Un program pentru perfecționarea forței de muncă în domeniul bateriilor va fi lansat în România / 20 de mii de persoane vor fi instruite, în special în județele Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați

269 de vizualizări
Foto: Ministerul Educatiei
Astăzi Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, au semnat Memorandumul de Înțelegere cu EIT InnoEnergy pentru dezvoltarea sectorului de baterii, inclusiv pentru formare, recalificare și perfecționare pe piața bateriilor, “cu scopul de a atinge obiectivele europene si naționale în ceea ce privește clima și dezvoltarea economiei circulare”, se arată în comunicat.

“Documentul semnat pune bazele construirii unei noi rețele de educație și formare care, în următorii patru ani, va forma, perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane, pentru a depăși deficitul de competențe în domeniul bateriilor”, potrivit comunicatului.

Un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor, denumit Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) va fi lansat în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, vor fi implementate parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat.

„Proiectul România Educată urmărește dezvoltarea sistemului de învățământ prin îmbunătățirea relevanței, accesibilității, flexibilității, atractivității și calității programelor de educație și formare profesională, contribuind, astfel, la creșterea competitivității, a coeziunii economice și sociale și facilitând dezvoltarea profesională și personală a cetățenilor.
În fiecare an, în oferta universităților din România apar noi programe de studii și de formare profesională, centrate pe cerințele pieței muncii.

Bateriile reprezintă o parte strategică a tranziției digitale și ecologice a Europei și o tehnologie generică esențială pentru competitivitatea sectorului auto. Susținută de Comisia Europeană și de Banca Europeană de Investiții, Alianța Europeană a Bateriilor (EBA) reunește autoritățile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene, regiunile, institutele de cercetare din industrie și alte părți interesate din lanțul valoric al bateriilor.

Ministerul Educației va susține inițiativele de dezvoltare a unor programe de studii relevante în domeniul bateriilor și a stocării energiei prin intermediul universităților și unităților de învățământ profesional/învățământ profesional dual. De asemenea, Ministerul Educației va fi punctul de contact pentru Academia Europeană a Bateriilor”, a declarat ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.


În acord cu prevederile memorandumului, părțile vor colabora și pentru realizarea și implementarea unei strategii naționale pentru baterii, conformă cu nevoile și oportunitățile lanțului valoric european.

Comunicatul integral


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

DOCUMENT Metodologia de evaluare a profesorilor: Fișele se completează la final de semestru, iar profesorii prezintă elevilor, în prima săptămână din semestrul următor, propunerile de îmbunătățire a activității de la clasă / Fișa de feedback semestrial, modificată de minister

Evaluarea profesorilor de către elevi se realizează prin intermediul unei fișe de feedback semestrial, care este completată de către elevi în penultima săptămână a fiecărui semestru, se arată în metodologia…
Vezi articolul

Uriașă întârziere în școlile din Brăila a programului Laptele și Cornul: Elevii le-au primit abia la începutul semestrului al II-lea, pentru prima oară pe anul școlar 2021-2022 / Președintele Consiliului Județean dă vina pe Ministerul Educației pentru că a elaborat târziu normele

Programul Laptele și cornul extins și la fructe a început cu 4 luni întârziere în județul Brăila, iar copiii au primit doar laptele și mărul, fără corn, scrie Obiectiv Vocea…
Vezi articolul