Toate testele de la clasă, evaluările și examenele naționale, inclusiv cel suplimentar de admitere la liceu, ar urma să fie standardizate și susținute în format digital, din toamna anului 2027 – legea educației pentru învățământul preuniversitar

Foto: Pixabay.com

Toate evaluările și examenele naționale vor fi standardizate integral și susținute în format digital în toată țara începând cu anul școlar 2027-2028, potrivit noii legi a Învățământului Preuniversitar. Pe 9 august, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Educației a lansat în consultare publică un document ce conține informații despre cum va funcționa platforma online a Ministerului pentru evaluarea competențelor elevilor și ce trebuie să conțină.

Potrivit articolului 248 din noua lege a Învățământului Preuniversitar, toate evaluările și examenele naționale vor fi standardizate și susținute în format digital în toată țara din anul școlar 2027-2028.

Nu se precizează în lege dacă standardizarea evaluărilor și examenelor se va aplica treptat pentru anumite clase. Toate evaluările și examenele naționale vor fi susține standardizat și online printr-o platformă a Ministerului. La fel și admiterea la liceu, dar nu pentru prima generație care va susține examenul suplimentar, pentru că cei care vor susține noua variantă de intrare la liceu sunt elevii care în vara lui 2027, deci la finalul anului școlar 2026-2027, vor da examenele (n. red. adică elevii care intră în acum toamnă în clasa a V-a).

Ce înseamnă Evaluarea standardizată

Evaluarea standardizată reprezintă o testare de tip grilă, în general, realizată pe baza unor itemi ce țin de programa școlară de la o anumită disciplină. Acest tip de testare reprezintă un instrument de evaluare a performanței școlare a elevilor.

Profesorii nu sunt implicați în evaluarea testelor, răspunsurile fiind generate pe loc la finalul testului. Astfel se elimină subiectivitatea unui profesor în corectarea unui test.

Exemple de testări standardizate sunt cele PISA (Programme for International Student Assessment) sau TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study). PISA este o evaluare internaţională standardizată care se adresează elevilor cu vârsta de 15 ani. Găsiți exemple de teste aici și aici.

PISA este un studiu comparativ internaţional iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, în trei domenii principale: lectură, matematică şi ştiinţe.

TIMSS este un studiu comparativ la nivel internațional, realizat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor în Educație și care măsoară performanțele la matematică și științe. Studiul este derulat de către Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor în Educație (International Association for the Evaluation of Educational Achievement, IEA). În România, evaluarea a fost implementată de către Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Cadrul Universității din București, cu finanțare de la Ministerul Educației. 

Informații de context

Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu spunea în urmă cu un an, în iulie 2022, că Ministerul va avea propria platformă online pentru evaluările standardizate în decembrie 2023.

Însă abia miercuri, 9 august 2023, Ministerul Educației a postat un document în consultare publică ce conține informații despre cum ar trebui să arate platforma și ce funcții poate avea pentru profesori și elevi. Durată estimată de implementare tehnică a platformei este de 8 luni.

Platforma online va fi folosită atât în desfășurarea evaluărilor de la clasă cât și în cazul evaluărilor finale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, Admiterea la liceu și examenul de Bacalaureat.

Profesorii vor putea evalua elevii de la clasele primare, gimnaziu și liceu prin platformă, cu ajutorul unor teste standard create de ei pe baza itemilor creați din programa școlară ce vor fi incluși în platformă. Evoluția elevilor va fi monitorizată și se va genera un plan individualizat de învățare. Platforma va putea fi folosită și pentru examenul suplimentar de admitere, dar și pentru examenul național de bacalaureat, potrivit documentului.

Citește și:
EXCLUSIV Coincidență sau licitație cu dedicație? Specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației, similare cu cele ale unei platforme private
Evaluările elevilor, inclusiv cele făcute de profesori, la clasă, vor fi standardizate pe o platformă a Ministerului Educației / Va putea fi monitorizată evoluția elevului și generat un plan individualizat de învățare – proiect
Standardele curriculare și de evaluare, până la finalului anului 2023 – spune secretarul de stat Bogdan Cristescu: Este nevoie de o foarte clară schimbare de abordare, de mentalitate. La evaluările internaționale, PISA, PIRLS, TIMSS, itemii sunt secreți – va fi suficient de ciudat să nu vedem subiectele și să nu credem că le ascunde cineva, dar va trebui să ne obișnuim și cu asta
Exit mobile version