Târg de experimente științifice, cu studenți de la Oxford și de la alte universități internaționale, organizat la Baia Mare

287 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Târgul de experimente ştiinţifice interactive, organizat în cadrul celei de-a treia ediţii a evenimentului „Baia Mare Science Festival” va fi găzduit de Piaţa Cetăţii şi va avea loc în aer liber, au anunţat, joi, organizatorii evenimentului, potrivit Agerpres.

„Ideea de târg de ştiinţe este foarte populară în occident”, a spus unul dintre organizatorii festivalului, Şandor Kruk.

Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru ştiinţe şi tehnologie prin intermediul educaţiei non-formale şi prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le şi pot încerca după festival acasă folosind materiale accesibile.

„Experimentele din acest an sunt din sfera ştiinţelor: astronomie, robotică, neuroştiinţe, inteligenţa artificială, informatică, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie şi ştiinţele pământului”, a mai precizat Şandor Kruk.

În cursul zilei de vineri, 16 septembrie, mentorii vor vizita 10 şcoli şi licee pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante şi relevante invenţii ştiinţifice în fiecare domeniu, dar şi despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

La ediţia din acest an a Romanian Science Festival din Baia Mare vor participa 12 mentori (cercetători, studenţi şi profesionişti veniţi din 5 ţări special pentru acest eveniment): Emeric Claudiu Ardelean (student, Chimie, Universitatea Oxford, Marea Britanie), Iuliana Bledea (absolvent Neuroştiinţe şi Machine Learning, University College London, Marea Britanie), Eliza Casapopol (absolvent Universitatea Oxford, Microsoft Olanda, Specialist în Inteligenţa Artificială), Vlad Dala (student, Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca), Şandor Kruk (absolvent Universitatea Oxford, cercetător, Astrofizică, Institutul Max Planck, Germania), Emanuel Moraru (specialist Simulare Numerică Renault România, Unviersitatea Politehnică din Bucureşti), Ana Rednic (doctorand, Robotică, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca), Denisa Rimocea (masterand, Biotehnologie Moleculară, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca), Vlad Robu (student, Matematică, Universitatea Bucureşti), Damian Stan (student, Chimie, Universitatea Aberdeen, Scoţia, Marea Britanie), Ronald Szatmari (student, Fizică, Universitatea din Viena, Austria) şi Elena Zamfir (cercetător, Neuroştiinţe şi Inteligenţă Artificială, Universitatea Oxford, Marea Britanie).

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, în urma a două proiecte pilot, Romania Science Week şi Timişoara Science Festival, şi este primul festival naţional de ştiinţe din România.

Iniţiativa s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România, cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice, oferind modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din ţară. Primele evenimente au avut loc în Timişoara, Baia Mare şi Piteşti.

„Baia Mare Science Festival” este programat  să aibă loc în perioada 15-17 septembrie, iar intrarea publicului este liberă.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vouchere de vacanță de 1.600 de lei pentru profesorii și angajații din Învățământ. Primesc aceste sume cei cu salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru – document

Valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr.…
Vezi articolul

Liderii sindicali ai FSLI și FSE, care au stabilit de facto grilele de salarizare, îi anunță pe profesori și pe angajații din școli: „suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea”

Schimbare de perspectivă a sindicatelor din Educație. Liderii celor două federații care reprezinta angajații din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu de la FSLI și Marius Nistor de la FSE „Spiru Haret”,…
Vezi articolul

Elevii și profesorii din 10 județe se întorc la școală luni, 20 februarie, în prima zi din modulul 4 / Se țin activități ”Școala altfel” sau Săptămâna ”Verde” în județul Gorj, afectat de cutremure

Elevii și profesorii din 10 județe care au avut vacanța ”mobilă” în săptămâna 13-17 februarie 2023 se întorc la cursuri luni, 20 februarie, în modulul 4, potrivit structurii anului școlar…
Vezi articolul