Vacanță pentru elevi în februarie 2023, cerută printr-o petiție

8.179 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Asociația Transportatorilor pe Cablu din România a lansat luni o petiție, prin care solicită reintroducerea vacanței de iarnă în calendarul școlar, scrie G4Media.ro.

”Solicităm Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie – 15 martie”, se anunță în petiția celor 60 de resorturi de ski și snowboard.

”Toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia șamd) au vacanțe de iarnă, în februarie de 2 săptămâni”, se precizează în petiție, printre motivele pentru care ar trebui să existe vacanță de iarnă.

”Sistemul educațional din România a fost implementat în ultimii 32 de ani în așa fel încât copii să beneficieze de o vacanță de iarnă. Excepție de la această regulă o fac doar 2 ani școlari 2019-2020 respectiv 2021-2022”, se mai arată în document.

Printre consecințele lipsei vacanței copiilor din februarie sunt, așa cum scrie în textul petiției: aglomerații pe drumurile care duc în stațiunile montane, cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână, prețuri mari la transportul pe cablu și la cazări, la sfârșit de săptămână, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan, precum și “dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu vor putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile / an)”.

Informații de context

Nu este prima oară când se cere o vacanță decalată pe regiuni. În aprilie anul trecut, un proiect de lege depus de USR-PLUS propunea decalarea vacanțelor școlare pe regiuni, cu începerea anului școlar în prima zi de luni din septembrie pentru elevii claselor primare, a VIII-a, a XII-a și în a treia zi de luni din septembrie pentru ceilalți elevi. Inițiativa deputatului USR PLUS Alin Apostol propunea schimbarea structurii anului școlar prin modificarea Legii Educației.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spunea că propunerea USR PLUS de decalare a vacanțelor școlare în funcție de regiuni “e greu de acceptat”, pentru că ar însemna diferențe de cel puțin o lună inclusiv în organizarea examenelor.


3 comments
  1. Da, în vacanta de Crăciun corectam teze, trabaluim pt sărbători, doar în vacanta din ianuarie- februarie ne putem odihni de când au renunțat sa ne mai forțeze sa facem subiecte de olimpiada în vacanta în care ne obliga sa ne pontam în concediu. E singura vacanta relaxanta propriu zisa. Paștele e iar cu curățenie, mâncare etc, vara examene și preturi la suprapreț pana ne da noua liber 15 iulie-15august. Singura vacanta propriu zisa de odihna, nu de teze, curățenie, bani mulsi de suprapreturi e cea de iarna. De ce nu ar reintroduce o? Au scos o doar din cauza pandemiei. Sper sa aibă creier sa o bage inspoi. Ca dc face iar trimestre ca în anii 90 sa vezi ce fain va fi cu n note din aprilie pana în iunie și teze…

  2. Edupedu, in limba romana exista un cuvant cu aceeasi scriere ca resort si care are alt sens. Se numeste arc-resort. Nicidecum statiune. Limba romana, bat-o vina. Se vede lipsa de “expertiza”….pardon…experienta.

  3. Pe regiuni? Ce are a face regiunea cu vacanta mea? Adica daca eu sunt de la mare ma duc iarna cand vrea ministerul la munte? Zau? Hai ca deja o luati razna, va cloceste mintea numai tampenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

Asociația Școlilor Particulare: Cerem demisia conducerii Agenției care acreditează școlile private și de stat. Dacă sunt prevederi legislative periculoase, ARACIP ar trebui să nu se ducă la unitatea de învățământ să îi dea în cap, ci la legiuitor să ceară lămuriri

Asociația Școlilor Particulare îi cere demisia președintelui agenției care evaluează și acreditează școlile și grădinițele, în contextul anunțului ministrului Educației cu privire la debirocratizarea din educație. ARACIP a trecut sub…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația The Institute

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, la lansarea unui proiect de colectare selectivă în școli: Îmi asum desființarea ghenelor. Vom amenaja puncte unde se va duce gunoiul lângă bloc, cu acces pe cartelă magnetică

Primarul sectorului 6 a anunțat că “este momentul să îmi asum ca politician și primar al Sectorului 6 desființarea ghenelor”. În cadrul unei conferințe în care ASAP a anunțat, alături…
Vezi articolul