Materiile alese de elevi din oferta școlii s-ar putea face și în format hibrid, potrivit ministrului Educației

808 vizualizări
Foto: 27173059 © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com
Materiile pe care le aleg elevii din oferta școlii s-ar putea face și în format hibrid, după cum a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, la digi24.ro: „Ceea ce cred că este important este că, având în vedere lecțiile pandemiei, vom permite ca aceste materii la decizia elevului din oferta școlii să se poată face și hibrid, dacă tipul de materie permite acest lucru.”

Deca a vorbit și despre o interacțiune față în față în grupe mai mici și despre o paletă mai largă de materii: „Acest lucru ne va permite ca interacțiunile față în față să se poată face în grupe mai mici, iar partea care se poate organiza în online, dacă există autonomie de învățare mare, cum este la liceu, să ne ajute să avem și o paletă mai largă de materii.”

„Probabil că vor fi creionate niște palete largi de opțiuni. De exemplu, vor avea socio- umane sau arte, atunci vor putea alege dacă fac teatru, dacă fac pictură, dacă fac istoria artei, adică va exista o paletă care să vizeze obținerea unor competențe, dar modul în care se ajunge la acele competențe să fie diversificat”, a complet ministrul Educației.

Întrebată de când s-ar putea aplicat acest lucru, Ligia Deca a răspuns că „noi ne dorim imediat ce se aplică legea, dar trebuie să vedem și cum organizăm lucrurile.”

Iată ce prevede proiectul de lege a învățământului preuniversitar despre curriculumul la decizia elevului din oferta școlii:

Art. 83 – „(3) Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) se constituie din disciplinele/domeniile de studiu, este propus pentru toți elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică și filiera vocațională și este elaborat la nivel național, regional, local sau la nivelul unității de învățământ. Elevul are posibilitatea de a alege disciplinele/domeniile de studiu, din oferta școlii, în funcție de propriile nevoi și interese de cunoaștere.

(4) Implementarea CDEOȘ conform alin. (3) este obligatorie, se poate desfășura cu elevi din clase diferite și poate fi implementată în sistem modular.

(5) Pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică și filiera vocațională, consiliul de administrație al unității de învățământ stabilește curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, în urma consultării elevilor, părinților/reprezentantului legal și pe baza resurselor disponibile.”

Declarațiile ministrului Educației:

Moderator: Spuneți dumneavoastră, conform noilor legi ale educației, curriculumul va fi bazat destul de mult pe alegerea elevului. Ce înseamnă acest lucru, până la ce vârstă? Elevul va putea alege materiile pe care le face, un sistem tip universitar, alege cursurile, alege profesorii, se transferă de la un profesor la altul?

Ligia Deca: Nu. Ceea ce am spus noi este că va exista mai multă libertate din partea elevului să aleagă ce materii îl interesează sau i se potrivesc pentru ceea ce urmează, apropo de aspirații, rute pe care le doresc.

Moderator: De când poate face asta?

Ligia Deca: Noi ne dorim imediat ce se aplică legea, dar trebuie să vedem și cum organizăm lucrurile.

Moderator: Din ce clasă?

Ligia Deca: Va începe cu clasa a V-a, într-o proporție mai mică, urmând ca la liceu proporția să fie mai mare. Ceea ce cred că este important este că, având în vedere lecțiile pandemiei, vom permite ca aceste materii la decizia elevului din oferta școlii să se poată face și hibrid, dacă tipul de materie permite acest lucru. Acest lucru ne va permite ca interacțiunile față în față să se poată face în grupe mai mici, iar partea care se poate organiza în online, dacă există autonomie de învățare mare, cum este la liceu, să ne ajute să avem și o paletă mai largă de materii.

Moderator: Câte materii va putea alege? Spuneți proporții mai mici și proporții mai mari.

Ligia Deca: Depinde de modul în care refacem planurile-cadru. Așa cum vă spuneam, la liceu, înainte de a putea trece pe noua formulă de bacalaureat, vom reface planurile-cadru și programele, adică ceea ce se învață la fiecare disciplină, în așa fel încât să existe și o aerisire a materiei și să corelăm puțin cu viziunea pe cele trei rute de liceu și cu acest bac adaptat profilului pe care îl propunem.

Moderator: Copilul va putea selecta materiile, presupun că în afară de cele obligatorii.

Ligia Deca: Sigur. În afară de trunchiul comun, sigur, vor putea alege materiile din niște opțiuni. Probabil că vor fi creionate niște palete largi de opțiuni. De exemplu, vor avea socio- umane sau arte, atunci vor putea să aleagă dacă fac teatru, dacă fac pictură, dacă fac istoria artei, adică va exista o paletă care să vizeze obținerea unor competențe, dar modul în care se ajunge la acele competențe să fie diversificat.

Moderator: Ne spuneți că acum, cu această propunere, vor avea situația în care elevii de la mate-info, să zicem, nu vor mai fi obligați să facă pictură sau muzică.

Ligia Deca: Asta mi-aș dori, să putem să avem palete mai largi de alegere, în conformitate cu interesul și cu, să zicem, infrastructura materială și resursă umană pe care școala le are. Dacă te afli, de exemplu, în proximitatea unui teatru unde există disponibilitatea de a colabora cu mari regizori, mi se pare absolut firesc să existe o colaborare școală-teatru. Atunci cred că va exista interes și din partea elevilor. Am dori să legăm mai bine școala de comunitate.

Foto: 27173059 © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Admiterea separată la liceu va fi pilotată după ce va fi aprobată prin lege, anunță Ligia Deca. Ministrul Educației susține că elevii care doresc să dea examen de admitere s-ar putea pregăti prin programul „Școală după școală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Guvernul Orban vrea să aloce colegiilor centenare majoritatea fondurilor pentru Educație din Planul Național de Relansare și Reziliență, deși spune că “nu se constată nicio îmbunătățire a rezultatelor școlare, în special în rândul copiilor din zonele rurale și din zonele defavorizate economic”

Guvernul României propune alocarea a 500 de milioane de euro către colegiile centenare, din fondul de 1,05 miliarde de euro propus pentru finanțarea Educației în Planul Național de Relansare și…
Vezi articolul