Universitățile pot utiliza din finanțarea de bază 10% pentru investiții, în baza unei note justificative avizate de rector – ordin de ministru

1.135 de vizualizări
Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com
Instituțiile de învățământ superior de stat pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiții, iar pentru aceasta este nevoie de o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite. Măsura apare în noua Metodologie de punere în aplicare a unor prevederi din Legea Educației Naționale privind finanțarea universităților, metodologie aprobată printr-un ordin de ministru publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit “Ordinului privind aprobarea Metodologiei de punere în aplicare a prevederilor art. 223 alin. (21) din Legea educației naționale nr. 1/2011”:

Art. 1. — Instituțiile de învățământ superior de stat pot utiliza din finanțarea de bază un procent de maximum 10% pentru cheltuieli de investiții.

Art. 2. — Pentru ca instituția de învățământ superior de stat să poată utiliza sume din finanțarea de bază pentru cheltuieli de investiții, aceasta trebuie să transmită la Ministerul Educației — Direcția generală învățământ universitar următoarele documente:

  • a) o notă justificativă avizată de rector, în calitate de ordonator de credite, din care să rezulte necesitatea solicitării unei sume din finanțarea de bază, de maximum 10%, pentru cheltuieli de investiții, aprobată de consiliul de administrație. În nota justificativă se va prezenta categoria de cheltuieli de natura investițiilor, conform prevederilor legale în vigoare;
  • b) hotărârea senatului de aprobare a notei justificative înaintate de consiliul de administrație.

Potrivit aceleiași metodologii, “Direcția generală învățământ universitar, împreună cu Direcția generală infrastructură, emite o notă de fundamentare, avizată de Direcția generală economică, prin care solicită modificarea contractului instituțional, pentru evidențierea sumei destinate cheltuielilor de investiții în cadrul finanțării de bază, pe care o înaintează ordonatorului principal de credite.”

  • Acesta analizeză nota și o aprobă sau respinge. Pe baza notei, Direcția infrastructură cere Ministerului Finanțelor “evidențierea în bugetul Ministerului Educației a fondurilor pentru cheltuieli de capital”, Ministerul Finanțelor aprobă sau respinge la rândul său solicitarea ministerului, iar dacă o aprobă, Direcția din minister emite actul adițional la contractul instituțional, în care e evidențiată suma aprobată pentru cheltuieli de investiții din finanțarea de bază.

Foto: © Nirat Srisongmuang | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderul studenților din România îi răspunde Marei Mareș, consilier în cancelaria lui Cîțu: „E cineva din Guvernul României care crede că învățământul superior românesc nu trebuie îmbunătățit pentru a încuraja tinerii să rămână la studii în România?”

„Nimeni nu a insinuat că învățământul trebuie îmbunătățit cu scopul de a împiedica tinerii să plece la studii afară. Învățământul superior românesc trebuie îmbunătățit cu scopul de a încuraja tinerii…
Vezi articolul

ANOSR critică decizia Universității de Arte de a-și atribui dreptul de proprietate asupra creațiilor studenților săi, inclusiv o cotă procentuală din vânzări: „Modificarea este absolut incorectă / O îmbogățire injustă”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică decizia Universității Naționale de Arte din București care a comunicat pe 15 aprilie că „Lucrările cu caracter didactic artistic realizate de…
Vezi articolul