Federația Sindicatelor Libere din Învățământ anunță o „Caravană națională de consultare privind planurile-cadru pentru liceu”. Într-un comunicat de presă FSLI, cea mai mare organizație sindicală din Învățământ, scrie despre „un demers fără precedent în sistemul de educaţie”. Asta după ce săptămâna trecută ambele federații sindicale din Învățământ anunțau că nu vor participa la dezbaterile organizate de minister, ci vor avea o opinie doar în comisia pentru validarea planurilor-cadru, de după încheierea dezbaterilor.
Organizația publică o listă cu 20 de orașe în care vor avea loc dezbaterile. „Invităm la aceeaşi masă profesorii, directorii de licee și inspectorii școlari să analizeze şi să îşi exprime, în baza experienţei profesionale, punctul de vedere, oferindu-le astfel posibilitatea să aibă un rol activ în ceea ce înseamnă structurarea noului învățământ liceal”, potrivit comunicatului.
Cei de la FSLI anunță că dezbaterile sunt în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Educație și Ocupare (PEO) – „Consolidarea structurilor de dialog social în sectorul educație și formare profesională continuă” – cod SMIS 310396.
Dezbaterile încep tot pe 11 februarie, la fel ca cele ale Ministerului Educației și Cercetării, care vor avea loc doar în 4 mari orașe – București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
La finalul evenimentelor, „FSLI va centraliza toate sugestiile colectate din țară și va înainta Ministerului Educației și Cercetării un document detaliat cu recomandările profesorilor, asigurând astfel că deciziile privind planurile-cadru reflectă realitatea din sălile de clasă”, potrivit comunicatului.
Caravana FSLI ajunge în următoarele orașe:
- Cluj-Napoca – 11 februarie 2025
- Zalău – 12 februarie 2025
- Baia Mare – 12 februarie 2025
- Oradea – 13 februarie 2025
- Suceava – 18 februarie 2025
- Botoșani – 18 februarie 2025
- București – 18 februarie 2025
- Iași – 19 februarie 2025
- Vaslui-19 februarie 2025
- Piatra Neamț– 20 februarie 2025
- Focșani – 20 februarie 2025
- Drobeta-Turnu Severin – 24 februarie 2025
- Bacău-24 februarie 2025
- Tg. Jiu- 25 februarie 2025
- Brașov – 25 februarie 2025
- Pitești – 26 februarie 2025
- Târgoviște – 26 februarie 2025
- Slobozia – 26 februarie 2025
- Constanța – 27 februarie 2025
- Ploiești – 27 februarie 2025
Liderul FSLI, Simion Hăncescu, scrie în comunicat că „orice reformă din educaţie trebuie să ţină cont de părerea cadrelor didactice. Nu putem să facem schimbări din pix, din faţa unui birou, dacă nu mergem direct în faţa profesorilor, pe care trebuie să îi ascultăm, să îi consultăm şi să îi implicăm într-un demers de o aşa amploare. Modificarea planurilor-cadru pentru liceu reprezintă o iniţiativă menită să aducă îmbunătăţiri procesului instructiv-educativ, cu centrare pe nevoile reale ale elevului, viitorul adult care trebuie să îşi construiască o carieră. Avem nevoie de o viziune clară, inspirată din realităţile momentului, dar şi din ceea ce se prefigurează în viitor în plan social şi pe piaţa muncii. Putem să construim ceva solid, împreună, dacă avem răbdare, dacă ne implicăm, dacă suntem cerebrali şi dacă ascultăm toate punctele de vedere”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
Recent, pe 5 februarie, sindicatele FSLI și FSE „Spiru Haret” anunțau într-o declarație comună că nu vor participa la dezbaterile declanșate de Ministerul Educației și Cercetării, dar că se pregătesc pentru momentul în care variantele agreate după dezbatere a le planurilor-cadru vor ajunge în comisia de validare a acestora și că acolo își vor spune părerea despre aceste documente curriculare.
„Precizări referitoare la Proiectul planurilor-cadru pentru învățământul liceal
Dragi colegi,
Având în vedere discuțiile apărute în social media, referitoare la Proiectul de ordin privind planurile-cadru de la nivel liceal, facem următoarele precizări:
1. Prin OME 6739/2023 s-a stabilit componența Comisiei de elaborare/revizuire și a Comisiei de validare a planurilor-cadru pentru educație timpurie, învățământ primar, gimnazial și liceal. Conform acestui ordin, din Comisia de elaborare/revizuire a acestor planuri-cadru nu face parte niciun repezentant al federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar;
2. În Comisia de validare a planurilor cadru există doi reprezentanți ai celor două federații, însă această comisie se va întruni după ce se încheie dezbaterile publice. Atunci când se va întruni, reprezentanții celor două federații își vor exprima punctul de vedere referitor la aceste planuri-cadru, pe baza obervațiilor și propunerilor primite în urma dezbaterilor;
3. Pe tot parcusul dezbaterilor publice, recomandăm tuturor cadrelor didactice să vină cu propuneri de modificare argumentate și să le trimită pe email: consultare@rocnee.ro (până la data de 6 martie 2025), dar și sindicatelor din care fac parte”, arătau Simion Hăncescu și Marius Nistor săptămâna trecută.
5 comments
Sindicatele sunt degeaba. Trăiesc pe banii contribuabililor și nu fac nimic constructiv. Ministrul este, și el ,pe lângă subiect. Planurile cadru sunt concepute din pix fără să se cunoască realitatea. Cel mai mult vor suferi copiii.
Religia nu are de ce sa fie studiată la nivelul liceal. Oricum este suficient în primele 8 clase.
degeaba face sindicatul consultări cu profesorii.
Ei vor vorbi din punctul lor de vedere ca să nu își piardă orele și învățământul tot nereformat va rămâne.
Părerea mea e că trebuie scoasă latina și religia (care e sau nu e obligatorie datorită bisericii ortodoxe )
IX-X materii de cultura generala
XI-XII specializare cu cât mai puține materii pentru bacalaureat
dar asta presupune desființarea multor ore
Suntem în UE, unde tinerii români concurează pe aceeași piață a muncii, folosesc aceeași tehnologie din UE și de aici trebuie pornit cu planurile-cadru.
Să ne folosim de experiența țărilor dezvoltate din UE: Germania, Franța, Spania, chiar și Anglia.
Prin urmare, ministerul este obligat să prezinte public planurile-cadru din aceste țări, însoțite și de o analiză comparativă a lor.
Fără aceste date nu se poate începe nicio dezbatere publică.
Altfel spus, trebuie cunoscut mai întâi stadiul actual.
Ministerul, așa cum conduce și gestionează aceste dezbateri, arată superficialitate și neprofesionalism.
Ce treaba au sindicatele cu planurile cadru?
In loc sa vada de salarii si altele hop si ei in ciorba cadru.
Cei de la FSLI anunță că dezbaterile sunt în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Educație și Ocupare (PEO) – „Consolidarea structurilor de dialog social în sectorul educație și formare profesională continuă” – cod SMIS 310396.
Am înțeles acum despre ce e vorba de fapt.