VIDEO Când fiecare profesor din România și fiecare școală își vor face datoria la fel de bine față de elev, atunci nu ar trebui să mai fie nevoie de meditații, spune ministrul Educației

16.540 de vizualizări
meditații în perioada în care școlile au fost închise
Foto: Pexels.com
“Când fiecare profesor din România și fiecare școală își vor face datoria la fel de bine față de elev, atunci nu ar trebui să mai fie nevoie de meditații”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la B1TV. Acesta a spus că nu crede că din cei 3 milioane de elevi există vreunul care să nu vrea niște resurse suplimentare financiare pentru meditații, întrebat fiind despre ideea avansată de fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, ca statul să acorde vouchere pentru meditații.

“Într-un caz ideal nu ar fi nevoie de meditații. Îmi place să cred că sunt mai ancorat în realități. Când fiecare profesor din România și fiecare școală își vor face datoria la fel de bine față de elev, atunci nu ar trebui să mai fie nevoie de meditații.

Meditațiile există în orice țară. Niciunde nu poți împiedica un părinte să-i ofere o pregătire suplimentară propriului copil și nici nu e normal să îl poți împiedica. Modul în care se implică statul pentru susținerea programului de meditație, ați adus în discuție programul de ore remediale. Se face pe grupe mici, sunt grupe care sunt mai aproape de sistemul de meditație, decât de sistemul de educație clasică. Putem face și pe grupuri și mai mici, dar să fie instituționalizat. Poate nu este un stat care să plătească meditațiile în locul părinților, dar un stat care să asigure un sistem de meditații în școală, plătit de stat și nu de părinți, asta da”, a spus ministrul Educației.

Din cei 3 milioane de elevi, credeți că ar fi unul care să spună că nu vrea niște resurse financiare pentru meditații? Eu cred că nu. Ar fi un efort foarte mare, dar cum poți să te asiguri că acele resurse sunt folosite pentru educația copiilor? Nu știu încă, dar analizăm”, a precizat ministrul Educației.

Reamintim că fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a declarat în cadrul Conferinței online Reforma Digitală a Educației, organizată de Edupedu.ro, în parteneriat cu Fundația UiPath și Brio, că propune ca statul să acorde elevilor cu o situație precară vouchere pe care aceștia să le poată folosi pentru meditații.

„Pandemia a dus la pierderi educaționale masive. Lupta este pentru a livra conținuturi copiilor, și asta cu orice preț. Profesorii trebuie încurajați să ofere meditații, de ce nu online, iar asta se poate face prin două moduri: 1) să oferim vouchere pentru meditații celor mai săraci copii și 2) să avem un sistem simplu de impozitare sau neimpozitare a meditațiilor, astfel încât meditațiile să nu mai fie un tabu.

Un cuvânt în final despre marea temă a echității și accesului la educație, inclusiv online, pentru copiii săraci. Cred că un efect pervers al discuției despre echitate poate să fie atingerea echității prin scăderea nivelului celor de sus, așa cum se întâmplă de 40 de ani în Franța. Să ieșim din ipocrizia cuvintelor frumoase și să ne focalizăm pe ridicarea nivelului celor de jos, pentru că acolo e resursa de dezvoltare a țării. E preferabil un sistem cu discrepanțe mari, dar cu nivel ridicat al celor de jos, decât un sistem cu discrepanțe mici, dar nivel scăzut al tuturor”, a declarat Daniel Funeriu.


28 comments
  1. Dar ce se întâmplă cu profesorul când copilul îi spune că nu a înțeles și el îi răspunde că nu își pierde vremea să îi mai explice odată?Profesor titular și copil de nota 9.Sa dispară și asociația de părinți.Parintii nu mai vin la ședințe din cauza ca de fiecare dată se cer bani.Da cum spune ministrul ca nu mai exista f clasei și f școlii dar acum vor începe diriginti…”Trebuie să donați bani școlii”si tot acolo se va ajunge.Rusine d-le ministru.

