ULTIMA ORĂ Nicio sancțiune pentru profesorul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, acuzat de către unii studenți de “comportament abuziv”. Comisia de Etică îi cere o “reevaluare și corectare” a comunicării cu studenții

locuri în cămine - Studenția online

Foto: Pexels.com

Analiza situației profesorului Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București, acuzat de către un grup de studenți de “comportament abuziv”, a avut ca rezultat un punct de vedere al Comisiei de Etică a instituției de învățământ superior, punct de vedere publicat, miercuri, pe site-ul Universității. Comisia nu a adoptat nicio sancțiune sau vreo altă măsură în cazul profesorului, ci, în documentul citat, doar emite recomandări și spune că este așteptată o schimbare a metodei lui de comunicare cu studenții, considerând că “există premise favorabile desfășurării activității didactice”.

Potrivit punctului de vedere, Comisia de Etică “a constatat existența unei situații conflictuale” în cadrul FJSC, “generate de comportamentul (limbajul) domnului prof. Univ. Marian Petcu.

După analiza cazului, forul “constată că, din nefericire, metoda domnului profesor Marian Petcu de comunicare cu studenții, deși avea la bază intenția didactică onestă de a stimula învățarea, nu a fost percepută de studenți ca fiind adecvată, ceea ce, în mod evident, presupune, în viitor, din partea domnului prof. Univ. Marian Petcu o reevaluare și corectare a acesteia”.

Totodată, Comisia “consideră că există premise favorabile în sensul desfășurării activității didactice, cu respectarea climatului specific vieții academice și a normelor de etică, având în vedere că domnul prof. Univ. Marian Petcu și-a exprimat regretul în legătură cu evenimentele petrecute și, mai mult decât atât, și-a dat demisia din toate funcțiile pe care le ocupa în cadrul diverselor structuri ale Universității din București”.

Ce mai spune Comisia de Etică a Universității din București, în punctul său de vedere:

Context:

Un grup de 56 de studenți l-au acuzat, la mijlocul lunii martie, pe profesorul Marian Petcu de la FJSC, membru în Comisia de Etică a Universității din București, de “comportament abuziv”. Ei au susținut, într-o scrisoare deschisă, că profesorul li s-ar fi adresat repetat cu apelativul “proști” și că, în momentul în care o studenta și-a exprimat nemulțumirea față de acest comportament, ar fi replicat: „Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”. Contactat atunci de Edupedu.ro, el a spus că respectiva scrisoare conține “ipoteze calomnioase” și că “dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe (…)”.

Câteva zile mai târziu, peste 200 de studenți și absolvenți ai FJSC au transmis propria scrisoare de sprijin pentru profesorul Petcu, scriind: “comportamentul său la catedră a fost întotdeauna unul decent și civilizat”.

Pe 24 martie, însă, profesorul a anunțat că și-a dat demisia din toate funcțiile în care a fost ales, conform unui mesaj transmis de decanul FJSC, Antonio Momoc. Tot atunci, Comisia de Etică a Universității din București s-a reunit să analizeze cazul, însă nu a luat o decizie. Comisia s-a pronunțat două săptămâni mai târziu, hotărârea sa fiind anunțată acum.

Citește și:
Scrisoare deschisă a 56 de studenți de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor, membru în Comisia de Etică. Marian Petcu: Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață
Scrisoare de sprijin pentru profesorul acuzat de comportament abuziv, semnată de “peste 200 de studenți și absolvenți” ai Facultății de Jurnalism – Universitatea din București: “comportamentul său la catedră a fost întotdeauna unul decent și civilizat”
UPDATE Profesorul Marian Petcu, de la Universitatea din București, acuzat de comportament abuziv de mai mulți studenți, și-a dat demisia din toate funcțiile în care a fost ales, anunță decanul Facultății de Jurnalism
Studenți și absolvenți de la Jurnalism care și-au manifestat sprijinul pentru profesorul acuzat de comportament abuziv sunt indicați drept autori generici ai unei “anchete” anonime ce încalcă regulile minime din jurnalism / Textul îl apără pe respectivul profesor și acuză alte “interese”
Exit mobile version