Susținere pentru elevii de gimnaziu și liceu din Franța: aceștia primesc bani de la stat pentru activități culturale și artistice: pentru bilete la cinema, concert, teatru, muzee, bani pentru cărți

478 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Din ianuarie anul acesta, elevii francezi de 15-17 ani primesc câteva zeci de euro pentru a-i cheltui pe activități culturale și artistice, sub forma unui “Pass Culture”, conform unei informări de pe site-ul Ministerului Educației din Franța. Acest demers este similar celui inițiat în mai 2021 pentru tinerii majori.

Astfel, sunt vizați elevii din ultimii doi ani de gimnaziu și elevii de liceu, dar și cei care urmează cursuri pentru o calificare profesională, cu vârste între de 15-17 ani (structura sistemului de Educație din Franța, mai jos).

Acești bani sunt alocați pe două paliere: una individuală și una colectivă, iar ei trebuie cheltuiți înainte ca elevul să împlinească 18 ani. Alocarea banilor este structurată astfel:

  • Cota individuală este plătită fiecărui elev pentru a-i permite să finanțeze activități, excursii sau achiziții de echipamente sau bunuri digitale la alegere, iar acest lucru apare doar pentru elevii de liceu.
  • Partea colectivă este dedicată exclusiv finanțării activităților de educație artistică și culturală desfășurate în grupuri și supravegheate de profesori, iar acești bani se virează școlilor de la autorități.

Elevi de gimnaziu din penultimul an – partea colectivă: 25 €/elev
Elevi din ultimul an de gimnaziu – partea colectivă: 25 €/elev

Elevi de liceu în primul an – Cota individuală: 20 € + partea colectivă: 30 €/elev
Elevi de liceu în al doilea an – Cota individuală: 30 € + partea colectivă: 20 €/elev
Elevi de liceu în al treilea (ultimul) an – Cota individuală: 30 € + partea colectivă: 20 €/elev

Foto: education.gouv.fr
Cum primește un elev banii

“Fiecare elev are un cont digital personal care îi permite să achiziționeze bunuri culturale direct online și să beneficieze de servicii culturale.

Aplicația dedicată Culture Pass trebuie descărcată pe un smartphone sau pe un computer”, se arată în informarea de pe service-public.fr. Mai mult, ministerul Educației din Franța pune la dispoziție, în școli și online, documente suport pentru profesorii și pentru elevii francezi încât acestora să le fie facil accesul la ajutorul financiar.

Referință – structura sistemului francez de educație:

După 3 ani de grădiniță (école maternelle), în Franța, un copil de 6 ani intră la clasa pregătitoare (CP – Cours Préparatoire). După aceasta, urmează 4 ani de școală primară (CE1, CE2, CM1, CM2 – Cours Elémentaire 1 și 2, Cours Moyen 1 și 2).

Urmează gimnaziul și liceul, 7 ani de studiu numerotați descrescător. La 11 ani, elevul intră în gimnaziu (Collège) în echivalentul clasei a V-a de la noi (sixième – 6e), în școala generală. Apoi parcurge clasa a VI-a (cinquième), a VII-a (quatrième) și a VIII-a (troisième), care se termină cu o serie de examene naționale pentru a intra la liceu – Le diplôme national du brevet. La liceu, pe care îl termină de regulă la 18 ani, sunt trei clase care continuă numărătoarea descrescătoare începută la gimnaziu: La Seconde (“a doua”), La Première (“prima”) și La Terminale (“anul final”) la sfârșitul căreia susțin examenul de Bacalaureat. În total, 12 ani de studiu – potrivit platformei europene Eurydice de monitorizare a sistemelor și politicilor din educația țărilor din Europa.

În Franța s-au mai acordat ajutoare de acest fel și anul trecut

În mai 2021, guvernul francez a anunțat că tinerii de 18 ani de la acea vreme au putut să beneficieze de 300 de euro alocație pentru activități similare, de cultură și artistice, scria BBC.

“Aproximativ 800.000 de adolescenți pot acum să descarce o aplicație și să primească 300 de euro (260 de lire sterline; 365 de dolari). Abonamentul poate fi folosit pentru bilete la cinema, muzeu și teatru, sau pentru a cumpăra cărți, materiale artistice, cursuri și instrumente de dans sau un abonament online. Cinematografele și muzeele s-au redeschis săptămâna aceasta, dar permisul nu este legat de recuperarea după pandemia de Covid”, conform știrii BBC de la acel timp.

Foto: © Whpics | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zile libere pentru elevi și angajații din educație. Pe 23 și 24 ianuarie, după doar două săptămâni de școală, elevii vor sta acasă / Orele trebuie recuperate până pe 28 februarie / România e pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță

Elevii și profesorii au 2 zile libere, pe 23 și 24 ianuarie, luni și marți, după ce Guvernul a decis la finalul anului trecut să lege ziua de 24 ianuarie,…
Vezi articolul

Vineri, elevii claselor a III-a, a V-a și a VI-a din cele 329 de școli, care fac parte din proiectul pilot pentru evaluarea standardizată 2022, vor susține proba la limba română pe calculator, tabletă sau telefon inteligent

Pe 2 iunie s-a încheiat testarea pentru prima probă, cea la matematică sau istorie, a evaluării standardizate, ce a fost susținută timp de 3 zile în funcție de clase. Vineri…
Vezi articolul

VIDEO Aproape 30% din elevii din Suceava au pierdut bursa de merit, spune primarul localității, care anunță că nu mai suplimentează cuantumul minim. Ion Lungu: Să mai mărim celor care au 9,50 și cei care au 9,48 să nu primească deloc, mi se pare incorect

Mai mult de jumătate din numărul elevilor care beneficiau de bursă de merit au pierdut acest drept, după ce media minimă de acordare a crescut la 9.50, a declarat, miercuri,…
Vezi articolul