Vaccinarea copiilor de 5-11 ani începe miercuri în mai multe țări europene, dar în condiții și cu priorități diferite

654 de vizualizări
Foto: © Makym Klimov | Dreamstime.com
Mai multe state europene încep, miercuri, campania de vaccinare împotriva Covid-19 a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, în timp ce altele încă analizează încă modul cum să abordeze această etapă, iar altele – precum România – așteaptă livrările de doze pentru a începe campania. France 24 trece în revistă acțiunile luate unde vaccinarea copiilor de peste 5 ani începe acum, acțiuni diferențiate în funcție de prioritățile fiecărei țări.

La o lună după ce Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech pentru vaccinarea copiilor de 5-11 ani, grup de vârstă confruntat cu o creștere considerabilă a ratei infectărilor în acest sezon, Germania, Spania, Grecia și Ungaria se numără printre țările care încep vaccinarea acestei categorii și unde medicii raportează o cerere considerabilă din partea părinților, potrivit sursei citate.

Campania începe în momentul în care, după o toamnă marcată de varianta Delta a pandemiei, ce s-a resimțit puternic în rândul minorilor, țările se așteaptă la o nouă creștere a numărului de cazuri, pe fondul apariției variantei Omicron.

France 24 notează că Danemarca și unele regiuni din Austria au început încă de la finele lunii noiembrie vaccinarea copiilor de 5-11 ani, după ce calea a fost deschisă de SUA.

Sursa arată că, în Germania, rezervările pentru vaccinarea copiilor au fost ocupate rapid. Dar îl citează pe un expert din Berlin, purtător de cuvânt al asociației pediatrilor din Germania, potrivit căruia imunizarea acestei categorii de vârstă nu va reprezenta un punct de cotitură în bătălia contra Covid-19, ea reprezentând doar circa 3% din populația totală a țării. Dar măsura este considerată drept un punct de sprijin pentru eforturile de a ține școlile deschise în fața valului 5 al pandemiei.

În Germania, comisia de vaccinare recomandă vaccinarea copiilor doar în cazul existenței unor comorbidități, dar și copiii sănătoși pot fi vaccinați la cererea părinților. Unele orașe organizează centre de vaccinare în muzee sau grădini zoologice, în altele este avută în vedere deplasarea unor echipe în fața școlilor.

  • În Grecia, potrivit sursei citate, peste 20.000 de părinți au făcut rezervări pentru a începe vaccinarea copiilor începând din prima zi.
  • În Spania, țară cu circa 3,3 milioane de copii în acest grup de vârstă și cu una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din Europa, a anunțat că va lansa o campanie de imunizare pentru această categorie de vârstă, cu scopul de a preveni infectarea “în mediul familial, în școli și în cadrul comunității”. Este citat un sondaj recent potrivit căruia 74% dintre părinți doresc să-și vaccineze copiii.

Alte țări urmează să înceapă campania de imunizare pentru 5-11 ani în zilele imediat următoare, de asemenea în condiții diferite.

În Franța, vaccinarea a fost aprobată doar pentru copiii cu risc de dezvoltare a unei forme grave de boală, dar guvernul are în vedere extinderea opțiunii pentru toți copiii, pe bază de voluntariat.

  • Se pregătesc și țări precum Polonia, Republica Cehă, țările baltice, Portugalia și Italia. Belgia urmează să înceapă campania de vaccinare în jurul Anului Nou, în funcție de recomandarea forului național de autorizare. În Elveția, campania este de așteptat să înceapă la începutul lui ianuarie.
Ce se întâmplă în România

Potrivit declarațiilor făcute pe 10 decembrie de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului pentru campania de vaccinare, imunizarea copiilor din categoria 5-11 ani va începe “când vom avea dozele disponibile” și este recomandată în principal celor aflați în evidență cu afecțiuni cronice și celor care locuiesc cu persoane în grup de risc:

  • “În ceea ce privește al treilea lucru legat strict de campania de vaccinare, de această dată, în privința pregătirii etapei de vaccinare adresată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, pot să vă spun că platforma de programare a fost deja optimizată, Registrul Electronic Național de Vaccinare este, de asemenea, este optimizat. Noi am elaborat procedurile de lucru și instrucțiunile, pentru că avem deja prospectul în limba română, tradus și disponibil pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului. Am făcut și o centralizare a cabinetelor de vaccinare, unde vor putea să se vaccineze copiii cu vârsta cuprinsă între 5 – 11 ani, și anume vorbim de 214 cabinete de vaccinare, în centre organizate în unități sanitare sau în afara unităților sanitare, la care se adaugă posibilitatea de vaccinare în cabinetele de medicină de familie. Readuc aminte că este obligatorie acordarea consimțământului informat de părinți, respectiv de tutore legal, iar modalitatea de prezentare se va face fie cu programare în platformă, fie direct la centrul de vaccinare.
  • Demararea efectivă a procesului va începe atunci când, bineînțeles, vom avea dozele disponibile și ferm se recomandă celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și celor care locuiesc împreună cu persoane care sunt la risc să facă formele severe în caz de infecție cu SARS-CoV-2.”

Foto © Makym Klimov | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria sectorului 1 a anunțat că va cumpăra sediul Liceului Nicolae Tonitza, vechi de 120 de ani / Din 2016, elevii nu au putut folosi o clădire complet renovată a liceului, din cauza unor probleme tehnice semnalate de experți ISU

Administrația locală a Sectorului 1 anunță că dorește să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58, (clădire veche de 120 de ani)…
Vezi articolul

Proiectul de hotărâre privind reforma ARACIP trebuie retras, cere un grup de organizații neguvernamentale. Propunerile acestora privind componența, atribuțiile și evaluarea activității agenției care acreditează școlile

Proiectul de hotărâre privind reforma agenției care acreditează școlile, ARACIP, încalcă mai multe prevederi ale legii și ridică probleme atât în privința finanțării instituției, cât și în privința guvernanței acesteia,…
Vezi articolul