SURSE Noile planuri-cadru pentru liceu – profil real. Fizica, chimia, biologia și geografia, eliminate din trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, și lăsate la decizia elevilor

Foto: © Inga Eramasova | Dreamstime.com

Fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu, document obținut de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Cu excepția geografiei, disciplinele menționat sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”.

Potrivit observațiilor din proiect, în clasa a IX-a se va studia geografia generală, iar în clasa a X-a educație pentru mediu.

În clasele a XI-a și a XII-a, fizica, chimia și biologia ar urma să fie scoase din trunchiul comun și să fie adăugate la curriculum la decizia elevului din oferta școlii, potrivit proiectului amintit mai sus.

Matematica, chimia, fizica, biologia și informatica, de la curriculum la decizia elevului, cuprind 3 ore în clasele a IX-a și a X-a și 6 ore în clasele a XI-a și a XII-a. Aceste ore se distribuie în funcție de interesele elevilor și de nevoia de pregătire pentru carieră, conform sursei citate. Nu este clar cum se va face organizarea acestor ore în orarul elevilor și al profesorilor, având în vedere opțiunile elevilor.

Notă: TC – trunchi comun; CS – curriculum de specialitate; CDP – curriculum pentru dezvoltare personală; CDEOȘ – curriculum la decizia elevului din oferta școlii;
Notă: TC – trunchi comun; CS – curriculum de specialitate; CDP – curriculum pentru dezvoltare personală; CDEOȘ – curriculum la decizia elevului din oferta școlii;

Deși se numește „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”, o parte din ofertă se bazează pe discipline tradiționale, care erau și până acum: matematică, chimie, fizică, biologie, informatică.

Totodată, elevii de clasa a XII-a au o oră de pregătire pentru universitate, oră inclusă în curriculum la decizia elevului din oferta școlii.

În privința istoriei din trunchiul comun, sunt menționate următoarele:

O altă modificare se referă la elevii care aleg să nu studieze disciplina Religie. Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii cuprinde disciplina „Perspective globale”. Această disciplină este dedicată elevilor care aleg să nu participe la orele de religie, fiind organizată în paralel.

De menționat este că elevii vor avea două ore de sport incluse în curriculum pentru dezvoltare personală: 1 oră pentru formarea de competențe generale și specifice sportului și 1 oră destinată jocurilor de echipă.

În cei patru ani de liceu, limba modernă 1 va avea, în trunchiul comun, 3 ore pe săptămână, iar limba modernă 2 va avea 2 ore pe săptămână, potrivit proiectului. În prezent, limba modernă 1 are, în trunchiul comun, 2 ore pe săptămână (clasele IX-XII), iar limba modernă 2 are 1 oră în clasele a IX-a și a X-a și 2 ore în ultimii doi ani de liceu.

O noutate se referă la faptul că psihologia și logica nu mai sunt pe lista disciplinelor de liceu. Astfel, la profilul teoretic, disciplinele socio-umane sunt următoarele:

Iată ce prevede proiectul de lege a învățământului preuniversitar despre curriculumul la decizia elevului din oferta școlii:

Art. 83 – „(3) Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, denumit în continuare CDEOȘ, se constituie din disciplinele/domeniile de studiu, este propus pentru toți elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică și filiera vocațională și este elaborat la nivel național, regional, local sau la nivelul unității de învățământ. Elevul are posibilitatea de a alege disciplinele/domeniile de studiu, din oferta școlii, în funcție de propriile nevoi și interese de cunoaștere.

(4) Implementarea CDEOȘ conform alin. (3) este obligatorie, se poate desfășura cu elevi din clase diferite și poate fi implementată în sistem modular.

(5) Pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică și filiera vocațională, consiliul de administrație al unității de învățământ stabilește curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, în urma consultării elevilor, părinților/reprezentantului legal și pe baza resurselor disponibile.”

În proiectul de lege, curriculumul la decizia școlii a fost transformat în curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ).

În ianuarie, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au propus cursuri la alegere din noul curriculum la decizia elevului din oferta școlii, astfel încât să poată fi urmate de grupe de minimum 15 elevi din clase diferite.

În mai 2022, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța faptul că va crește curriculumul la decizia școlii până spre 30%, din 2024: „Pentru susținerea performanței, vom avea un procent poate crescut de la 2-3-4% pondere a curriculumului la dispoziția scolii până spre 30%, astfel încât elevii să își poate alege acele discipline unde să poată să facă performanță, unde să spunem, materia va fi mai concentrată, dar pentru trunchiul comun sunt convins că materia va fi simplificată,” a spus Sorin Cîmpeanu.

Cum este în prezent

Plan-cadru pentru mate-info și științe ale naturii (clasele a IX-a și a X-a):

În prezent, toți elevii de la real au o oră pe săptămână de geografie, conform planurilor-cadru în vigoare. Referitor la educația fizică, elevii au o oră pe săptămână în trunchiul comun.

Plan cadru pentru mate-info, clasele a XI-a și a XII-a:

În trunchiul comun este o singură oră de sport pe săptămână.

Plan-cadru pentru științe ale naturii, clasele a XI-a și a XII-a:

Ce înseamnă, în prezent, trunchiul comun:

Planul-cadru cuprinde o zonă comună pentru toţi elevii numită „trunchiul comun”, reprezentată de numărul minim de ore prevăzut în planul-cadru pentru fiecare disciplină. În orele de trunchi comun se va parcurge programa şcolară.

Foto: © Inga Eramasova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE Toți elevii de liceu vor avea două ore de matematică, inclusiv cei de la uman, în trunchiul comun, în clasele IX-XII, potrivit unui proiect de modificare a planurilor-cadru
SURSE Logica și psihologia nu ar mai fi studiate la profilurile uman și real, potrivit noilor planuri-cadru de liceu – proiect
Deca: Vom pune în dezbatere publică planurile-cadru pentru liceu, cât de curând
OFICIAL Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate după ce a fost introdusă disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”
SURSE Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate. Elevii vor avea câte o oră în plus pe săptămână, în anul școlar viitor, la toate profilurile și specializările, pentru noua disciplină „Istoria evreilor” inclusă în trunchiul comun
Materiile alese de elevi din oferta școlii s-ar putea face și în format hibrid, potrivit ministrului Educației
Exit mobile version