Susținere pentru elevii de gimnaziu și liceu din Franța: aceștia primesc bani de la stat pentru activități culturale și artistice: pentru bilete la cinema, concert, teatru, muzee, bani pentru cărți

422 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Din ianuarie anul acesta, elevii francezi de 15-17 ani primesc câteva zeci de euro pentru a-i cheltui pe activități culturale și artistice, sub forma unui “Pass Culture”, conform unei informări de pe site-ul Ministerului Educației din Franța. Acest demers este similar celui inițiat în mai 2021 pentru tinerii majori.

Astfel, sunt vizați elevii din ultimii doi ani de gimnaziu și elevii de liceu, dar și cei care urmează cursuri pentru o calificare profesională, cu vârste între de 15-17 ani (structura sistemului de Educație din Franța, mai jos).

Acești bani sunt alocați pe două paliere: una individuală și una colectivă, iar ei trebuie cheltuiți înainte ca elevul să împlinească 18 ani. Alocarea banilor este structurată astfel:

  • Cota individuală este plătită fiecărui elev pentru a-i permite să finanțeze activități, excursii sau achiziții de echipamente sau bunuri digitale la alegere, iar acest lucru apare doar pentru elevii de liceu.
  • Partea colectivă este dedicată exclusiv finanțării activităților de educație artistică și culturală desfășurate în grupuri și supravegheate de profesori, iar acești bani se virează școlilor de la autorități.

Elevi de gimnaziu din penultimul an – partea colectivă: 25 €/elev
Elevi din ultimul an de gimnaziu – partea colectivă: 25 €/elev

Elevi de liceu în primul an – Cota individuală: 20 € + partea colectivă: 30 €/elev
Elevi de liceu în al doilea an – Cota individuală: 30 € + partea colectivă: 20 €/elev
Elevi de liceu în al treilea (ultimul) an – Cota individuală: 30 € + partea colectivă: 20 €/elev

Foto: education.gouv.fr
Cum primește un elev banii

“Fiecare elev are un cont digital personal care îi permite să achiziționeze bunuri culturale direct online și să beneficieze de servicii culturale.

Aplicația dedicată Culture Pass trebuie descărcată pe un smartphone sau pe un computer”, se arată în informarea de pe service-public.fr. Mai mult, ministerul Educației din Franța pune la dispoziție, în școli și online, documente suport pentru profesorii și pentru elevii francezi încât acestora să le fie facil accesul la ajutorul financiar.

Referință – structura sistemului francez de educație:

După 3 ani de grădiniță (école maternelle), în Franța, un copil de 6 ani intră la clasa pregătitoare (CP – Cours Préparatoire). După aceasta, urmează 4 ani de școală primară (CE1, CE2, CM1, CM2 – Cours Elémentaire 1 și 2, Cours Moyen 1 și 2).

Urmează gimnaziul și liceul, 7 ani de studiu numerotați descrescător. La 11 ani, elevul intră în gimnaziu (Collège) în echivalentul clasei a V-a de la noi (sixième – 6e), în școala generală. Apoi parcurge clasa a VI-a (cinquième), a VII-a (quatrième) și a VIII-a (troisième), care se termină cu o serie de examene naționale pentru a intra la liceu – Le diplôme national du brevet. La liceu, pe care îl termină de regulă la 18 ani, sunt trei clase care continuă numărătoarea descrescătoare începută la gimnaziu: La Seconde (“a doua”), La Première (“prima”) și La Terminale (“anul final”) la sfârșitul căreia susțin examenul de Bacalaureat. În total, 12 ani de studiu – potrivit platformei europene Eurydice de monitorizare a sistemelor și politicilor din educația țărilor din Europa.

În Franța s-au mai acordat ajutoare de acest fel și anul trecut

În mai 2021, guvernul francez a anunțat că tinerii de 18 ani de la acea vreme au putut să beneficieze de 300 de euro alocație pentru activități similare, de cultură și artistice, scria BBC.

“Aproximativ 800.000 de adolescenți pot acum să descarce o aplicație și să primească 300 de euro (260 de lire sterline; 365 de dolari). Abonamentul poate fi folosit pentru bilete la cinema, muzeu și teatru, sau pentru a cumpăra cărți, materiale artistice, cursuri și instrumente de dans sau un abonament online. Cinematografele și muzeele s-au redeschis săptămâna aceasta, dar permisul nu este legat de recuperarea după pandemia de Covid”, conform știrii BBC de la acel timp.

Foto: © Whpics | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANALIZĂ Unul din trei elevi care a dat Evaluarea Națională în 2018 a avut medii mai mici cu peste 3 puncte la examen, față de media de la clasă. Mediul economic propune schimbarea notării

Comparația dintre media obținută de elevii de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Națională din 2018 și media pe care au avut-o la clasă în gimnaziu arată că notarea…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu, “șocată” de problemele din educație provocate tocmai de PSD: Părinții presează extraordinar pe școlile bune. Am ajuns să avem clase cu 36-38 de elevi

Aflată la al patrulea mandat de ministru al Educației, Ecaterina Andronescu se declară “șocată” de ce efecte au adus modificările pe care chiar guvernele PSD le-au adus legii educației din…
Vezi articolul

Școlile și grădinițele particulare autorizate primesc costul standard pe elev, adică finanțare de la stat, pe durata suspendării cursurilor. Textul publicat în Monitorul Oficial

Școlile și grădinițele particulare autorizate primesc costul standard pe elev, adică finanțare de la stat, în perioada suspendării cursurilor, potrivit Ordonanței de Urgență nr 70, publicată în Monitorul Oficial. Statul…
Vezi articolul