Universitatea din California, una dintre cele mai prestigioase din SUA, va plăti aproape 250 de milioane de dolari la peste 200 de femei abuzate sexual de un medic ginecolog care a lucrat la clinica medicală din campus vreme de 35 de ani. Ginecologul, acuzat de alte 5.500 de femei de aceeași crimă

268 de vizualizări
Foto: © Rightdx | Dreamstime.com
Universitatea din California (UCLA) a fost de acord să plătească aproape 250 de milioane de dolari la peste 200 de femei care susțin că au fost agresate sexual de un medic ginecolog din campus, scrie BBC. Femeile au acuzat universitatea că a ascuns în mod deliberat presupusul abuz sexual al lui James Heaps.

Medicul a avut sediul la centrul de sănătate al studenților UCLA în timpul carierei sale de 35 de ani, între 1983 și 2018. Sute de femei, dintre care unele bolnave de cancer, spun că au fost abuzate de el. Universitatea nu a început să investigheze plângerile împotriva lui Heaps până în 2017, drept urmare a fost acuzată în sute de procese că a ascuns în mod deliberat presupusul abuz sexual asupra pacienților de către ginecolog. Licența medicală i-a fost suspendată lui Heaps de un judecător în 2019, pe durata cazului de abuz sexual.

Universitatea speră că acordul financiar va oferi „vindecare” femeilor implicate. Între timp, Heaps se confruntă cu 21 de acuzații penale de abuz sexual împotriva a șapte femei și a pledat nevinovat.

„Presupusa conduită a lui Heaps este condamnabilă și contrară valorilor Universității”, a transmis, marți, UCLA, într-un comunicat de presă. „Prima și cea mai înaltă obligație a noastră va fi întotdeauna față de comunitățile pe care le deservim și sperăm că această înțelegere este un pas către vindecare pentru reclamanții implicați”.

Victimă: Inima mea se rupe pentru toate femeile care au trecut prin asta

Însă, Kara Cagle, o supraviețuitoare de cancer la sân care l-a raportat pe Heaps în timp ce urma un tratament la universitate, a declarat pentru Los Angeles Times: „Astăzi, după opt ani lungi, au recunoscut că am vorbit adevărul. Deși există o oarecare consolare în asta, inima mea se rupe pentru toate femeile care au trecut prin asta, pentru toate femeile care au suferit după mine, pentru că UCLA a refuzat să acționeze”.

Acordul de marți nu oprește un proces deja în curs, depus de peste 300 de pacienți.

Ginecologul, acuzat de abuz sexual de peste 5.500 de femei

În iulie anul trecut, un judecător federal a aprobat un acord de 73 de milioane de dolari împotriva lui Heaps, acuzat de peste 5.500 de femei. Potrivit avocaților din caz, el a fost cândva cel mai bine plătit doctor din întregul sistem al Universității din California.

John Manley, un avocat care o reprezintă pe una dintre femeile care a depus acuzații penale împotriva lui Heaps, a susținut că este un prădător sofisticat care a comis abuz sub pretextul unor examinări medicale normale.

„Era un ginecolog certificat de consiliu și un oncolog certificat de consiliu. Majoritatea femeilor… erau acolo pentru că aveau cancer sau credeau că au cancer”, a declarat Manley pentru BBC.

Procurorii spun că Heaps nu a fost investigat în mod corespunzător până când universitatea a primit o plângere în 2017. Agresorului i s-a permis să continue să vadă pacienți în timpul anchetei asupra acțiunilor sale chiar și după ce universitatea i-a spus că nu-i va mai reînnoi contractul.

Mai multe universități prestigioase din SUA sunt vizate de scandaluri de agresiune sexuală

Luna trecută, Universitatea din Michigan a ajuns să plătească un acord de 490 de milioane de dolari la peste 1.000 de persoane care spun că au fost abuzate de un medic sportiv în timpul carierei sale de patru decenii.

Între timp, trei femei dau în judecată Universitatea Harvard pe motiv că a ignorat acuzațiile de hărțuire sexuală față de profesorul John Comaroff, un antropolog. Acesta neagă acuzațiile că ar fi sărutat și atins studente în campusul universitar.

Foto: © Rightdx | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Raluca Turcan solicită respingerea oricărei forme de propagandă electorală în unitățile de învățământ, cu o zi înaintea dezbaterii lui Iohannis de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative

Vicepremierul Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL, solicită inspectorilor școli și directorilor unităților de învățământ respingerea oricărei forme de propagandă electorală în acestea, cu o zi înaintea dezbaterii care va fi organizată…
Vezi articolul

Auxiliarele școlare, cumpărate de Ministerul Educației la licitațiile de manuale – promisiunea Monicăi Anisie pentru un alt mandat. Federația părinților: Familiile plătesc 50 de milioane de euro, anual, pe caiete de lucru

Auxiliarele școlare ar putea fi cumpărate de Ministerul Educației, în cadrul licitațiilor prin care instituția achiziționează manualele pentru elevi. Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Educației, Monica Anisie,…
Vezi articolul