  2. Poate dacă și elevii ar fi mai atenți în timpul orelor și ar fi mai doritori de a învăța în clasă, nu ar mai fi nevoie de meditații. Dar ei, nu toți, dar destui, preferă să se joace în timpul orei sau să stea pur și simplu, fără a depune un efort minim, ca apoi să dea banii unui meditator care să le facă temele…

  3. Nu am multe de comentat la ce spune domnul ministru. Am început să mă obișnuiesc cu afirmațiile de foarte multe ori ilogice și la fel de multe ori efemere încât am devenit imun! Practic sunt vaccinat! Doar un scurt comentariu! Să înțeleg că președintele Iohanis nu și-a făcut prea bine datoria față de elevi dacă a dat atâtea meditații încât și-a cumpărat atâtea case? Întreb și eu … pentru un prieten!

  4. Ce presupune acea datorie catre elev, d-le Campeanu? Il duci acasa, îi faci baie, il hranesti, il rogi sa invete, iar daca nu vrea cazi in genunchi in fata lui?
    De pe ce planeta veniti, d-le ministru?

  5. Din punctul meu de vedere pt a avea rezultate bune la școală ar trebui să fie maxim 15 copii într-o clasă.Așa profesorul s-ar putea ocupa de fiecare copil ……dar de .,. preferăm să dăm pensii speciale parlanetarilor….

  6. Cand guvernantii isi vor face treaba sa avem autostrazi, sa avem industrie (sa importam mai putin), sa nu mai fure din banii statului, sa taxeze multinationale, sa avem agricultura, etc. Atunci vor fi salarii si pensii mai bune. In concluzie ei nu isi fac treaba si mai pun si piedici. Profesorii trebuie sa fie muritori de foamne, polistiii trebuie sa prinda hotii cu mana goala, medicii au emigrat, etc.
    Cand credeti ca isi vor face treaba polticienii?

  7. Acest ministru incompetent,vine sa ne dea lecții despre eficientizarea in învățământul din România! Serios,pe bune, gândești normal omule? Înainte de 1989 , perioadă pe care ai prins o și dumneata ,ce învățământ performant aveam ,sau ai uitat ? Doar ești din aceea generație!!! Nu te mai abera și bați câmpii aiurea! Nu la profesor e problema,ci la aceste Drepturi nemăsurate acordate mereu elevilor,dar Niciodată NU le spuneți și care sunt obligațiile lor față de școală și cadrul didactic! Ați tăiat toate ustensilele folosite de profesor prin care poate face pe elev sa înțeleagă care sunt și obligațiile lui!!! Rușine, nenorociți sistemului de învățământ , pentru că aveți nevoie de generații de analfabeți și semi analfabeți că masa de manipulare!! Un popor slab din punct de vedere educațional ,e mai ușor de manevrat! Asta e ȚINTĂ voastră!!! Rușine,va bateți joc de profesori! Peste câțiva ani NU o sa mai aveți nevoie de ei!!

    1. Din punctul meu de vedere pt a avea rezultate bune la școală ar trebui să fie maxim 15 copii într-o clasă.Așa profesorul s-ar putea ocupa de fiecare copil ……dar de .,. preferăm să dăm pensii speciale parlanetarilor….

    2. Îmi e scârbă să îți citesc ineltiilez tocmai pentru că faci parte din gunoaiele care dau masa de votaci PSD.ului, partid etern recunoscător scursurilor de bugetari și mai ales profesori.
      Mai aveți ai tupeu, bă nesimțiților cand scoateți 60% analfabeți Intr.un grad mai mic sau mare..
      Până la urmă ați ceva bă împuțitulez ești angajat de stat, pe banii din taxele mele ca să îți faci treaba și să predai nu sa ceri elevinllor să memoreze căcaturi. Dacă nu îți plac locul de muncă și termenii contractuali ia marș tu din învățământ.

  8. În evoluția profesională există examene și concursuri. Dacă profesorii și elevii își fac datoria examenele nu sunt o problemă. Pentru concursuri, unde doar unii câștigă, orice fel de pregătire, inclusiv meditații, poate face diferența. Domnul ministru, apărător al plagiatorilor, să-și studieze fișa postului și să nu își mai care amanta prin funcții.

