Scrisoare de sprijin pentru profesorul acuzat de comportament abuziv, semnată de “peste 200 de studenți și absolvenți” ai Facultății de Jurnalism – Universitatea din București: “comportamentul său la catedră a fost întotdeauna unul decent și civilizat”

10.040 de vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
“Dl profesor apără valorile Universității și interesul major al studentului, iar comportamentul său la catedră a fost întotdeauna unul decent și civilizat, exprimând critică și ironie la adresa pericolului lipsei de cunoaștere și de educație”, arată o scrisoare deschisă asumată de “peste 200 de studenți și absolvenți” ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București. Prin scrisoarea transmisă redacției Edupedu.ro, semnatarii îl “susțin public” pe profesorul Marian Petcu, despre care, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o primă scrisoare publică, un alt grup de studenți afirma că manifestă un “comportament abuziv”.
  • Amintim că un grup de 56 de studenți ai FJSC au trimis, vineri, o scrisoare deschisă în care semnalează „comportamentul abuziv” al profesororului Marian Petcu, între altele membru al Comisiei de Etică a Universității din București. Ei scriau că profesorul li s-ar fi adresat în repetate rânduri cu apelativul „proști”, iar după ce o studentă s-a ridicat pentru a părăsi amfiteatrul în semn de protest față de comportamentul său, Petcu ar fi invocat statutul său de membru al Comisiei de Etică. El a declarat pentru Edupedu.ro că în scrisoarea studenților „sunt niște ipoteze calomnioase, că îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare”.

În noua scrisoare, adresată conducerii Universității și a FJSC, Comisiei de Etică și transmisă și Edupedu.ro, semnatarii scriu că “nu căutăm să justificăm limbajul, dar respectul trebuie să vină din ambele direcții: studenții trebui să respecte profesorul și ora sa de curs, așa cum profesorul trebuie să-și respecte studenții”. Semnatarii invocă un “linșaj mediatic”:

  • “Ne exprimăm surprinderea că acest linșaj mediatic se produce aceste zile cu atâta vehemență și este întreținut pe social media împotriva unui profesor atât de apreciat profesional, ca cercetător și istoric al presei. Conducerea Universității și publicul larg trebuie să știe însă că domnul profesor univ. dr. Marian Petcu are susținerea și aprecierea unui număr semnificativ de studenți din facultate, precum și din partea unui număr mare de absolvenți.”

Iar ei continuă: “Pentru noi, semnatarii acestei scrisori deschise, stilul colocvial al domnului profesor Petcu reprezintă doar a abordare de tip pamflet la adresa a ceea ce el nu ne dorește să fim sau să devenim (…)”.

Scrisoarea deschisă – documentul integral:

Vineri, rectorul Marian Preda a cerut Comisiei de Etică să analizeze cazul, iar decanul JFSC, Antonio Momoc, a afirmat că situația urmează să fie analizată în consiliu. Președintele Comisiei de Etică a UB a precizat că profesorul vizat nu va lua parte la analiză, în cazul în care situația va ajunge pe masa comisiei.

Citește și:
Scrisoare deschisă a 56 de studenți de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor, membru în Comisia de Etică. Marian Petcu: Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață
Rectorul Marian Preda cere Comisiei de Etică să analizeze cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism acuzat de studenți de comportament abuziv: Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare

6 comments
  1. Am mai vazut so la Universitatea Dunarea de Jos abuzul unui profesor asupra studentelor pe care le a mangaiat pe gat. Tot asa a adus in apararea lui anumiti studenti si unii profesori. Domnul cu pricina nu e la prima abatere de acest gen. Sistemul din universitati este corupt cu inregistrari puse la dispozitie.

  2. Nici profii astia nu se adapteaza vremurilor! Ar fi trebuit sa li se adreseze cu ,,prosticeilor” sau ,,prostuților” apelative drăgălașe folosite de educatoare și de aparținători în desele situații când prințișorii ajunși adulți dau dovada de prostie. Sau, ar fi putut să facă o afirmație de genul ,,nu v-ați găsit prostul care sa vă treacă dacă rămâneți numai cu ce ați acumulat până-ntr-a XII- a”. Sau, ,,dacă o să rămâneți numai cu ce ați acumulat pănă-n liceu o sa fiți o gloată de nătărăi, prostănaci sau tonți cu diplome”. Astfel, nu tre să cădem în capcana profului geniu nedreptățit observând ca individul a îmbatrânit în ,,învătământul superior” neacumulând măcar o minimă exprimare academică. Cică ,,poziție orgasmică” într-o poză de profil a unei ,,studente”. Când fătuca a ales-o pe una dintre cele mai decente dintre cele pe care le avea. E deja banal când e de notorietate ca avem peste 300.000 mii de videochat-iste (operatoare pisi, sub acoperire) care-și clădesc o carieră făcând și pe ,,studentele”. Bine ca nu le-a zis că ,,arată ca niște parașute”!

  3. Aoleu daca ofensatii astia sunt jurnalistii de maine… pai un jurnalist trebuie sa aiba cohones, nu sa planga in batistuta pentru un apelativ, mimoze senzitive, i-auzi ce “abuzati”… sărmanii, cum o sa isi mai revina vreodata dupa acest abuz. ma intreb cum s-or simti persoanele care chiar au fost abuzate in viata lor cand ii aud pe astia. Mai bine erau fotbalisti, acolo puteau sa se tavaleasca si pe jos de durere

  4. Nu trebuie sa le spuna ca sint prosti, dar trebuie sa-i pice la examene atata timp cat nu stiu. Si trebuie sa le spuna ca nu cunosc materia!

      1. Da, dar studentii de azi sinte foarte sensibilosi, invatati cu note imense din liceu, date din burta, nu mai poti sa-i corectezi, sa le spui in fata ca nu au habar de materie, ca se simt umiliti! Niste puisori razgaiati, adesea foarte, foarte obraznici, care nu cunosc regulile minime de politete. 70%-80% asa sint, nu doar incapabili sa invete ceva. Dar s-au invatat sa ia licenta fara sa invete mare lucru, pentru ca si profesorii au dus nivelul tot mai jos, ca sa fie “apreciati” si sa nu-si bata capul cu predarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O sală de clasă a liceului de Informatică ‘Grigore Moisil’, renovată cu ajutorul unei companii IT, în proiectul “Adoptă o clasă pentru Iași” / Liceul are și două laboratoare de robotică dotate cu ajutorul foștilor absolvenți, care acum lucrează la companii în domeniu

Elevii de la una din clasele a X-a de la Liceul de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi au o nouă sală de clasă, care a fost renovată şi dotată de…
Vezi articolul

Ministrul Cîmpeanu anunță că a primit analiza specialiștilor în Științele Educației și nu mai e așa convins de trecerea la trimestre: „Este discutabil pentru că sunt argumente pro și contra” / Spune că un lucru e cert, anul viitor elevii vor avea 5 vacanțe

Ministrul Educației anunță o dezbatere pe subiectul semestre versus trimestre, în luna martie, și anunță că a primit de la specialiști în Științele Educației din subordine analiza pe care a…
Vezi articolul