SA VA BATETI JOC DE NOI!

  18. Nu cred că e adevărat. Abia aștept aceste cursuri și că mine sunt mulți colegi. Ne-am înscris din toamnă și nici până azi nu am fost anunțați că ar începe vreun curs. In plus, unele cursuri sunt foarte scumpe.

  19. Dupa ce satu lá scoala 5-6-7 ore, cu clase simultane, elevi cu probleme, fac hartogarii, previn drogul, Violetta, bullyingul, segregatia, sunt paznic, ma pregatesc pentru examen ca si anul viitor sa am loc de munca, am uitat, fac si naveta, ba vine autobuzul ba nu vine, sa ma pregatesc pentru ziua urmatoare si sa stau patru cinci ore zilnic sau doua trei ori pe laptop sau pe telefon, sa le fac vreo douazeci de proiecte, sa am timp si pentru familie … nu pot.Pur si simplu nu fac fata.

  20. Pentru că AVEM cunoștințe de utilizare a calculatorului și aplicațiilor și RED-urilor și toate cele pe care ni le prezintă formatorii. Și pentru că NU avem timp de stat în ”platformă” pentru timpi morți – doar ca să se înregistreze prezența la curs.

    Faceți în așa fel încât acele cursuri să fie UTILE, nu doar consumatoare de timp, și se vor înscrie toți cei care încă nu stăpânesc metodele pe care vreți să ni le prezentați.

  21. Văleu! Poate că ar trebui să semneze în contractul inițial că acceptă formările propuse de angajator. Niște HR bun nu ar strica, măcar unul per regiune de dezv./deci 8

  22. Ar fi bine să fie înscriși profesorii de 65-70 prelungiți fără jenă, care au dreptul de ședere pe viața, să STEA sa dicteze de la catedră, fiindcă le dați dreptul prin legi aberante. Că sunt o sumedenie care ocupă posturi de titulari fără să mai aibă ceva de arătat, citesc din manuale de pe vremea lor. Unii mai tineri nu se înscriu la cursuri fiindcă or fi lucrat deja pe platforme și au multe resurse create, știind să utilizeze instrumentele digitale, din mers. De aceea, luați străbunicii în vizor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024

Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și…
Vezi articolul

Vaccinul anti-Covid-19 pentru copiii de 5-11 ani ajunge în țară în a doua jumătate a lunii ianuarie. Programările pentru imunizare se pot face în platformă abia după ce sosesc dozele în țară, precizează RoVaccinare

Vaccinarea cu doza specială Comirnaty, produsă de Pfizer pentru a fi administrată copiilor de 5-11 ani, ar putea începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, potrivit anunțului CNCAV, postat pe…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

Mai mulți parlamentari USR îi cer ministrului Sorin Cîmpeanu să să iasă public pentru a “opri legea plagiatorilor” și să “ceară prioritar analiza propriei teze de doctorat”, în contextul tentativelor parlamentare de amnistiere a plagiatorilor

Un grup de parlamentari USR îi cer ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să dea dovadă de “integritate” și “să iasă public și să delimiteze ferm sistemul de învățământ românesc de tentativele…
Vezi articolul