  9. Era sa spun unde esti ancorat! I-ai luat in brate pe maria sa elevul si pe inaltimea sa parintele elevului si nu le mai dai drumul. Si de la inaltimea grupului astuia statuar, trageti rafale dupa rafale in fraierii astia de profesori care nu fac destul la scoala!
    Cand te-oi auzi spunand ca ar fi bine ca si duetul ala de-l tii pe umeri mai ceva ca Atlas lumea trebuie sa-si faca datoria fata de profesori, atunci ai deveni, poate, un pic credibil. Pana la momentul ala, vorbesti discutii!

  10. Când o sa fie plătiți pe masura importanței statutului lor în viitorul societății românești atunci nu vă retine nimic sa faceți curățenie în sistem. Pana atunci…doar vorbe, vreți calitate la preț mic. Nu merge. Cred ca e una din condițiile esențiale pentru viitorul nostru, al tuturor.

  11. Atunci când putregaiul politic își va lua mana de pe educație ,poate si numai poate atunci v a fi școala școală ,dar până atunci va trece mult timp

  12. Copiii mei nu au luat meditatii.Au fost atente la ora.Una este studenta, cealalta la liceu.Au intrat unde au dorit ele.Totul depinde de copil, profesorul explica, depinde de copil daca se implica sau nu la ore.

  13. Domnule ministru, si cand fiecare elev va fi atent la ore Și lecțiile predate, si cand nu-si mai bate joc de munca profesorului!

  14. Buna ziua! Ma numesc O., din Drobeta, si sunt profesor de engleza de 13 ani. Lucram intr-un sistem de invatamant cu mai multe probleme decat are Velea tatuaje. Pana in momentul in care nu se va aloca cel putin 6% din PIB pt.invatamant(pt.salarii, infrastructura, nr.de copii/clasa si dotari) dragi guvernanti, sa nu auzim de pretentii de performanta in invatamant, unu la mana. Si doi la mana, meditatiile au aparut nu pentru ca nu isi fac treaba profesorii la clasa, ci pentru ca nu isi fac treaba copiii acasa, simplu ca “buna ziua”.

  15. Mai intai domnule CAMPEANU sa reduci numarul de elevi in clasa pentru a putea lucra.
    Dupa trebuie lucrat la programa, sa nu fim tot timpul pe fuga, sa fie timp de aprofundare.
    In ultimul rand sa maresti salariile profesorilor pentru ca daca ai 1000 de griji din cauza baniilor nu cred ca o sa dai 100% la scoala. Elevii nici nu te respecta, te considera un amarat care castiga prost, se imbraca prost, are un telefon prost, masina nu are, etc.

  16. Avem 8000 salariu (4 persoane).
    175 intretinere
    120 gaze
    150 curentul
    80 abonamente de oraș (nu avem masina)
    Cel puțin 1000 mancare de baza, nu bio ci “industriala”
    Rata banca 3000
    Telefoane 200
    TV și internet 80
    48000 total
    Laptopuri noi (500 pe luna din 6000 în 12 luni)
    Total 5300
    Un fumător 600
    Cafea 50
    Total 6000 plus-minus
    Nu am pus consumabile, frizer, coafor, manichiura, sala, îmbrăcăminte, încălțăminte, cărți, terase, fițe, concediu. Copiii sunt studenți la buget și stau cu noi (deci nu la cămin și nu taxe ptr facultate). Astea se presupune ca rămân din 2000 pe luna (în medie 15 lei de persoana pe zi)?

    Și vreți sa “performez” ptr toate “loazele” care nu mai învață începând de pe la clasele a 4-5a? Niciodată. Tocmai am pus intr-un alt mesaj, care încă nu a fost publicat, cam ce salarii și ce facilități sunt în Estonia unde intr-adevar e performanta. Haide pa!

    1. Sumele de întreținere cred că sunt pentru perioada de vara, că noi suntem doua persoane și consumam mai mult la ceea ce presupune întreținere , curent, gaze etc. Tăiați țigările și cafeaua 😀😀😀 sunt nocive. 😀🤔😀😀. Oricum ați pus cheltuieli cam mici ptr mâncare . Nici nu vă puneți problema de alte cheltuieli (coafor,frizerie ,etc., ) Fițele la profesori nu se admit. Deontologie profesionala😀.

