Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași solicită modificarea legii privind masteratul didactic: Pregătirea viitorilor profesori e esențial să includă un program de licență și un program de masterat profesional sau de cercetare, alături de un masterat didactic

5.993 de vizualizări
Foto: © Ungureanu Vadim | Dreamstime.com
Pentru a putea preda la liceu, viitorii profesori „este esențial să dețină o pregătire academică solidă în domeniul de specialitate, care să includă absolvirea unui program de studii de licență și a unui program de masterat profesional sau de cercetare în același domeniu, alături de un masterat didactic sau altă formă de pregătire pedagogică recunoscută”, afirmă reprezentanții Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, potrivit unui comunicat de presă. În acest sens, UAIC solicită modificarea legislației naționale privind formarea inițială și condițiile de ocupare a posturilor didactice.

UAIC din Iași anunță că a adoptat, în ședința Senatului Universitar din 26 iunie 2025, o poziție oficială privind necesitatea modificării cadrului legislativ care reglementează formarea inițială și condițiile de acces în cariera didactică din învățământul preuniversitar, poziție susținută de toate cele 15 facultăți ale UAIC.

UAIC solicită modificarea mai multor articole din legile educației în vigoare – Legea nr. 199/2023 și Legea nr. 198/2023 – precum și ajustarea unor standarde de calitate universitare, astfel încât formarea cadrelor didactice „să fie riguroasă”. Printre articolele vizate se numără cele referitoare la formarea inițială și condițiile de ocupare a funcțiilor didactice în învățământul preuniversitar.

Redăm integral comunicatul UAIC Iași:

„UAIC solicită modificarea cadrului legislativ în vederea îmbunătățirii formării pentru cariera didactică în învățământul preuniversitar

În ședința Senatului Universitar de astăzi, 26 iunie 2025, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a adoptat o poziție comună a tuturor celor 15 facultăți cu privire la necesitatea modificării unor articole esențiale din legislația națională care reglementează formarea inițială și condițiile de ocupare a funcțiilor didactice în învățământul preuniversitar.

Poziția UAIC vizează modificarea articolului 102, Capitolul XII. Formarea inițială pentru cariera didactică în învățământul preuniversitar din Legea nr. 199/2023, a articolului 176, Capitolul VI. Condițiile de ocupare a funcțiilor didactice în învățământul preuniversitar din Legea nr. 198/2023, precum și a Capitolului IV. Conținutul și organizarea procesului de învățământ din Standardele de calitate specifice privind modul de desfășurare a activităților aferente programelor de studii universitare la forma de organizare cu frecvență, din ciclul II de studii, diferențiate în raport cu domeniile de studii universitare, cu precizarea că, pentru a putea preda la ciclul liceal, este necesară absolvirea unui program de studii de licență și a unui program de masterat profesional / de cercetare în domeniul de specialitate, pe lângă masteratul didactic sau altă formă de pregătire didactică.

În esență, comunitatea academică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași consideră că, pentru a putea preda la nivel liceal, este esențial ca viitorii profesori să dețină o pregătire academică solidă în domeniul de specialitate. Aceasta ar trebui să includă absolvirea unui program de studii de licență și a unui program de masterat profesional sau de cercetare în același domeniu, alături de un masterat didactic sau altă formă de pregătire pedagogică recunoscută.

UAIC susține cu fermitate necesitatea unei formări inițiale riguroase pentru viitorii dascăli, în spiritul profesionalizării carierei didactice și al consolidării unui învățământ preuniversitar orientat spre competență, responsabilitate și excelență”.

Informații de context

Și Universitatea din București (UB), prin Senatul său, a protestat oficial față de forma actuală a masteratului didactic și critică în termeni severi standardele propuse recent de ARACIS privind organizarea studiilor universitare de master, aflate în consultare publică din 13 iunie 2025. Într-un memoriu adoptat în unanimitate în ședința Senatului din 18 iunie 2025, reprezentanții tuturor facultăților UB reclamă că modelul actual al formării pentru cariera didactică, așa cum este prevăzut de Legea învățământului superior Deca-Iohannis nr. 199/2023, compromite atât pregătirea de specialitate, cât și cea psihopedagogică a viitoarelor cadre didactice din învățământul preuniversitar.

Cei 3 ani de licență nu sunt suficienți”, subliniază facultățile în memoriu, care reclamă că accentul pus în prezent pe practica didactică, în detrimentul unei pregătiri teoretice temeinice, nu garantează calitatea viitorilor profesori. Se denunță faptul că formarea de specialitate este tot mai defavorizată, iar rezultatele sunt vizibile în scăderea nivelului de cunoștințe al absolvenților în toate domeniile – științifice, umaniste și exacte. În plus, faptul că 48 din cele 60 de credite ale masteratului didactic sunt dedicate practicii face ca formarea universitară să piardă din rigoarea sa tradițională.

