Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara – incluse în prima listare restrânsă Times Higher Education a ofertelor internaționale de educație universitară online

266 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Două instituții românești de învățământ superior, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara, au fost incluse într-o primă încercare a reputatului furnizor internațional de clasamente universitare Times Higher Education de a realiza o listă a celor mai performante astfel de instituții, din punct de vedere al învățării online.

O singură altă universitate românească, UMFST George Emil Palade din Târgu Mureș, a mai raportat date pentru acest proiect, dar nu a fost inclusă în lista finală.

  • „Online Learning Rankings 2024” include 56 de universități sau furnizori de programe universitare online din întreaga lume. Alte 64 de instituții au furnizat date, dar nu au îndeplinit criteriile minime pentru a fi incluse.

Cele 56 au fost împărțite în 3 categorii – „Aur”, „Argint” și „Bronz”, în cadrul cărora sunt listate doar alfabetic. Și aceasta, pentru că, potrivit realizatorilor, „nu există un acord global privind definirea învățării online. Acest clasament-pilot măsoară doar acele părți ale universităților care furnizează învățare online, însemnând cursuri prezentate drept ‘online’ și în care conținutul furnizat online are o pondere de cel puțin 40% (…) Au fost găsite diferențe profunde între modalitățile de furnizare: de la universități tradiționale cu elemente online la operațiuni complet online, precum universitățile deschise, sau la instituții noi ce încearcă să ofere servicii educaționale persoanelor din zonele rurale ale țărilor sărace (…)”.

  • UB și UVT, universitățile românești incluse în clasament, apar în categoria a 3-a, „Bronz”. În total, 11 universități din lume au fost listate în prima categorie, 14 – în a doua, iar 31 – în cea de-a treia categorie. Împărțirea s-a făcut în baza a 17 parametri împărțiți în 4 grupuri: resurse, implicarea studenților, rezultatele studenților, mediul oferit.

În prima grupă, cea denumită „Aur”, apare inclusiv o universitate din Ungaria, anume Universitatea din Szeged, alături de universități din SUA (3), Marea Britanie (2), India (2), Rusia, Noua Zeelandă, Australia (câte 1).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții critică dur noile reguli de evaluare a studiilor doctorale: Este alarmant că dispar experții internaționali, metodologia periclitează suplimentar credibilitatea universităților

Noile reguli de evaluare a studiilor doctorale, stabilite de Ecaterina Andronescu și publicate ieri în Monitorul Oficial, pun “în pericol întreg procesul de evaluare”, “periclitează suplimentar credibilitatea” universităților și aduc riscul…
Vezi articolul

Poliția – chemată la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, spune unul dintre membrii comisiei de interviu pentru postul de director. Acesta reclamă o “tentativă de fraudare a examenului” și spune că va sesiza DNA

Un membru al comisiei de evaluare în proba de interviu pentru postul de director de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București susține că a chemat poliția, reclamând o tentativă…
Vezi articolul