Fostul Complex Restaurant Dunărea din Neptun devine bază academică a Universității Babeș-Bolyai, după ce l-a cumpărat cu 1 milion de euro de la statul român, prin licitație

10.190 de vizualizări
Foto: Adevarul.ro / Vladimir Roșulescu
Cadrele didactice și studenții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) vor avea o bază academică la malul Mării Negre, în urma adjudecării unei clădiri situate în localitatea Neptun, județul Constanța, potrivit unui comunicat transmis de UBB. Este vorba despre Complexul Restaurant „Dunărea” din Neptun. Adjudecarea a fost realizată în urma licitației organizate de către statul român (RA-APPS) și a fost validată de forurile UBB la data de 14 iulie 2021 când au fost semnate actele cu RA-APPS, anunță instituția.

Baza științifică va avea funcții educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare și de relații cu societatea, după cum se arată în comunicatul transmis de Universitatea Babeș-Bolyai.

Rectorul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat pentru Edupedu.ro că problema cumpărării unui spațiu pe litoral, în zona Dobrogei, s-a pus după ce „cei de la facultățile de Istorie, Mediu, Geografie solicitau universității să închiriem spații. Am explorat și căutam soluții, chiar ne gândeam să colaborăm cu universitățile partenere din Consorțiul Universitaria, să apelăm la spațiile colegilor de la universitatea din Iași, sau din București. Dar întâmplător am văzut oportunitatea de la RA-APPPS și atunci am ales această variantă”.

„La Neptun statul va fi de stațiune academică științifică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, va fi și bază de practică pentru studenți, și bază de cercetare”, a precizat rectorul UBB.

„Imobilul a fost achiziționat prin licitație de la RA-APPS, nu știu prețul exact, dar știu că a costat undeva la 800.000 de euro, plus TVA”, a mai spus David.

Universitatea Babeș-Bolyai a achiziționat Complexul Restaurant „Dunărea” din Neptun cu suma de 1,029,469 (865.100 + TVA) euro, potrivit anunțului RA-APPS din 11 iunie 2021.

Complexul Restaurant Dunărea are două clădiri și un teren cu o suprafață de 4.680 de metri pătrați. Este situat în stațiunea Neptun, str. Trandafirilor nr. 12, jud. Constanța:

 • Clădire C1 (D+P+1E) cu o suprafață utilă totală de 2.660,65 mp, compusă din demisol – 2 camere și dependințe, parter – 18 camere și dependințe, etaj – 23 camere și dependințe
 • clădire C2 – post trafo (cu o suprafață construită de 78 mp)
 • platformă betonată (cu suprafața de 758,91 mp)
 • teren intravilan în suprafață de 4680 mp

În luna aprilie a acestui an, Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”(RA-APPS) a anunțat că a luat decizia de vinde complex Dunărea. Ofertele pentru imobil au fost depuse până în 10 mai 2021. Cei de la RA-APPS cereau inițial suma de 926.800 de euro la care se adaugă TVA. La a treia licitație complexul a fost adjudecat.

În comunicatul primit la redacție, rectorul UBB precizează că noua stațiune de cercetare va fi destinată și proiectului european al “Inițiativei celor Trei Mari (I3M)”.

„Prin angajamentul forurilor de decizie din UBB (Rector/Consiliu de Administrație/Senat) vom dezvolta acolo o stațiune științifică și academică a UBB, care să aibă funcții (1) educaționale, (2) de cercetare-dezvoltare-inovare și (3) de relație cu societatea. Demersul a fost motivat (1) de jos în sus – solicitările de practică și/sau de cercetare în zona Dobrogei/Mării Negre din partea cadrelor didactice, a cercetătorilor și studenților UBB (iar închirierea unor spații pe măsura nevoilor nu este fezabilă) și (2) de sus în jos, în condițiile în care UBB, ca o universitate globală world-class de 5 stele (QS*****), nu poate să nu fie ancorată în proiectul european al „Inițiativei celor Trei Mari (I3M)” (ex. în digitalizare, energie etc.), aceasta și în coordonare cu proiectul Danubius în care dorim să fim parte activă prin stațiunea științifică/academică de la Coronini’’, a afirmat rectorul UBB, Daniel David.

Rectorul UBB a mai precizat ca “De asemenea, noi țintim proiecte comune cu autoritățile locale, deoarece experiența a arătat că prezența academică a UBB în diverse localități ale țării le dinamizează socio-economic și spre avantaje competitive, cu impact pozitiv apoi asupra bunăstării populației”.

UBB are în prezent alte șase stațiuni de cercetare științifică/academice: Stațiunea științifică Arcalia (jud. Bistrița-Năsăud), Stațiunea Științifică Danubius (jud. Caraș-Severin), Centrul de Cercetări Biologice din Jibou (jud. Sălaj), Complexul Beliș (jud. Cluj), Complexul Baru (jud. Hunedoara), respectiv Baza Didactică, Arheologică și de Cercetări Interdisciplinare “Hadrian Daicoviciu” (jud. Hunedoara).

UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România. De cinci ani se află pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. Recent, în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca o universitate ”world-class” (QS*****), iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene “world-class/research-intensive”. 

Foto: Vladimir Roșulescu – adevarul.ro / Complexul Restaurant “Dunărea” din Neptun, 1969


1 comment
 1. Vai, și-au tras profii șmekeri din UBB casă de vacanță… să aibă vara concedii gratis pe banii UBB. Bravo Daniel David, așa se face ! Performanță și excelență la vacanțe.

  Nu cămin studențesc sau alte aroganțe, nuuu

  Ci spa și plajă pentru baștanii UBB: prorectori, decani, prodecani, Sena – cam 200 de privilegiați care au deja cumul salarial – doar nu credeați că o să se dea asistenții pe plajă gratis, nu ?

  Ati ințeles acum cum se traduce vrem 6% pentru educație? :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Top 50 universități în Inginerie și Tehnologie

Președintele Curții de Conturi a fost prezent la Consiliul Rectorilor de la Cluj, după ce auditorii săi au verificat decuplarea universităților de cercetare și schimbarea standardelor minimale. Daniel David: Prezentarea domnului Mihai Busuioc a adus clarificări importante pentru prezent și optimism pentru viitor

Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a fost prezent la reuniunea de la Cluj a Consiliului Național al Rectorilor și “a avut o prezentare care a adus clarificări…
Vezi articolul

Rectorul universității care verifică teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, generalul Dorin Pleșcan, este fostul șef de cabinet al acestuia, propus pentru avansarea în grad chiar de Ciucă / A ajuns rector printr-o modificare a regulilor solicitată indirect de Ministerul Apărării, condus atunci tot de Nicolae Ciucă

Rectorul Universității Naționale de Apărare Carol I, generalul Dorin Corneliu Pleșcan (57 de ani), este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă (54 de ani), pe vremea când acesta…
Vezi articolul