Universitățile pot utiliza din finanțarea de bază 10% pentru investiții, în baza unei note justificative avizate de rector – ordin de ministru

1.154 de vizualizări
Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com
Instituțiile de învățământ superior de stat pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiții, iar pentru aceasta este nevoie de o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite. Măsura apare în noua Metodologie de punere în aplicare a unor prevederi din Legea Educației Naționale privind finanțarea universităților, metodologie aprobată printr-un ordin de ministru publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit “Ordinului privind aprobarea Metodologiei de punere în aplicare a prevederilor art. 223 alin. (21) din Legea educației naționale nr. 1/2011”:

Art. 1. — Instituțiile de învățământ superior de stat pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiții.

Art. 2. — Pentru ca instituția de învățământ superior de stat să poată utiliza sume din finanțarea de bază pentru cheltuieli de investiții, aceasta trebuie să transmită la Ministerul Educației — Direcția generală învățământ universitar următoarele documente:

  • a) o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite, din care să rezulte necesitatea solicitării unei sume din finanțarea de bază, de maximum 10%, pentru cheltuieli de investiții, aprobată de consiliul de administrație. În nota justificativă se va prezenta categoria de cheltuieli de natura investițiilor, conform prevederilor legale în vigoare;
  • b) hotărârea senatului de aprobare a notei justificative înaintate de consiliul de administrație.

Potrivit aceleiași metodologii, “Direcția generală învățământ universitar, împreună cu Direcția generală infrastructură, emite o notă de fundamentare, avizată de Direcția generală economică, prin care solicită modificarea contractului instituțional, pentru evidențierea sumei destinate cheltuielilor de investiții în cadrul finanțării de bază, pe care o înaintează ordonatorului principal de credite.”

  • Acesta analizeză nota și o aprobă sau respinge. Pe baza notei, Direcția infrastructură cere Ministerului Finanțelor “evidențierea în bugetul Ministerului Educației a fondurilor pentru cheltuieli de capital”, Ministerul Finanțelor aprobă sau respinge la rândul său solicitarea ministerului, iar dacă o aprobă, Direcția din minister emite actul adițional la contractul instituțional, în care e evidențiată suma aprobată pentru cheltuieli de investiții din finanțarea de bază.

Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Organizație studențească din Iași: Legea învățământului superior include anomalii care îi afectează pe doctoranzii înmatriculați înainte de intrarea ei în vigoare și trebuie modificată

Organizația ieșeană Liga Studenților afirmă, într-un comunicat emis marți, că noua Lege a învățământului superior îi afectează pe doctoranzii înmatriculați înainte de intrarea ei în vigoare, între altele prin scurtarea…
Vezi articolul

Universitățile românești, care de acum au responsabilitatea să verifice doctoratele, nu au raportat în doi ani niciun caz identificat de plagiat pentru 73.000 de teze scrise între 1990-2016 – oficiali din Ministerul Educației

Universitățile capătă, prin noua Lege 199/2023, rolul central în verificarea suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat pe care ele le acordă, o schimbare substanțială comparativ cu situația de până…
Vezi articolul

Am dat BACul, acum ce fac? Florin Ulete, psiholog și consilier școlar – sfaturi pentru perioada post-examen: Este recomandată o săptămână de detensionare, să meargă la mare, să se bucure de tot ce li se pare frumos / Nu contează nota, contează ce știu ei să facă

Indiferent dacă au luat sau nu Bacalaureatul, pentru toți cei care au trecut prin acest examen solicitant „este recomandată o săptămână de detensionare (…) să meargă la mare, să se…
Vezi articolul