Universitatea Al.I. Cuza din Iași: Finanțare de peste un milion de euro pentru 14 proiecte de cercetare

890 de vizualizări
UAIC Iași / Foto: Facebook.com – Tudorel Toader
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a câștigat o finanțare de peste 5,6 milioane de lei în cadrul a două competiții de proiecte organizate de Ministerul Educației prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), potrivit unui comunicat de presă. Astfel, arată acesta, instituția va implementa 14 proiecte de cercetare.

Cele două competiții sunt „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)” și „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)” 2021. 

Competiția „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE)” are ca scop sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, pentru crearea sau consolidarea propriei echipe de cercetare şi a unui program de cercetare independent. La această competiție, UAIC a câștigat 11 proiecte: 

  • Nanostructuri de tip perovskit dublu pentru dispozitive de conversie a energiei solare;
  • Aplicații de mediu ale precursorilor amorfi ai mineralelor în depoluarea apelor;
  • Evaluarea climatului urban: condiție de bază a dezvoltării rezilienței locale la schimbările climatice în regiunea de dezvoltare Nord-Est a României;
  • Evaluarea susceptibilității mediilor de apă dulce la poluarea cu deșeuri din plastic;
  • Semnificația ecologică și evolutivă a polimorfismului cromatic la specii de reptile cu caracteristici biologice contrastante;
  • Noi structuri peptidice cu potențiale aplicații în terapia țintită și diagnosticul timpuriu în cancer;
  • O abordare cauzală sistematică a selecţiei naturale şi consecinţele ei filosofice;
  • Povești lichide: adaptare și rescriere în teatrul contemporan;
  • Romanul memoriei în postcomunism: subgenuri, generații, rețele transnaționale;
  • Orientale lumen. O cercetare metafizicoteologică asupra unui curent recesiv al filosofiei medievale;
  • Halieutica Scythiae Minoris. Pescuitul și industria peștelui la gurile Dunării în perioadele romană și romano-bizantină.

Competiția „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)” are ca scop sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în științe, care doresc să își dezvolte o carieră profesională independentă de cercetare în instituții de cercetare din România, în vederea stimulării excelenței științifice în cercetarea românească. La această competiție, UAIC a câștigat 3 proiecte: 

  • Efecte dimensionale și de scală în ceramicele pe bază de bariu;
  • Mobilitatea purtătorilor de sarcină utilizând tehnica Photo-CELIV în celule solare organice bazate pe noi amestecuri ternare;
  • Influența poluării asupra tehnologiilor fabricării celulelor solare.

Finanțarea totală obținută este de 5.694.934 de lei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, pe teme de cercetare și inovare, la centrul din Țara Hațegului-Retezat

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”, ce are drept scop “stimularea maturizării organizaționale în etapa de cercetare a inovării tehnologice”. Evenimentul are loc…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă a asociației cercetătorilor Ad Astra, care salută decizia guvernului de a adopta un memorandum pentru un instrument de sprijin pentru finanțarea cercetării și se oferă să ajute autoritățile

Asociația cercetătorilor Ad Astra salută, într-o scrisoare deschisă emisă vineri, decizia guvernului de a adopta, în ședința de guvern de săptămâna trecută, un memorandum privind utilizarea instrumentului Policy Support Facility…
Vezi articolul

Premierul Ciucă i-a cerut lui Burduja să debirocratizeze în 3 luni granturile pentru cercetare și să propună 5 domenii prioritare pe științe, care să fie finanțate de Guvern: Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, nu să piardă timpul cu hârtii / Unde am fi fost azi dacă acum 10-15 ani am fi finanțat AI și vehiculele electrice?

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut public lui Sebastian Burduja, ministrul cercetării, ca în 3 luni să debirocratizeze gestionarea granturilor pentru cercetare și să propună cinci domenii prioritare în științe, „domenii…
Vezi articolul