Universitatea din București, unde o persoană a fost reținută vineri pentru atingere adusă bunelor moravuri, consideră că „nu are, în conformitate cu cadrul legal existent, nicio breșă de securitate”

30.271 de vizualizări
Foto: © Pawel Szczepanski | Dreamstime.com
Universitatea din București „deține, în conformitate cu legislația în vigoare, toate avizele de funcționare, inclusiv cele care se încadrează” la asigurarea securității studenților și profesorilor, spune instituția de învățământ superior în răspunsuri transmise redacției Edupedu.ro. Ea a reacționat, astfel, la situația petrecută vineri, unde o persoană a fost reținută de poliție după ce ar fi „adus atingere bunelor moravuri”, într-o toaletă a UB, dar și în contextul în care persoana cunoscută drept „stegarul dac” urcă de mai multă vreme pe acoperișul sediului central al universității. 

„Universitatea din București consideră că nu are, în conformitate cu cadrul legal existent, nicio breșă de securitate”, arată răspunsurile transmise Edupedu.ro.

Reprezentanții UB spun că instituția își exprimă regretul față de incidentul de vineri și descriu măsurile pe care le aplică în chestiunea pazei și siguranței:

„Universitatea din București își manifestă regretul cu privire la incidentul de vineri, 7 martie 2025, în care a fost implicată o studentă și care, conform prevederilor legale, a fost reclamat autorităților competente, și oferă întregul sprijin moral și instituțional studentei și familiei acesteia.

Cu privire acest incident facem următoarele precizări:

A. Universitatea din București deține, în conformitate cu legislația în vigoare, toate avizele de funcționare, inclusiv cele care se încadrează la situația menționată de dvs., după cum urmează:

a) Plan de pază al imobilului situat în Bd. Regina Elisabeta nr. 4 – 12 din București, avizat de Secția de Poliție nr. 10 a Municipiului București;

b) Contract cu firmă specializată de pază, în derulare;

c) Proiect tehnic pentru sistemul de supraveghere și alarmare antiefracție, avizat de Poliția Capitalei;

d) Contract de mentenanță pentru sistemul de supraveghere și alarmare antiefracție, în derulare”

UB precizează că are un regim semi-deschis, cu un număr foarte mare de membri ai comunității academice:

  • „B. Totodată, mai facem precizarea că Universitatea din București are peste 37.000 de studenți, cadre didactice, cercetători și personal administrativ și că regimul campusurilor UB este unul semi-deschis. De altfel, mai ales în clădirile istorice și de patrimoniu ale Universității din București, unde fluxul de persoane este unul constant și foarte mare, este imposibilă instalarea unui sistem electronic de verificare a fiecărei persoane, întrucât acest lucru ar conduce la aglomerări în perioadele de pauză care nu ar putea fi gestionate corespunzător.”

În privința situației apărute vineri, ce a determinat intervenția Poliției, instituția precizează:

  • „C. Imediat după deplasarea Poliției la fața locului, Universitatea din București a pus la dispoziția acesteia înregistrările video de pe camerele de supraveghere și oferă autorităților întregul sprijin în vederea bunei desfășurări a anchetei.”

Despre situația pazei la clădirea centrală și despre intervenția în cazul de vineri, UB mai arată arată că există portar / pază la intrarea în clădirea situată în Bd. Regina Elisabeta nr. 4 – 12 din București. De altfel, imediat după ce a fost sesizat de către o studentă cu privire la faptul că la etajul trei există o persoană „mai ciudată”, personalul de pază al clădirii s-a deplasat la etajul unde se afla persoana în cauză și a chestionat-o cu privire la motivele prezenței în clădire. Aceasta a declarat că este interesată de cursurile de limba italiană. Ulterior, portarul a însoțit persoana la secretariatul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, a așteptat să termine interacțiunea cu reprezentanții secretariatului și a însoțit-o până la ieșirea din clădire. Personalul de pază al UB a susținut, în fața Poliției, că studenta nu a oferit alte detalii, ci doara afirmat că domnul este „mai ciudat”. De asemenea, personalul de pază al UB susține că nimic din comportamentul și ținuta persoanei indicate de studentă nu a trezit suspiciuni.”