  17. Inainte de 1990 sistemul de meditatii era cu mult mai redus. La o norma didactica de 18 ore pe saptamsna, in scolile serioase, existau cercuri de matematica, lb.straine, st.naturale,teatru, etc. unde se explicau mai in detaliu unele lectii ori se faceau si lucruri in plus. Aceasta odata ori de doua ori pe saptamana. Nu se cereau bani de la parimti, dar profesorii luau prime. Existau cluburi ale elevilor in fiecare sector, pentru sah, aero si navomodele, mecanica, etc.

    1. Profesorii erau pe scara superioara de salarizare acum suntem in partea inferioara. Atunci exista respect pentru profesori acum nu mai exista, respectul implica si daca elevul sta in banca si este atent la ore, isi face temele de rusine, etc. Acum avem sindicate care stiu sa incaseze cotizatii!

      1. Nu au fost niciodată profesorii pe treapta superioară de salarizare. Vă spun din experiența familiei mele.

  18. De acord,. Dar … să mai adaugăm pe listă și părinții care fac eforturi mari pentru a trimite copii la școală și desigur le atenționează să fie atenți la ore, instituțiile publice care se ocupă de ocrotirea copilului, primăriile care asigură toate necesitățile școlilor și burse mari pentru elevi, și nu în ultimul rând ministerul care se ocupă atât de mult de programele școlare, digitalizarea învățământului, de siguranța/viabilitatea viitorului și asigurarea egalității șanselor pentru a învăța/preda în condiții egale. Spor la muncă pentru pregătirea anului școlar următor!

  19. In aceeasi clasa, unde predau aceiasi profesori, unii elevi sunt foarte atenti la lectie si se implica in problemele ridicate de profesor, pentru fixarea noilor cunostinte.
    Iar alti colegi au lor (de obicei aceia care vin la scoala numai pentru partea de socializare), abia daca iau sporadic notite, se joaca pe sub banca pr telefonul mobil si doi bani nu dau pe lectie.
    Pe acesti elevi, nici mama meditatiei nu ii poate ridica. Nici la meditatie nu sunt in stare sa se concentreze.
    Asa ca decizia parintelui de a-si medita copilul, este luata atunci cand copilul minte acasa ca nu a… inteles lectia.
    Ar trebui ca la sedintelecu parintii, sa li se arate acestora inregistrarile video din timpul lectiilor (fiecare clasa are camera de luat vederi). Sa vada cu ce se ocupa odraslele care dau vina pe profesori.

    1. Succes! Asa și trebuie. Sa nu te lași în grija “profilor” de la stat. Asa vei deveni autodidact. Cu ajutorul acestor site-uri ținute de ONG-uri, asa cum este acesta, vei da de lucru și unor profesori dedicați, dispuși sa îți dea meditații (gratuite sper ptr tine).

      Chiar dacă nu ești elev avid de cunoaștere tot e bine ca ii faci reclama. Sper doar ca lecțiile sa fie bune și sa fie gratuite ptr doritori.

    2. @elevanonim
      Din comentariul tau scatologic se desprinde o singura concluzie. Ai capul gol/vid, deci si daca ar fi vrut “boul” sa lucreze cu tine isi pierdea timpul de pomana.
      Nu te obosi sa scapi cine stie ce comentariu de raspuns, ca nu obisnuiesc sa comunic cu decerebrati, adolescenti sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2024. Modelul de subiect pentru educatori și puericultori, publicat de Ministerul Educației – descarcă documentele. Eseu despre valorile educative ale unei povestiri, printre cerințele pentru candidați

Modelul de subiect pentru examenul național de definitivare în învățământ 2024, pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, a fost publicat de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici…
Vezi articolul

Școlile să nu mai fie responsabile pentru dosarele sociale ale elevilor, accesul la liceu pentru elevii care nu au luat nota 5 la Evaluarea Națională să fie limitat, printre propunerile profesorilor, elevilor și părintilor pentru creșterea participării școlare și la Evaluarea Națională – raport

Eliminarea responsabilității școlii în realizarea dosarelor sociale ale elevilor, demers care suprasolicită si supraîncarcă personalul școlii, în detrimentul activităților educaționale și limitarea accesului la liceu pentru elevii care nu au…
Vezi articolul