Profesorii de la Școala Gimnazială „Teodor Păcățian” Ususău, județul Arad, poartă aceeaşi uniformă ca elevii, potrivit Agerpres. Reprezetanții școlii și ai inspectoratului școlar susțin că măsura ar fi fost luată pentru ca nimeni să nu se simtă discriminat şi pentru a se elimina discuţiile legate de vestimentaţie.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Marius Gondor, a declarat joi, pentru Agerpres, că a descoperit acest caz inedit când a participat la o activitate la şcoala din Ususău. Inspectorul laudă inițiativa și crede că poate fi luată ca model și de alte școli.
„Ideea este cu totul deosebită, inedită, copiii şi profesorii poartă toţi aceeaşi uniformă. Este lăudabil că părinţii au fost de acord, ar fi o iniţiativă foarte bună de luat ca model”, a spus Marius Gondor.
Ideea a fost a profesorilor, scrie agenția de presă, care au vrut să nu mai existe discuţii cu privire la modul în care se îmbracă copiii, în funcţie de posibilităţile părinţilor.
„Erau discuţii legate de cum vin copiii îmbrăcaţi la şcoală, în special fetele. Începuseră să calculeze cât costă hainele de pe ei, am observat şi la cei din clasele mici. Cred că era un fel de bullying, atunci ne-am gândit să fim toţi la fel, inclusiv cadrele didactice”, a spus învăţătoarea Siviana Spălătariu.
Părinţii şi cadrele didactice au discutat aproximativ un an, înainte să se decidă să se introducă uniformele, pentru că unii elevi au refuzat iniţial să renunţe la propriile garderobe.
„Fetele au fost reticente la început, dar când au văzut că şi învăţătoarea vine îmbrăcată în uniformă, au fost încântate”, a spus învăţătoarea Maria Floaca.
Uniformele sunt compuse din cămăşi de culoarea albastru deschis şi veste, pantaloni sau fuste bleumarin, iar fiecare are prinsă o emblemă a şcolii. Modelele au fost discutate cu elevii înainte de a fi adoptate.
Fiecare uniformă a costat între 300 şi 400 de lei, dar majoritatea celor pentru copii au fost plătite din banii de burse, în timp ce profesorii au suportat costurile.
Într-un clip publicat pe pagina de socializare a școlii se pot vedea profesorii în uniforme similare cu ale elevilor:
15 comments
uniformizarea maselor, nimic mai puțin
frustrările vor exista și cu uniforma pe tine
hai sa ne e îmbrăcăm in milițieni.doar așa ne pot respecta copiii😁😁
Foarte bună idee! Suntem cu toții în aceeași barcă, deci… aceeași direcție, depunem efort împreună, pentru copii, pentru noi. Percepția copiilor va fi în avantajul nostru, ca și instructori. Arătăm astfel că dăm valoare uniformei, disciplinei etc. și respectăm cu toții valorile. De aici pleacă toate celelalte. Cu toții avem de câștigat. Este muuult mai important să formăm generații educate decât să ne foșnească toaletele pe holuri!!!
Penibil. Doar un director nostagic comunist a putut avea o asemenea idee.
Da serios……Eu,profesor, îmi arunc hainele sau…..nu- mi mai cumpăr haine că de…..trebuie să fiu la fel cu elevele.DOAMNE FEREȘTE!!!
Să fie la ei acolo…
Groaznic.
Mama avea halat cu guler alb brodat ; a terminat liceul pedagogic din Piatra Neamț în timpul războiului… Era învățătoare . Era f respectată și căutată. Nu primea nimic, absolut nimic de 8 martie .Doar flori – astea cică nu se refuza .
și o întrebam : mama , de ce noi nu avem bibelouri in casa , ca doamna X.?
– Ca sa pun liniștită note fiecaruia după merit !
Doamne, cat de mandra eram când o vedeam pe holul școlii cu guleraș alb ..
Duminică seara își calca halatul și luni dimineață mergea cu el frumos pe mana . A muncit 37 de ani , in comunism.. cu lipsuri mari , cu trei copiii ai ei și 40 la școală ..
odată nu am auzit o sa se plângă de halat , de copii , de colegi , de director .
Se plângea de ” regim” că ” nu i priește” da eu , mică și proasta, nu știam ce e aia regim , credeam că i cade greu ce mănâncă ..
Acuma am o fata care i seamănă .. Seara își calca o cămașă și un sarafan , ptr a doua zi . se duce zilnic la o “școală” ptr copiii mari 😇 . găligani de douăzeci și ceva de ani care învață din tainele “inteligenței “. artificiale cei drept.
Și nu se caina că trebuie o anumită ținută , nu spune că , copiii nu sunt buni ,nu vor să învețe etc , o caută studenții ca pe iarba de leac , le explica până rămâne cu gura uscata . Le face capul toaca sa i ajute să mănânce o bucată de pâine … Și i iese .
Oameni buni , alegeți va meseriile pe care le puteți face cu plăcere , cu bucurie , din inima . Altfel , munca e o corvoada . la toată urma un halat e o cârpă , nu e costum de scafandru ..
Minunat! Valorile nu stau în zorzoane și toalete scumpe și colorate. Trebuie să le arătăm copiilor asta. Au percepția deformată, de aceea și ei fac paradă la scoală si se întrec în comportamente neadecvate.
„Ideea este cu totul deosebită, inedită, copiii şi profesorii poartă toţi aceeaşi uniformă” – deosebită ideea, inedită, de acord. Adică anormală. Nu aș accepta să mi se impună, ca profesor, cum să mă îmbrac. E suficient să fiu decentă.
Aștept un nou articol peste un an. Sunt curioasă dacă durează minunea atât. Și să vedem beneficiile lui “să fim toți la fel”. Nu suntem toți la fel dacă ne îmbrăcăm la fel, iar bullyngul nu dispare pentru că avem toți cămăși albastre. Câtă naivitate! Sau ipocrizie.
Bullyngul nu va dispărea niciodată, atăt timp cât vom avea oameni needucați. Tocmai de aceea e necesar să facem tot ce ne stă în putință să educăm generații de copii. Nu e vorba de a fi la fel, ci de a avea scop comun! Răspundem cu toții pentru ei! Rochițele și bluzițele colorate le putem purta în afara școlii. Avem valori de dat mai departe!
DISCRIMINAREA este marea problema a scolii românești. Nu educația, nu respectarea regulilor, nu cât reușesc sa învețe elevii. Uite asa ne ducem ușor ușor la vale…
nu stiu pe ce lume traiesti daca crezi ca nu avem probleme pe langa discriminare. prima data hai sa facem copiii sa vrea sa vina la scoala si sa invete eliminand profesorii rai/slab pregatiti/nebuni care alcatuiesc 90% din sistem. nici cu respectarea regulilor nu stam prea bine. trebuie o reforma masiva, nu o uniforma
Doamnele, scuze, “tovarasele” educatoare aveau halate în comunism.
ca n Coreea,încet,încet…in timpul lui Ceaușescu profii aveau halate …