În plus, Universitatea din București critică separarea netă dintre filierele de master – didactică și cercetare/profesională – considerând-o „lipsită de logică economică” și „ineficientă”. În opinia instituției, această separare consumă resurse, limitează flexibilitatea academică și încalcă principiile sistemului Bologna, care presupune un parcurs de minimum 300 de credite pentru licență și masterat.

În condițiile în care masteratul didactic presupune un total de 240 sau 270 de credite împreună cu ciclul de licență, iar sistemul Bologna urmat de România prevede cel puțin 300 de credite, Universitatea avertizează că diplomele astfel obținute riscă să nu fie recunoscute internațional și limitează dreptul de a profesa exclusiv în învățământul preuniversitar.

Având în vedere aceste critici, Universitatea din București a cerut expres modificarea legislației în vigoare.

  • În primul rând, solicită introducerea în Legea învățământului superior a obligativității ca studenții care vor să devină profesori să urmeze nu doar un program de licență, ci și un masterat de cercetare sau profesional în domeniul de specialitate.
  • În al doilea rând, cere regândirea completă a structurii actuale a masteratului didactic, întrucât forma sa actuală „nu răspunde exigențelor specialiștilor în științele educației”.
  • În al treilea rând, Universitatea atrage atenția că în prezent este posibilă urmarea gratuită a unui masterat didactic după un masterat profesional, dar nu și invers, ceea ce creează o inechitate în accesul la formarea completă. Prin urmare, solicită ca și masteratul de cercetare/profesional să poată fi urmat gratuit după cel didactic.

Foto: © Ungureanu Vadim | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Puteti sa cereti si luna de pe cer, dar asta arata ca traiti pe alta planeta. Chiar si o eleva de liceu a observat acest lucru atunci cand la ora de economie pe care o tineam la o clasa de profilul economic mi-a spus in fata clasei ca ministrul invatamantului habar nu are pe ce lume traieste. Si era cea mai buna eleva a clasei.

  2. Minunatele somități din mediul academic vin ca de obicei cu propuneri rupte de realitate și cu interese de atragere a fondurilor pentru a se susține.
    Desi ideile sunt ambalate pentru a reda un scop nobil, la mijloc se află interesul pur financiar.
    Apoi întreb: dacă se respectă cerințele propuse de minunatele universități absolvenții vor fii angajați pe post fără a susține alte probe? Nu ar trebui o repartiție după performanțele obținute academic? Aceste aspecte de ce nu le doresc? Deci le pasă de binele elevilor și al educației? Și apoi ce materii se vor predate, și cum se vor preda, și cine le va preda?
    Evident oamenii rupți de realitatea didactică, cu un curriculum învechi….scopul oricărei Universității pare să fie de menținere și atragere a banilor oferiți de care studenți, dar să nu livreze nimic calitativ și de ajutor, deci între la final: universitățile nu au simțit rost de bani și se folosesc de marele bine?

  3. Exact cum am precizat și într-un alt articol, degeaba cereți atâtea studii care nu sunt corelate cu realitatea din teren… O sa mai vina în învățământ doar studenții care nu își găsesc de muncă ‘ sau Ai… Aceste nisipuri mișcătoare care vor persista în învățământ și pana când pseudometodologia de accedere în învățământ în corelație cu legile naționale se vor așeza după 2027/2030, vor atrași doar rebuturi în sistem… Cred ca asta e și scopul… weekeND luați cu pâine 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Palatele copiilor și cluburile elevilor vor trece la consiliile județene, cu tot cu personal, a decis Guvernul, prin Legea Ciolacu, fără niciun anunț din partea Ministerului Educației / Asta deși în legea Educației Deca-Iohannis scrie că acestea pot fi preluate de către primării

Legea Ciolacu, publicată vineri în Monitorul Oficial, prevede și descentralizarea Palatelor copiilor și cluburilor elevilor și trecerea lor de la Ministerul Educației la consiliile județene. Este vorba despre Legea 296/2023…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor critică procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile, pusă în dezbatere publică: A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune că procedura prin care profesorii din școli și licee ar urma să declare în fiecare an cu cine fac meditații este prea…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Facultățile de Matematică și Informatică din opt universități îi cer ministrului David licența cu dublă specializare și pentru studenții lor: Solicităm introducerea specializărilor Matematică-Informatică, Matematică-Fizică, Matematică-Biologie, Matematică-Finanțe și Bănci pentru viitorii profesori de liceu

Facultățile de Matematică și Informatică din opt universități membre ale Consorțiului Universitaria îi cer ministrului Educației, Daniel David, printr-un memoriu, măsuri urgente pentru consolidarea domeniului Matematică în învățământul superior și…
Vezi articolul