Universitatea condusă de Tudorel Toader își acuză studenții că “proiectează o imagine falsă asupra activității” instituției. În replică, LS Iași acuză “presiuni și amenințări asupra studenților care îi cer demisia”

1.030 de vizualizări
Conducerea Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași acuză Liga studenților din Iași că proiectează o imagine falsă asupra activității instituției de învățământ superior. Acuzația vine după ce studenți din LS Iași au protestat, miercuri, în fața universității și au cerut demisia rectorului Tudorel Toader. În replică la comunicatul remis de Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Liga Studenților Iași spune că fostul ministru al justiției, revenit la conducerea universității, ar face indirect “presiuni și amenințări asupra studenților care îi cer demisia”.
  • Amintim că Tudorel Toader s-a întors în funcția de rector al Universității Al. I. Cuza din Iași imediat după ce a demisionat din funcția de ministru al Justiției; Toader a demisionat din Guvern la cererea PSD și a premierului Viorica Dăncilă.
  • Studenții de la LS Iași au protestat miercuri față de revenirea lui Tudorel Toader la conducerea instituției de învățământ superior, acuzându-l în repetate rânduri că a “prejudiciat imaginea comunității academice”.
  • Prejudicierea imaginii Universității de către Tudorel Toader și reîntoarcerea acestuia la conducerea Universității au fost și motivele pentru care un profesor a demisionat din funcția de membru al Senatului Universității Cuza din Iași, în urmă cu două săptămâni

Într-un comunicat de presă, Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) spune că “se delimitează de acțiunile recent promovate de asociația studențească LS Iași, care, prin intermediul presiunilor exprimate în spațiul public, proiectează o imagine falsă asupra activității UAIC”.

“LS Iași a implicat Universitatea în 19 litigii, printre care și unul ce vizează neacordarea bursei de performanță științifică unui membru al acestei asociații, în pofida situației academice precare a acestuia. Soluțiile instanțelor au fost, în majoritate covârșitoare, de respingere a cererilor formulate de către respectiva asociație studențească. Este de notorietate activitatea sa șicanatorie, inclusiv la adresa altor instituții de învățământ superior din Iași sau din țară, fiind înregistrate în acest sens 150 de dosare la organele judiciare”, acuză conducerea Universității.

Instituția de învățământ superior spune că “sprijină activitatea tuturor asociațiilor studențești care își desfășoară activitatea conform regulamentelor instituției, în anul 2018 fiind aprobate 730 de solicitări depuse de astfel de organizații. LS Iași este una dintre cele 27 de asociații studențești care au printre membri și studenți ai UAIC”.

Răspunsul Ligii Studenților Iași, la acuzațiile lansate de conducerea Universității

Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Liga Studenților (LS IAȘI) “condamnă practicile de inspirație totalitară ale lui Tudorel Toader, rector al Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași (UAIC), care a făcut apel la Poliție și la serviciul de pază al instituției pentru a alunga studenții și persoanele care au protestat miercuri în fața universității, precum și pentru a bloca accesul în sala Senatului a doi studenți senatori”.

Tinerii acuză că, “prin intermediul unor cadre didactice și al unor studenți apropiați de Tudorel Toader, au început să se exercite presiuni și amenințări asupra studenților care îi cer demisia și să se orchestreze o campanie de denigrare a Ligii Studenților (LS IAȘI) la nivelul comunității academice”.

Liga spune, în comunicat, că agenții de pază au blocat accesul la Ședința Senatului UAIC pentru doi reprezentanți ai studenților, printre care și președintele LS IAȘI, Silvian‑Emanuel Man, reprezentant al studenților Facultății de Drept.

“Cei doi studenți au putut intra la ședință abia după presiunile membrilor Reset Iași și ale unor jurnaliști prezenți la protest”, spune Liga.

