Sute de profesori și oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă atacul lui Putin asupra Ucrainei: Protestăm vehement față de ostilitățile declanșate / Ucraina nu reprezintă o amenințare

22.123 de vizualizări
Foto: EPA / Lukasz Gagulski – Poland Out – Agerpres
Sute de oameni de știință, intelectuali, profesori universitari, academicieni și jurnaliști ruși au semnat o scrisoare deschisă în care condamnă „vehement” atacul lui Putin asupra Ucrainei. „Nu există o justificare rațională pentru acest război. (…) Este clar că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și, sincer, fără sens. Ucraina a fost și rămâne o țară apropiată nouă. Mulți dintre noi avem rude, prieteni și colegi științifici care locuiesc în Ucraina”, este apelul disperat al intelectualilor.

Oamenii de știință au mai transmis: „Ne este amar să realizăm că țara noastră, care a adus o contribuție decisivă la victoria asupra nazismului, a devenit acum instigatorul unui nou război pe continentul european. Cerem oprirea imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei. Cerem respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Cerem pace pentru țările noastre”.

Mai jos, textul integral al scrisorii deschise:

„Noi, oameni de știință și jurnaliști ruși, protestăm vehement față de ostilitățile declanșate de forțele armate ale țării noastre pe teritoriul Ucrainei. Acest pas fatal duce la pierderi umane imense și subminează bazele sistemului stabilit de securitate internațională. Responsabilitatea declanșării unui nou război în Europa revine în întregime Rusiei. Nu există o justificare rațională pentru acest război. Încercările de a folosi situația din Donbas ca pretext pentru lansarea unei operațiuni militare nu inspiră nicio încredere. Este clar că Ucraina nu reprezintă o amenințare la adresa securității țării noastre. Războiul împotriva ei este nedrept și, sincer, fără sens. Ucraina a fost și rămâne o țară apropiată nouă. Mulți dintre noi avem rude, prieteni și colegi științifici care locuiesc în Ucraina. Tații, bunicii și străbunicii noștri au luptat împreună împotriva nazismului.

Declanșarea unui război de dragul ambițiilor geopolitice ale liderilor Federației Ruse, conduși de fantezii istoriozofice dubioase, este o trădare cinică a memoriei lor. Respectăm statul ucrainean, care se bazează pe instituții democratice cu adevărat funcționale. Tratăm alegerea unei înclinații spre Europa a vecinilor noștri cu înțelegere. Suntem convinși că toate problemele relațiilor dintre țările noastre pot fi rezolvate pe cale pașnică. După ce a declanșat războiul, Rusia s-a condamnat la izolare internațională, la poziția de țară paria. Aceasta înseamnă că noi, oamenii de știință, nu ne vom mai putea face treaba în mod normal: la urma urmei, efectuarea cercetării științifice este de neconceput fără o cooperare deplină cu colegii din alte țări.

Izolarea Rusiei de lume înseamnă o degradare culturală și tehnologică continuă a țării noastre în absența completă a perspectivelor pozitive. Războiul cu Ucraina este un pas către nimic. Ne este amar să realizăm că țara noastră, care a adus o contribuție decisivă la victoria asupra nazismului, a devenit acum instigatorul unui nou război pe continentul european. Cerem oprirea imediată a tuturor operațiunilor militare îndreptate împotriva Ucrainei. Cerem respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului ucrainean. Cerem pace pentru țările noastre. Să facem știință, nu război! Semnăturile continuă să vină, adăugăm cât mai multe:

1. Alexander Anikin, linguist, academician of the Russian Academy of Sciences

2. Yuri Apresyan, linguist, academician of the Russian Academy of Sciences

3. Viktor Vasiliev, mathematician, academician of the Russian Academy of Sciences

4. Sergei Nikolaev, philologist, academician of the Russian Academy of Sciences

5. Valery Rubakov, physicist, academician of the Russian Academy of Sciences

6. Roald Sagdeev, physicist, academician of the Russian Academy of Sciences

7. Alexander Sobolev, Academician of the Russian Academy of Sciences, Institute of Geochemistry and Analytical Chemistry. IN AND. Vernadsky, RAS

8. Sergey Stishov, physicist, academician of the Russian Academy of Sciences

9. Svetlana Tolstaya, philologist, academician of the Russian Academy of Sciences

10. Efim Khazanov, physicist, academician of the Russian Academy of Sciences”

Restul semnăturilor le puteți vedea aici.


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Încep conferințele și webinariile la care vor participa secretarii de stat și reprezentații tuturor școlilor și grădinițelor. Pe lângă revenirea copiilor la școală cu prezență fizică „se va analiza” și „formarea continuă a cadrelor didactice, necesitatea de extindere a perioadei de desfășurare a cursurilor”

Din 8 aprilie încep webinariile și conferințele tematice pe care Ministerul Educației le organizează cu toate școlile și grădinițele din România, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Campania vine după…
Vezi articolul