Terenul de pe Calea București nr. 75 – povestea lotului pe care Ministerul Educației vrea să-l dea cu împrumut Ministerului de Interne

451 de vizualizări
Foto: Google Maps
Un teren de 3.215 mp este personajul principal al unui proiect de hotărâre de guvern care arată haosul din administrație. Povestea terenului, descrisă în nota de fundamentare, cuprinde etapele prin care această parcelă din Târgu Jiu, care aparține acum Universității „Constantin Brâncuși”, le-a parcurs ca să ajungă la Ministerul Educației și se pregătește să ajungă la Ministerul de Interne.

În anul 2001, terenul era preluat de la Ministerului Agriculturii la Ministerul Educației, în patrimoniul Universității „Constantin Brâncuși”. În 2005, o parte din terenul liber, de peste 1.200 de metri pătrați, a fost retrocedată unei persoane care a dovedit în instanță că are acte de proprietate pe acel lot. Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu îl răscumpără.

În 2014, din terenul Universităţii s-au expropriat două suprafeţe de teren de 187 mp şi de 122 mp, prin HG nr. 689/2014 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor
proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de
interes naţional „Varianta de ocolire Târgu Jiu”.

În poveste apare și un punct de transformare al unei societăți care distribuie energie electrică în Oltenia, și care ar fi fost trecut „din eroare” în administrarea Universității, aspect semnalat chiar de compania respectivă, deoarece terenurile pe care se află rețele electrice de distribuție se află în proprietatea statului, potrivit legii.

Proiectul de hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Educației urmărește să clarifice situația terenului Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, dar mai ales să dea Inspectoratului de Poliție Gorj, pentru 24 de luni, 2 clădiri și terenul de 3.215 mp, cei 1.200 mp de mai sus, plus încă 2.000, atât timp cât sediul Poliției municipiului Târgu Jiu va fi reabilitat.

Clădirea este una de două etaje și parter, cu o suprafață construită de aproape 500 mp și suprafață desfășurată de 1.491 de mp.

Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu vrea să cedeze 2 clădiri și un teren, din administrarea Ministerului Educației, în administrarea Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul de Poliție Județean Gorj, pentru o perioadă de 24 de luni.

Acest lucru se face „pentru relocarea tuturor structurilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, pe perioada derulării lucrărilor de reabilitare „Îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii sediului Poliției municipiului Târgu Jiu din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj”, se arată în proiect.

Redăm traseul terenului, potrivit notei de fundamentare: 

“Prin Hotărârea de Guvern nr. 912/2001, imobilul a fost transmis, fără plată, din administrarea Ministerului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor, în administrarea Ministerului Educației și Cercetării: „imobilul, proprietate publică a statului, situat în Municipiul TârguJiu, Calea București nr. 75, județul Gorj, compus din clădire P + 2E, cu suprafaţa construită de 497 mp, suprafaţa desfăşurată de 1.491 mp, clădire anexă cu suprafaţa construită de 14 mp, clădire punct trafo cu suprafaţa construită de 25 mp și teren în suprafață totală de 3.215 mp, a fost transmis, fără plată, din administrarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor – Oficiul judeţean de consultanţă agricolă Gorj, în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pentru Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

În 2005, Tribunalul Gorj a decis ca suprafața de teren liber de 1.261 mp, din totalul de 3.215 mp, să revină reclamantei Motoran Anca Daniela. Acest teren de 1.261 mp a fost cumpărat de Universitate, de la Motoran Anca Daniela: „pentru funcționalizarea didactică a spațiilor de învățământ, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 8088/2007 a achiziționat, de la Motoran Anca Daniela, terenul retrocedat în suprafață de 1.261 mp, care a fost înscris în Cartea Funciară nr. 40994 Târgu Jiu în proprietatea Universității.”

Foto: captură – Anexa nr. 1 / Proiect_HG_Gorj

Prin Hotărârea de Guvern nr. 689/2014, din terenul Universităţii s-au expropriat două suprafeţe de teren de 187 mp şi de 122 mp.

De precizat este că una dintre clădiri (MF 155471), cu destinația Clădire post trafo a fost înscrisă din eroare în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aspect semnalat de o companie. “Terenul pe care se află amplasat postul de trafo este proprietatea publică a statului” și, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (4) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 “Terenurile pe care se situează reţelele electrice de distribuţie existente la intrarea în vigoare a prezentei legi sunt şi rămân în proprietatea publică a statului”.

Foto: captură – Anexa nr. 2 / Proiect_HG_Gorj

„Având în vedere că posturile de transformare sunt elemente ale Sistemului Energetic Național care transformă energia electrică de tensiune medie în joasă tensiune pentru alimentarea consumatorilor, compuse din echipamente de conexiuni, transformatoare şi tablouri de distribuție, conform art. 12 alin. (4) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 „exercitarea drepturilor de uz și servitute asupra proprietăților statului și ale unităților administrativ-teritoriale afectate de capacitățile energetice se realizează cu titlu gratuit, pe toată durata existenței acestora”, înscrierea clădirii cu destinaţia de post trafo în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Universităţii „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu reprezintă o eroare care a fost îndreptată în cadrul prezentului act normativ.”

Imobilul a fost evaluat la valoarea totală de 2.254.800 lei. „Universitatea a făcut demersurile necesare în vederea modificării Anexei nr. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare.”

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj a solicitat Universităţii „Constantin Brâncuși” transmiterea imobilului, pentru o perioadă de cel mult 24 de luni, în vederea implementării obiectivului de investiţii „Îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii sediului Poliţiei municipiului Târgu Jiu din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj”. Senatul Universității a aprobat demararea acestei proceduri.

Localizarea terenului pe instrumentele disponibile publicului larg este o adevărată provocare. Practic, fiecare hartă arată un alt loc, la aceeași adresă: Strada Calea București, nr 75. Pe harta Google Maps, terenul este într-o zonă de case, fără să existe clădiri proeminente.

Pe harta Bing punctul este în zona respectivă, dar plasat mai spre dreapta.

În aplicația Hărți, de pe sistemele IOS, adresa este într-o altă zonă, una în care de observă o clădire mai înaltă și o alta cu o curte asfaltată.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Instanța a anulat decizia de demitere din funcție a directoarei de la Colegiul de Muzică George Enescu, dată de Inspectoratul școlar București acum 6 luni. Hotărârea poate fi atacată cu apel în 10 zile

Decizia de demitere din funcție a directoarei de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, Cristina Sebastian, dată afară de Inspectoratul școlar București (ISMB) acum jumătate de an,…
Vezi articolul

Tichetele educaționale de 500 de lei, blocate din nou: “Nu avem cardurile încă, nu ne-a chemat Inspectoratul”, spune secretara unei școli / La școlile care au primit totuși cardurile nu le pot da părinților pentru că nu au există procedura

Tichetele educaționale de 500 de lei încă nu au ajuns la părinți, deși ar fi trebuit să le primească din octombrie, iar ultima promisiune era că de luni, 8 ianuarie,…
Vezi articolul