UMF „Carol Davila”: Concursul pentru postul de profesor universitar, anulat. Medicii Gorgan Radu-Mircea și Toader Corneliu, cercetați pentru luare și dare de mită, au fost suspendați până la finalizarea anchetei

3.631 de vizualizări
Examenele pentru admiterea la Medicină Carol Davila
Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București / Foto: Facebook.com
Concursul pentru postul de profesor universitar în care profesorul Gorgan Radu-Mircea este suspectat că l-ar fi favorizat pe medicul Toader Corneliu să-l obțină ilegal a fost anulat și cele două cadre didactice au fost suspendate, până la finalizarea anchetei, anunță UMF Carol Davila din București, într-un comunicat de presă.

Gorgan Radu-Mircea, șef al Secției Neurochirurgie IV la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și profesor universitar la U.M.F. „Carol Davila”, este cercetat pentru că ar fi încercat să-l ajute pe medicul Toader Corneliu să obțină ilegal un post de profesor universitar. În schimb, Gorgan ar fi cerut de la Toader angajarea unei persoane într-un post de farmacist la Institutul Național de Neurologie, condus de Toader.

Redăm comunicatul UMF Carol Davila din București

„Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București a luat act de punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar împotriva a două cadre didactice ale universității, implicate într-un concurs didactic, în calitate de președinte de comisie, respectiv de candidat. Până la finalizarea anchetei, cele două cadre didactice au fost suspendate din funcția didactică, iar la nivelul consiliului de administrație al universității s-a hotărât anularea concursului.

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București condamnă cu fermitate orice acțiune sau comportament care contravine legii și principiilor cartei universitare, rămânând angajată în misiunea sa de a susține și promova un act didactic și medical de excelență, realizat cu dedicare și onestitate.

Respectarea integrității academice și a normelor de etică profesională reprezintă priorități esențiale pentru UMF ”Carol Davila” din București motiv pentru care, și în acest context, își păstrează angajamentul de a colabora pe deplin cu autoritățile competente asigurând totodată transparența necesară pe parcursul întregului proces juridic în care sunt implicate cele două cadre didactice.”

Informații de context

Doi medici neurochirurgi din București, Gorgan Radu-Mircea, șef al Secției Neurochirurgie IV la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și profesor universitar la U.M.F. „Carol Davila” si Toader Corneliu, manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București și Conferențiar universitar la U.M.F. „Carol Davila”, sunt cercetați pentru luare și dare de mită sub control judiciar timp de 60 de zile, conform unui comunicat  Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Gorgan Radu-Mircea este cercetat pentru că a primit mită de la pacienți și rude de 89 de ori, între 23 septembrie 2024 și 3 martie 2025, pentru operații, consultații, analize medicale și internări ale pacienților. Sumele primite au fost cuprinse între 200 de lei și 1.000 de euro, totalizând peste 25.000 de euro. 

Toader Corneliu este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, potrivit comunicatului DNA. 

Gorgan Radu-Mircea este suspectat că ar fi încercat să-l ajute pe medicul Toader Corneliu să obțină ilegal un post de profesor universitar. In schimb, Gorgan ar fi cerut de la Toader angajarea unei persoane într-un post de farmacist la Institutul Național de Neurologie, condus de Toader.

Pentru a-i asigura postul lui Toader Corneliu, Gorgan ar fi stabilit comisia de concurs după dorințele acestuia, oferindu-i informații confidențiale. Mai mult, Gorgan ar fi descurajat un alt candidat să participe la concurs, facilitând astfel victoria lui Toader.

Citește și:
Doi medici, cadre didactice la UMF Carol Davila, cercetați pentru luare și dare de mită. Șeful Secției Neurochirurgie IV de la spitalul „Bagdasar-Arseni”, suspectat că l-ar fi favorizat pe medicul Toader Corneliu să obțină ilegal un post de profesor universitar

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul a aprobat construirea clădirii ASE de sticlă, de 7 etaje, lipită de monumentul istoric Casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană. Clădirea va costa 49,9 milioane lei

În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobată hotărârea pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Consolidare, restaurare şi extindere imobil ASE Bucureşti – Spaţii de educaţie şi…
Vezi articolul

De ce nu sunt făcute publice grilele cu întrebări de la concursul național de Rezidențiat? Ministerul Sănătății spune că subiectele pot rămâne la candidați și propriul regulament nu prevede „expres” afișarea lor

Ministerul Sănătății susține, într-un răspuns transmis Edupedu.ro, că subiectele tip grilă de la concursul național de Rezidențiat din perioada 2019-2024 nu sunt publicate pe site-ul oficial al concursului sau în…
Vezi articolul

Asociația Studenților la Comunicare cere Facultății de Jurnalism a Universității din București să revizuiască decizia de ocupare a postului de asistent universitar în instituție de către fostul șef de resurse umane al SRI

Reacție a studenților de la FJSC, după ce Facultatea l-a angajat miercuri pe Antonio Amuza, fostul șef al departamentului de resurse umane al Serviciului Român de Informații, ca asistent universitar…
Vezi articolul

Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru educație și cercetare au vizitat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: Profilul multicultural și leadershipul academic, printre temele discuției

Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, știință, cultură, educație și tineri, au vizitat sâmbătă Universitatea Babeș-Bolyai din…
Vezi articolul