Răspunsul LS Iași la comunicatul oficial al Biroului Executiv al Consiliului de Administrație al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC):

“1. Ultima dată când Liga Studenților (LS IAȘI) a criticat public UAIC a fost la data de 15 mai 2016 (acum trei ani), când Tribunalul Iași a hotărât definitiv că acțiunea universității de a ne interzice activitatea și de a ne obliga să ne schimbăm numele și sigla nu are niciun temei juridic și este abuzivă, aducând atingere dreptului nostru la asociere și liberă exprimare. A fost primul caz când o universitate din România și-a dat în judecată propriii studenți. Am fost puși în situația de a ne face apărările singuri și de a ne însuși într-un timp foarte scurt noțiuni juridice complexe, care ne erau străine până atunci.

De la acea dată, a hotărârii definitive, și până acum, problemele legate de instituție au putut fi rezolvate pe calea dialogului cu reprezentanții acesteia. Universitatea nu și-a cerut niciodată public scuze pentru modul în care a atacat asociația și membrii acesteia timp de doi ani și jumătate, perioadă în care ne-a fost interzis să ne întâlnim în instituție, iar membrii erau amenințați cu exmatricularea.

2. Liga Studenților (LS IAȘI) nu a atacat în niciun fel Universitatea „Cuza”. Ne pare rău că Biroul Executiv al Consiliului de Administrație consideră că faptele și acțiunile domnului rector Toader sunt de fapt ale Universității, ca și cum domnul Toader ar fi universitatea în persoană.

Cunoscând în detaliu problemele din instituție dar și buna credință a unor persoane din conducerea executivă a universității, am acționat pe calea dialogului și am avut răbdare în ceea ce privește implementarea soluțiilor și am apreciat întotdeauna pozitiv efortul persoanelor din actuala echipă managerială care s-au implicat în mod real și nu fictiv în rezolvarea lor.

Preocuparea noastră constantă este pentru creșterea calității actului educațional, respectarea legislației educaționale și apărarea principiilor morale care guvernează viața academică.

Ne pare rău că la 30 de ani de la căderea regimului comunist, conducerea UAIC nu poate face distincția dintre „scandalagiu” și avertizor public, dintre „cereri șicanatorii” și cereri legitime de acces la informații de interes public, preferând să eticheteze studenții critici și activi civic drept „huligani”, în loc să se respecte drepturile și libertățile cetățenești și să contribuie la menținerea unui climat de civilitate în mediul universitar.

Am sperat să vedem o dizidență în interiorul conducerii executive, nu consens cu Toader.

3. Nu au fost 19 litigii cu universitatea, ci 12. Iar, „în majoritate covârșitoare”, nu au fost peirdute de LS IAȘI, ci câștigate. Toate aceste litigii au avut ca singur scop asigurarea respectării drepturilor studenților din UAIC.

Amintim conducerii UAIC (poate că a uitat) faptul că în ianuarie 2016 alegerile pentru structurile de conducere au fost suspendate printr-o hotărâre fără precedent a Tribunalului Iași, în urma unei acțiuni a Ligii Studenților.

De asemenea, Curtea de Apel Iași a constatat definitiv faptul că printr-un regulament intern Universitatea a introdus criterii discriminatorii în alegerea studenților reprezentanți, pentru a putea să intervină în procesul electiv și să se asigure că vor fi aleși doar studenții „agreați”.

Totodată, Tribunalul Iași, respectiv Curtea de Apel Iași, a constatat că acțiunile Ligii au fost legitime, iar președintele Silvian-Emanuel Man a fost sancționat pe nedrept de către Comisia de Etică, acțiunile sale fiind perfect legale. Instituția a fost obligată de instanță să-i plătească 5.000 lei daune morale.

În 6 (șase) dosare soluționate favorabil s-a constatat că aceasta, în mod abuziv, nu ne-a răspuns solicitărilor în baza Legii accesului la informații de interes public nr. 544/2001. Prin aceste dosare am obținut informații relevante legate de balanțele de venituri și cheltuieli de la căminele și cantinele UAIC, informații bugetare despre utilizarea fondurilor UAIC, rezultatele evaluării cadrelor didactice de către studenți pentru fiecare facultate și profesor în parte, informații despre activitatea comsiei de etică etc., prin care am transparentizat activitatea instituției și am asigurat dreptul studenților la informare. Doar două dosare au fost respinse, pe motive procedurale (tardivitate), iar unul a rămas fără obiect (Universitatea ne trimisese între timp documentele). Nicio instanță nu a stabilit vreodată că Liga Studenților (LS IAȘI) ar fi făcut abuz de drept.

