Rectorul Marian Preda cere Comisiei de Etică să analizeze cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism acuzat de studenți de comportament abuziv: Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare

1.996 de vizualizări
Marian Preda / Foto: Cristian Nistor – Agerpres Foto
Reacție a Universității din București, după ce 56 de studenți de la Facultatea de Jurnalism au semnalat într-o scrisoare deschisă „comportamentul abuziv” al unui profesor, membru în Comisia de Etică. „Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, va solicita Comisiei de Etică o analiză riguroasă și lucidă a cazului, pentru a lua măsurile care se impun în situația de față”, a anunțat instituția.

„Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare și care nu respectă demnitatea și integritatea unei persoane, indiferent de statutul sau poziția sa în cadrul comunității noastre academice. Instituția a luat act de reclamațiile unui grup de studenți din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, referitoare la limbajul și atitudinea unuia dintre profesorii FJSC”, informează instituția de învățământ superior.

„Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, va solicita Comisiei de Etică o analiză riguroasă și lucidă a cazului, pentru a lua măsurile care se impun în situația de față. Universitatea din București rămâne o comunitate în care valorile și principiile umaniste se află la baza tuturor interacțiunilor și practicilor academice”, anunță instituția.

Poziția conducerii Universității din București vine după ce 56 de studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) de la Universitatea din București au trimis o scrisoare deschisă în care semnalează că profesorul Marian Petcu li s-ar fi adresat în repetate rânduri cu apelativul „proști”, iar după ce o studentă s-a ridicat pentru a părăsi amfiteatrul în semn de protest față de comportamentul său, Petcu ar fi replicat: „Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”.

Contactat de Edupedu.ro, profesorul Marian Petcu a declarat că în scrisoarea studenților „sunt niște ipoteze calomnioase, că îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare”. Întrebat dacă și-a folosit puterea și influența funcției de membru al Comisiei de Etică pentru a-și intimida studenții, Petcu a răspuns: „Nu e adevărat. E un fals. Colegii din Comisia de Etică pot spune că nu am făcut niciun fel de presiune, de influență, în niciun context. Ei au trecut de o glumă”.

Decanul FJSC, Antonio Momoc, a anunțat pe Facebook că profesorul Marian Petcu „s-a autosuspendat din poziția sa din Comisia de etică a Universității pe durata desfășurării analizei sesizării studenților în facultate și Universitate”.

În cursul după-amiezii, președinta Comisiei de Etică a Universității din București declara pentru Edupedu.ro că știe despre caz, dar că până vineri la prânz nu ajunsese la ea scrisoarea. În cazul în care situația de la FJSC ajunge pe masa comisiei, profesorul vizat nu va lua parte la analiză, a spus aceasta.

Citește și:
Scrisoare deschisă a 56 de studenți de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor, membru în Comisia de Etică. Marian Petcu: Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Instituția-cheie în analizarea plagiatelor este desființată în proiectul Legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului. Nicolae Ciucă “a validat“ proiectul de lege și va scăpa de analiza CNATDCU dacă legea intră în vigoare

Instituția esențială în analizarea plagiatelor este desființată prin reorganizare și pierderea atribuțiilor specifice, în Proiectul Legii învățământului superior, document care are aprobarea oficială a președintelui Klaus Iohannis și care a…
Vezi articolul

Decanul Facultății de Litere din București, apel la vot către studenți: Suntem în fața unei opțiuni dramatice: ori-ori. România va rămâne un stat ce recunoaște valorile UE sau nu există decât o singură altă direcţie: Rusia

„Încetaţi să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. (…) Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot!”, este îndemnul decanului Facultății de Litere, Emil Ionescu, de la Universitatea din București. Profesorul a…
Vezi articolul