Despre cazul „stegarului dac”, UB își prezintă de asemenea punctul de vedere:

  • „Nu există „o persoană care stă de trei luni pe acoperiș”, așa cum o numiți, ci o persoană care, folosindu-se de schelele montate pentru execuția lucrărilor de consolidare și restaurare ale Palatului Universității din București, urcă, în mod repetat, pe acoperișul clădirii.
  • În acest context, menționăm că, în conformitate cu prevederile legale, Palatul Universității din București situat în Bd. Regina Elisabeta nr. 4 – 12 din București, clădire care se află, în prezent, într-un amplu proces de consolidare și restaurare, a fost predat, pe bază de proces-verbal de predare-primire, Companiei Naționale de Investiții, pe durata derulării lucrărilor. În ceea ce privește situația indicată de dvs., atât reprezentanții Universității din București, cât și reprezentanții constructorului care execută lucrările de consolidare și restaurare au întreprins toate măsurile legale, contactând, de fiecare dată, autoritățile competente în soluționarea acestui tip de situație – atât prin apeluri la numărul unic 112, cât și prin discuții repetate purtate cu reprezentanți ai acestor autorități.”

Reprezentanții Universității mai spun că „protejarea vieții, sănătății și integrității, morale și fizice ale întregii comunități universitare – studenți, cadre didactice, cercetători, personal administrativ – reprezintă priorități pentru Universitatea din București. De aceea, UB pune în aplicare toate măsurile legal prevăzute și manifestă diligență în ceea ce privește securitatea studenților, cadrelor didactice, cercetătorilor și a personalului administrativ colaborând, în acest sens, cu totală deschiderea, cu autoritățile competente.”

Edupedu.ro a semnalat, vineri, intervenția poliției la sesizarea unei studente, după mai multe gesturi sexuale comise de un individ la o toaletă din clădirea Facultății de Litere. Incidentul a apărut în contextul unei alte situații cu implicații de siguranță pentru studenți și cadre didactice, anume că o persoană care nu are legătură cu UB – așa-numitul „stegar dac”, știut în urma diverselor proteste organizate în ultimii ani în București – urca de mai bine de două luni pe acoperișul clădirii, fără să existe, între timp, vreo poziție publică a conducerii Universității.

Citește și:
UPDATE Breșă de securitate în Universitatea din București: o persoană a fost reținută de poliție după ce a intrat în toaleta studenților și a mimat gesturi sexuale

Foto: Pawel Szczepanski | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Bună ziua!
    Deci un individ exhibiționist, a făcut gesturi sexuale reprobabile în fața unei studente…
    În acest context, ce caută povestea stegarului dac care urcă pe schelele Universității?
    Care este legătura? Persoana exhibiționistă este stegarul dac, așa cum insinuați?
    Vă rog să precizați exact despre ce e vorba. Alăturarea unor persoane și fapte absolut aleatoriu, nu vă face cinste.
    Vă rog să explicați! Mulțumesc!

  2. Bresa de securitate? Are cineva impresia ca o universitate e unitate militara cu pază armată la poarta care legitimeaza pe toată lumea care intra și iese?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Silvia Mușătoiu, Colegiul Șincai din București: Primăria Sectorului 4 urmărește să ne ducă în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. “Elevul ascuns” nu este un caz confirmat de COVID-19

Cazul de COVID “ascuns” de Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București “este cazul unui copil de clasa a XI-a care este doar o suspiciune. Acest copil nu este un caz…
Vezi articolul

VIDEO Mitingurile profesorilor se răspândesc în toată țara: mii de profesori au ieșit azi în stradă în Bacău, Botoșani, Timișoara, Lugoj, Caraș-Severin, Suceava, Sibiu, Arad / „Prefer să nu am salariu nici o lună, dar la grevă nu renunţăm fără să primim ceea ce am cerut” – protestatară

Mii de profesori din Bacău, Timișoara, Lugoj, Caraș-Severin, Suceava, Sibiu, Arad și Botoșani au ieșit în stradă astăzi, 26 mai. Protestele profesorilor din țară vin la o zi după marele…
Vezi articolul

Adrian Curaj, fost ministru al Educației: Cred puternic că ne trebuie un CNATDCU care să vegheze asupra calității și aspectelor de etică la nivel de sistem. Dar nu să facă bucătăria pe care trebuie să o facă universitățile

Cum poți acorda o diplomă în sistem joint degree, deci cu cel puțin o altă universitate din Europa, dacă diploma din România este emisă de Ministerul Educației? Întrebarea este ridicată…
Vezi articolul