Ne cerem scuze pentru faptul că Biroul Juridic al UAIC nu face diferența dintre dosare și faze procesuale (judecată în primă instanță și în căi de atac).

4. Plecând de la litigiile cu UAIC, în cadrul Ligii Studenților (LS IAȘI), s-a dezvoltat un departament juridic, în care sunt membri studenți de la Facultatea de Drept. Până acum 8 (opt) colegi de-ai noștri au reprezentat organizația la peste 200 de termene în circa 90 de dosare (nicidecum 150 cum susține UAIC), dintre care 73 sunt cu alte instituții de învățământ superior din țară.

Până în momentul de față, 49 dintre acestea s-au finalizat cu hotărâri definitive favorabile, prin care am obținut mai multe precedente judiciare, din care vom menționa două:

a. obligarea instituțiilor de învățământ la comunicarea rezultatelor evaluării cadrelor didactice de către studenți pentru fiecare cadru didactic în parte (rezultatele evaluărilor sunt informații de interes public);

b. obligarea în premieră a instituțiilor de învățământ superior private la comunicarea de informații de interes public, acestea sustrăgându-se, până acum, de la această obligație;

Am evitat să comunicăm în spațiul public informații legate de aceste dosare pentru a nu se interpreta că atentăm la imaginea respectivelor instituții de învățământ superior.

Aceste litigii s-au născut atât la cererea unor studenți din alte centre universitare care au fost insipirați de îndrăzneala organizației noastre de a milita activ pentru respectarea drepturilor studenților, cât și din dorința noastră de a responsabiliza instituțiile de învățământ superior din România în ceea ce privește transparența și respectarea legislației educaționale.

Activitatea noastră a fost apreciată pozitiv de practicieni ai dreptului și de profesori de drept din străinătate, dar și de rectori și cadre didactice de la universități din țară, cu care suntem bucuroși că am început să colabărăm între timp.

Liga Studenților (LS IAȘI) va apăra întotdeauna drepturile și libertățile constituționale, în special libertatea de exprimare, de asociere și de conștiință în instituțiile de învățământ superior, și va milita ca studenții și reprezentanții acestora să nu fie interesați doar de problemele sociale ale vieții studențești (burse, cămine, cantine etc.), ci să se intereseze mai ales de protejarea autonomiei universitare și a libertății academice.

„În momentul în care conducerea executivă a unei universități a ajuns în punctul în care își condamnă cu agresivitate studenții în mod public, oferind o imagine distorsionată și falsă asupra activității lor, în loc să dialogheze cu ei și să îi considere parteneri educaționali, calcă în picioare memoria tuturor celor care și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea acestui popor și speranța generației părinților noștri de a trăi într-o Românie cu adevărat liberă și democratică.

Organizațiile studențești sunt printre primele forme de asociere liberă din România, care au militat pentru pluralism și libertate de asociere. Sprijinul pe care o universitate trebuie să-l ofere unei organizații studențești nu este nicidecum un favor, ci o obligație legală și morală.

Dacă vom lăsa universtitățile noastre să fie în continuare pentru studenți școli ale fricii și supunerii în fața atitudinilor totalitare, atunci putem clama sfârșitul democrației în România și eșecul nostru ca națiune de a educa tineretul spre apărarea și respectarea libertății.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).”

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiatul lui Victor Ponta în campania din 2014: “Oriunde în lume un politician prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”

În campania prezidențială din anul 2014, atunci când Klaus Iohannis a candidat pentru prima dată la președinția României, a făcut declarații, într-o dezbatere electorală de la B1TV, referitoare la plagiatul…
Vezi articolul

Asociația Elevilor din Constanța anunță că se extinde la nivel național, după ce a fost scoasă în afara legii educației Deca-Iohannis. Un prim demers – lansarea unui chestionar despre problemele cu transportul gratuit

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță că se extinde la nivel național, potrivit unui comunicat remis Agerpres, după ce asociațiile județene ale elevilor au fost scoase în afara legii de…
Vezi articolul