Universităţi de top din China anunță că extind programele de formare a specialiştilor pentru „nevoile naţionale strategice“ de dezvoltare a Inteligenţei Artificiale, ca parte din proiectul de a transforma China „într-o superputere în educaţie“

181 de vizualizări
Foto: © Suriya Phosri | Dreamstime.com
Mai multe universităţi de top din China au anunţat planuri pentru extinderea bazei de formare a specialiştilor pentru ceea ce au numit „nevoile naţionale strategice“ legate de dezvoltarea domeniului inteligenţei artificiale (AI), transmite luni Reuters preluată de Agerpres.

Acest anunţ vine după ce universităţile chineze au lansat cursuri de specializare în inteligenţă artificială în luna februarie, pornind de la succesul startup-ului AI DeepSeek, ce a atras atenţia tuturor actorilor din domeniu la nivel internaţional. Faptul că DeepSeek a construit modele AI comparabile cu cele mai avansate astfel de modele din SUA, dar cu costuri incomparabil mai mici, a fost descris drept „un moment Sputnik“ pentru China, scrie Agerpres.

Universitatea din Beijing a anunţat sâmbătă că va adăuga 150 de locuri în 2025 pentru formarea specialiştilor în domeniile „de importanţă strategică naţională“ şi pentru „domeniile emergente de frontieră“. Aceste locuri sunt rezervate în principal domeniilor IT, de inginerie şi medicină clinică.

Universitatea Renmin a anunţat tot sâmbătă că va aloca încă 100 de locuri pentru studierea AI în scopul dezvoltării inovaţiei în domeniu. Această decizie face parte din strategia de a transforma China „într-o superputere în educaţie“ şi de a se concentra asupra formării de specialişti în domeniul digital, notează agenția de presă.

Universitatea Jiao Tong din Shanghai va adăuga 150 de locuri pentru formarea de specialişti în „tehnologii de ultimă generaţie“ şi în industrii emergente, AI, circuite integrate, biomedicină, sănătate şi energii alternative.

În luna decembrie, China a anunţat că va introduce educaţia în tehnologia AI încă din şcolile primare şi secundare pentru a cultiva creativitatea, interesul ştiinţific şi capacităţile digitale ale elevilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești solicită universităților să publice cu cel puțin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales și modalitatea de implementare a acestuia

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) solicită universităților să publice cu cel puțin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales și modalitatea completă și detaliată de implementare a…
Vezi articolul

Campus de învăţământ dual „care va reconfigura învăţământul tehnologic liceal şi universitar” din Târgu Mureş, proiect major în valoare de peste 29.9 milioane de euro anunțat de Universitatea de Medicină „Emil Palade”

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş anunță că va ridica un campus de învăţământ tehnic dual, care va „reconfigura învăţământul tehnologic liceal şi…
Vezi articolul

Rectorul Universității din București: Schimbarea trebuie să înceapă cu noi, profesorii. Nu putem cere studenților noștri să fie integri, atât timp cât mai avem profesori cu sesizări privind comportamentul lor sau lipsa de integritate

“Primul pas în rezolvarea oricărei probleme este recunoașterea ei”, a spus rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, în discursul prin care a anunțat, marți, decizia de exmatriculare a studenților…
Vezi articolul