Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, cere, printr-o postare publicată joi pe Facebook, ca MEC să facă publică lista beneficiarilor indemnizației de merit deciși la nivelul acestei instituții, după ce o publicație online, Oficiuldestiri.ro, a scris că această listă ar cuprinde „foști miniștri, secretari de stat, rectori și foști șefi de prin inspectoratele școlare”, care ar primi „un venit de aproximativ 7.000 de lei lunar, pe viață”.
UPDATE Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere la rândul său ministrului Daniel David, printr-o postare publicată vineri pe Facebook, „să solicite urgent prezentarea acestor nume public și cum au ajuns ele” pe lista persoanelor care primesc indemnizație de merit. Pălărie spune că „voi depune de urgență o interpelare pentru a solicita și din Parlament aceste informații”.
În postarea sa, Mihaela Popa – profesoară de matematică din Iași, care a fost secretar de stat la Ministerul Educației în 2020, în mandatul Monicăi Anisie – scrie:
- „Multi colegi ma intreaba, pe buna dreptate, daca fac si eu parte din lista asta, pentru ca am fost Secretar de stat! Raspunsul este: NU!”
- Ea spune că „Domnul Ministru trebuie sa faca publica lista benefeciarilor!!!! Sunt bani publici!”
Publicația pe care o citează scrie că această indemnizație ar fi fost „dată din pix, reciproc” de către persoane care au deținut poziții de conducere în domeniu. Site-ul scrie că a cerut MEC ordinele de ministru din ultimii doi ani, prin care au fost stabiliți astfel de beneficiari, dar că ministerul a refuzat să ofere informațiile, deoarece acele ordine „conțin numele persoanelor”, iar „aceste acte sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor”
Și aceeași sursă îl citează pe ministrul Educației, Daniel David, spunând că „“întrebarea dumneavoastră a ajuns la mine și va face parte din proiectele mele pe luna mai. Dacă este o problemă – și, având în vedere că o expuneți public, cred că este – o vom soluționa”.
În privința indemnizației de merit, Ministerul Educației și Cercetării menționează pe site-ul său:
- „Indemnizația de merit este reglementată prin Legea nr. 118/2002 și se acordă pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului.
- Indemnizaţia de merit se acordă persoanelor nominalizate de Comisia naţională pentru acordarea indemnizaţiei de merit, pe baza criteriilor de atribuire a indemnizaţiei de merit prevăzute în normele de aplicare ale legii. (…)
- Numărul de indemnizaţii de merit acordate anual se stabileşte prin legea bugetului de stat (…)”.
Potrivit Legii din 2002 care instituie această indemnizație, instituțiile care întocmesc anual propuneri sunt: Academia Română, Ministerul Culturii și Cultelor, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul tineretului și Sportului. Aceeași lege de acum 23 de ani, cu modificări ulterioare, prevede: „Cuantumul lunar al indemnizației de merit este egal cu o sumă ce reprezintă de 3 ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată și este neimpozabil.” Legea stabilește, totodată, un prag pentru numărul total de indemnizații de merit – 1720.
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
cu alte cuvinte , specialii din educatie
Nu mă mai miră nimic! Primesc indemnizații cei care au distrus sistemul de educație tot așa cum primesc salarii, prime, indemnizații, pensii speciale cei de la CCR! In fiecare zi descoperim că banii publici sunt folosiți pentru clientela partidelor care guvernează! Ne merităm soarta!
Nu va apărea niciodată sau va apărea după ce se vor fi pensionat demult.
7.000 lei pe viață pt mii de oameni fără niciun fel de justificare, dar nu avem bani de markere si de hârtie igienică in toaletele școlilor.
Cum nu au facut nimic? Au merite deosebite in realizarea proiectului ” Romania needucata”.
În afară de sportivii cu rezultate certe, ceilalți beneficiari de indemnizație le-au obținut cu colegii politice.
Când o să apară lista o să fie stupoare !!! Bani publici luați de la fraieri!!
Până când lista o să publică trec multe luni de zile!!!! Ceva asemănător cu cheltuielile lui Iohanis…