Studenți și absolvenți de la Jurnalism care și-au manifestat sprijinul pentru profesorul acuzat de comportament abuziv sunt indicați drept autori generici ai unei “anchete” anonime ce încalcă regulile minime din jurnalism / Textul îl apără pe respectivul profesor și acuză alte “interese”

2.161 de vizualizări
Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com
O “anchetă fără autori declarați, prezentată drept “scrisoare deschisă” și atribuită unui grup de câteva zeci de studenți și alte sute de absolvenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București, a fost transmisă duminică presei, inclusiv redacției Edupedu.ro, ca mesaj de sprijin pentru profesorul Marian Petcu. Materialul cu autori anonimi, care promite “demascarea mizei reale a spectacolului mediatic” din jurul acestui caz, coroborează mai multe date și formulează, pe baza lor, acuzații privind existența unor interese “electorale”, legate de persoane pe care nu le abordează pentru a le afla punctul de vedere și care, după acest material, au acuzat la rândul lor că “ancheta” se bazează pe informații false.

Profesorul respectiv, după ce a fost acuzat de către unii studenți de comportament abuziv, a primit, săptămâna trecută, sprijinul unui grup de peste 200 alți studenți și absolvenți. Dar, vineri, și-a depus demisia din mai multe funcții universitare, sugerând că ar exista alte interese în spatele acuzațiilor care i-au fost aduse. “Ancheta” transmisă duminică presei preia aceste sugestii și le dezvoltă cu o serie de insinuări și procese de intenție, pe care încearcă să le valideze prin diverse opinii exprimate public de unii studenți și absolvenți, cu privire la profesorul respectiv.

  • UPDATE Una dintre persoanele citate în subsolul “anchetei” a precizat pentru Edupedu.ro, după apariția acestui articol, că i-a fost preluată o postare “strict despre interacțiunea mea cu dl. Petcu, pe care l-am apreciat ca profesor” și că nu era intenția ei să fie “asociată cu vreo poziție într-un scandal de orgolii și atacuri”. Acea persoană, care din acest motiv a preferat să nu îi fie menționat numele, a menționat că a discutat cu alte două aflate într-o situație similară și care au “aceeași poziție”.
Momentul-cheie: demisia profesorului din mai multe funcții

Vineri, profesorul Marian Petcu și-a anunțat, prin decanul FJSC, Antonio Momoc, demisia din toate funcțiile în care a fost ales. Demisia survenea în condițiile în care vineri seară Comisia de Etică a Universității din București, din care el făcuse parte, urma să discute cazul lui. Șefa acestei comisii a precizat, ulterior, că nu a fost luată nicio decizie, sugerând că nu primise punct de vedere nici din partea profesorului, nici al consiliului facultății, a cărui convocare fusese anunțată de decan cu o săptămână înainte. – Detalii aici

În anunțul de vineri profesorul afirma, pe de o parte, că reclamațiile la adresa sa erau “fără temei – orice glumă a fost interpretată în registrul dramatic …”. Pe de altă parte, el sugera că elevii care l-au reclamat ar fi fost implicați într-o acțiune de manipulare: “Sper că studenții – individual ori în structuri asociative – nu vor mai fi niciodată manipulați pentru interese din afara intereselor lor. Fie în sezoane electorale, fie în cele extra-electorale”.

După ce Marian Petcu a sugerat, în mesajul său de vineri, interese manipulatorii legate de “sezoane electorale”, a fost transmis, duminică, textul-“anchetă”. Acesta este la rândul său un material manipulator, ce nu respectă reguli de bază în jurnalism:

  • Este prezentat drept “o mică anchetă jurnalistică privind de fapt miza scandalului și anume preluarea conducerii facultății”. În același timp, este prezentat drept “scrisoare deschisă”: numele documentului este “Scrisoare deschisă în sprijinul Profesorului Universitar Marian Petcu”.
  • Adresa de pe care a fost trimis este una anonimă, de gMail, iar e-mailul nu are semnătură.
  • Ancheta nu este semnată. Este atribuită, în paranteze, unui personaj colectiv: “(Studenți și absolvenți FJSC)”. Un jurnalist Edupedu.ro a solicitat precizări privind identitatea autorilor, iar răspunsul a fost “Susținătorii Dlui. Profesor. Toate informațiile sunt publice și majoritatea studenților ( cei 76 actuali care au semnat scrisoarea) și-au dat seama de narativul poveștii”. Când a cerut o listă a lor, nu a mai primit niciun răspuns.
  • Materialul sugerează, prin asocierea mai multor informații, dar fără să fie explicată factual concluzia: “putem concluziona că tot acest scandal mediatic a fost făcut pentru a strica imaginea actualei conduceri care este din cadrul Departamentului de Comunicare din care face parte si Dl. Profesor Petcu Marian”, în condițiile în care, în viitorul apropiat, vor avea loc alegeri pentru conducerea Universității și pentru cea a facultății. 

Informațiile prezentate vorbesc despre o luptă internă între mai multe tabere din cadrul facultății. Însă nu este citat, cu privire la acest subiect, niciun reprezentant al acestora, cu atât mai puțin al celor despre care se insinuează că ar avea interese electorale, concluziile fiind bazate, astfel, pe procese de intenție.

Unele dintre persoanele menționate în “anchetă” (ex. Anamaria Nicola, fost decan FJSC, printr-o postare pe Facebook) au reacționat duminică, arătând că materialul include informații false și “insinuări la limita calomniei” și-și bazează argumentația pe acestea.

Legitimarea “micii anchete” este făcută prin asociere cu opiniile exprimate public de mai mulți studenți și absolvenți FJSC, apreciative la adresa profesorului Petcu, trecute în subsolul documentului. Aceste puncte de vedere, se afirmă, au fost exprimate pe un grup de sprijin pentru profesor, ce reunește 78 de studenți și 269 de absolvenți.

Până luni la prânz, Edupedu.ro nu a primit și nu a identificat mesaje ale unor studenți sau absolvenți ai FJSC care să se distanțeze de această “anchetă” și modul cum a fost ea formulată. (UPDATE: Primele mesaje în acest sens au venit miercuri după-amiază – vezi mai sus)

Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Sindicatele transmit profesorilor și angajaților din Educație că Guvernul a fost de acord cu creșterea în două tranșe pe noua grilă a salarizării și ca prevederea să fie inclusă în Ordonanța de urgență

Sindicatele din educație le transmit profesorilor și celorlalți angajați că Guvernul a fost de acord cu creșterea în două tranșe a salariilor pe viitoarea grilă din viitoarea lege a salarizării…
Vezi articolul

Legea pentru organizarea Rezidenţiatului, promulgată de Preşedinte. Metodologia poate fi semnată doar de ministrul sănătăţii, după apariţia legii în Monitorul Oficial

Administraţia Prezidenţială a publicat anunţul că Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanțarea rezidențiatului. Legea fusese…
Vezi articolul