Universitatea Sapientia din Transilvania, finanțată de statul ungar, vrea să lanseze specializarea de asistent medical cu studii superioare

850 de vizualizări
Márton Tonk, rectorul Universitatii Sapientia / Foto: Facebook.com
Universitatea Sapientia din Transilvania vrea să lanseze, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, o specializare care să pregătească asistenţi medicali cu studii superioare, au anunţat cei din conducerea universităţii, vineri, la Miercurea Ciuc, transmite Rador care citează agenţia ungară de presă MTI.

Lansarea specializării a fost iniţiată de Spitalul de Urgenţă din Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de internet a universităţii finanţate de statul ungar.

Pentru început, cerinţele referitoare la cadrele didactice, respectiv la condiţiile de funcţionare vor fi asigurate în mare parte de Universitatea Semmelweis din Budapesta, urmând ca formarea de asistenţi medicali să înceapă în cadrul specializării externalizate a universităţii Semmelweis. Potrivit acordului dintre cele două instituţii de învăţământ superior, părţile vor depune eforturi pentru ca noua specializare să fie preluată, cât mai curând posibil, de Universitatea Sapientia.

Ede Lázár, decanul Facultăţii de la Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia, a declarat că în prezent se lucrează la dosarul de acreditare, care ar putea fi finalizat până în toamnă, relatează portalul maghiar Szekelyhon.ro.

Judit Konrád, managerul spitalului din Miercurea Ciuc, a afirmat că de lansarea acestei specializări au mare nevoie atât spitalul şi comunitatea medicală, cât şi oamenii din întreaga regiune, care merită să fie trataţi, la nevoie, de personal instruit la cel mai înalt nivel.

Márton Tonk, rectorul Universităţii Sapientia, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că este prea devreme pentru a vorbi despre momentul în care va începe formarea de asistenţi medicali. În ultimele săptămâni şi luni s-a lucrat intens la întocmirea unui dosar de acreditare care să îndeplinească cerinţele din Ungaria, relatează Rador. Procesul a fost accelerat de faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Harghita a reuşit să îndeplinească o serie de condiţii importante.

Rectorul a relatat că, despre necesitatea lansării unei asemenea specializări, s-a vorbit atât la Miercurea Ciuc, cât şi la Odorheiu Secuiesc, unde există deja o tradiţie în formarea infirmierilor. Cu toate acestea, la Odorheiu Secuiesc nu este instruit personal medical cu studii superioare. Márton Tonk a adăugat totodată că se doreşte ca, în viitor, asistenţi medicali să fie formaţi atât în Miercurea Ciuc, cât şi în Odorheiu Secuiesc.

Citește și:
Guvernul Ungariei, încă o investiție majoră în România: campus universitar la Sfântu Gheorghe

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, care și-a pierdut titlul de doctor pentru că a plagiat aproape integral teza de doctorat, conform CNATDCU, a devenit cadru didactic asociat la UMF Cluj

Fostul ministru al Sănătății și actual senator PSD Florian Bodog a devenit cadru didactic asociat al Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, potrivit ebihoreanul.ro. Bodog a rămas…
Vezi articolul