VIDEO Inspectoratele au trimis școlilor un video cu instrucțiuni de asamblare a testelor în pungi individuale / Ministrul Cîmpeanu anunță zile de concediu la schimb, pentru profesorii care participă la operațiunile de asamblare în zilele lor libere

15.773 de vizualizări
Foto: captură – video
Inspectoratele școlare județene au trimis școlilor un video cu instrucțiuni de asamblare a kiturilor de testare pe bază de salivă în pungi individuale. Clipul respectiv arată cum o persoană ia câte o componentă din câte o pungă și o pune într-o pungă sterilă. Persoana poartă mănuși chirurgicale. Ministrul Educației anunță zile libere pentru cadrele didactice care au făcut aceste efort în perioada aceasta.

Clipul cu o durată de circa două minute a fost distribuit de inspectoratele școlare județene către directorii de școli. În fiecare pungă sunt puse câte două teste, pentru zilele de luni și joi, teste care vor fi date elevilor.

Inspectoratele au trimis școlilor și prospectul testelor, cu certificatul de conformitate și instrucțiunile de folosire. Prospectul specifică următorul lucru: “Această trusă este destinată utilizării de către personalul calificat și instruit al laboratorului clinic, instruit cu specialitate și în tehnicile procedurilor de diagnostic in vitro”.

Documentul poate fi descărcat de aici:

Ministrul Educației a anunțat, într-o intervenție la Realitatea TV, faptul că testele au venit neasamblate „este o problemă”, care „în mare parte s-a rezolvat” și care, în opinia sa „este mult mai mică decât avantajul posibilității de testare în școli”. Oficialul a anunțat zile libere pentru profesorii care fac acest efort de asamblare a kiturilor de testare pentru elevi.

„Școlile au primit aceste teste ambalate într-adevăr la cutii de 25 și de 50 de teste, în funcție de lot – pentru că am avut două loturi, de 1,5 milioane, respectiv 5 milioane de teste – fiecare cutie este însoțită de un certificat de conformitate, pentru că a fost o cerință legală, asumată de instituțiile guvernamentale, deci posedă aceste teste certificat de conformitate și, de asemenea, instrucțiuni de folosire.

Au fost repartizate către școli, creând o problemă suplimentară la nivelul școlilor – deci problema a fost creată pentru personalul din școli, nu pentru altcineva – aceea a coordonării distribuției testelor începând cu data de 2 decembrie, când elevii vor reveni la cursuri. În multe județe aceste eforturi s-au făcut deja și s-au făcut de către profesori – apreciez cest efort și ca să fiu foarte practic Ministerul Educației a decis deja să compenseze efortul făcut în zilele libere, generate de sărbătorile naționale, prin zile de concediu pentru acei directori și profesori care, repet, au cuplat deja aceste componente, un lucru dificil, cu mănuși sterile în pungi stările de unică folosință. Sunt pregătite în multe județe pentru a fi distribuite către elevi.

Această problemă, pe care o recunosc, pe care nu am cunoscut-o până acum – dar înțeleg din informarea pe care DSU mi-a făcut-o – că aceasta este modalitatea de livrare a acestor teste în toate statele europene, încă de când a început această criză sanitară, deci toate celelalte state europene nu au avut o problemă cu această modalitate de recepție. Odată ce am primit această informare, înțeleg totuși că este o problemă, dar problema este mult mai mică în raport cu avantajul existenței acestor teste în școli”, a declarat ministrul Educației.

Declarația integrală aici:

Sorin Cîmpeanu a mai anunțat că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va filma un clip demonstrativ ca să arate elevilor, părinților și profesorilor cum se face un test rapid din salivă.


15 comments
  1. Ei fac tampeni,condusi ca tampitii de un tampit!
    Scoala RAMANE UN PERICOL,chiar si cu testele lor.
    Distantare20 cm,masca purtata aiurea,pupaturi si imbratisari!
    Copii veseli ca se distreaza,parinti si mai veseli ca au scapat de ei!

  2. DNA ar trebui sa studieze in pic situația.

    Cum au reușit cei din ONAC sa ia teste de la Sile Cămătaru si Botezatu, la vrac, mai scumpe cu 50% decât cele ambalate si sigilate individual din farmacii.
    Cu tot cu adaos.

    La milioane de teste, vrac, chinezii cred ca la vând cu 5 lei bucata.

  3. Nu se pot lua zile libere în învățământ, pentru că fiecare profesor are orarul lui, și n-are cine sa intre în locul lui la ore. Așadar asta cu “zile libere” e o poveste de adormit copiii.

  4. Poate opinia publica si justitia isi vor face treaba in acest caz. Aceste teste ar trebui sa fie de cel putin 2 ori mai ieftine ca in farmacie atat timp cat nu ai un produs final sigilat. Cine garanteaza ca vor fi asamblate in conditii de igiena?

  5. In instrucțiuni scrie că momentul optim de colectare a salivei este ”după trezire și înainte de spălatul pe dinți, masă sau hidratare”. În aceste condiții, cum ar putea profesorii să-i testeze pe copii? E clar că părinții trebuie să facă testarea. Cred că aceștia sunt conștienți de faptul că nu trebuie să ascundă rezultatul testului, doar își doresc copii sănătoși. Un lucru bun e că nu mai trebuie să cumpere aceste teste.

  6. Când zile de concediu, după 3 ianuarie, in concediul pe care nu l-ai furat dan-lulea, cu vacanta forțată?
    De când profesorii sunt ambalatorii tăi, nene? Sau la salariul matale baban ii consideri pe profesori sclavi pe plantație?

    1. Manipulanti marfa si ambalatori piese mici la banda. Intr-un fel au dreptate: salariul era de manipulant marfa:) Problema e ca de banii aia se vrea si educatie.

  7. In calitate de director si profesor,nu voi accepta o astfel de atributie suplimentara,conf.legii!nici eu,nici pt colegii mei,profesori!conf.LEN ,noi profesorii avem obligatia asigurarii finalitatii scopurilor educationale!noi ,profesorii,instruim,predam,invatam,educam,formam!pregatim elevul pt viata,dar…testarea impusa cu probe din saliva…,scuze!,nu suntem abilitati!si nici obligati in vreun fel ,legal!

  8. Adică le cer profesorilor să-și sacrifice zile de concediu programate în schimbul unor zile de concediu iluzorii (când o binevoi inspectoratul / ministerul) la vară, poate chiar în perioada examenelor naționale (ca să ”poată fi plătiți legal” pentru participarea în comisii, cum motivează de ani de zile directorii).

    Cine e prostul să îi mai creadă?! Mai ales după fiasco-ul cu plata orelor remediale în majoritatea județelor țării.

    De ce mi-aș petrece câteva zile din concediu, când și așa vacanța de iarnă mi-a fost ciuntită, ”asamblând” seturi de teste de salivă în cine știe ce condiții (nu face nimeni focul în centrale pentru a încălzi o sală de curs pentru ”voluntarii” care se prezintă acolo? Ni s-a spus să chemăm părinții miercuri la școală, să ridice testele. Miercuri e 1 decembrie. Părinții nici nu doresc să folosească aceste teste, nu le-a cerut niciunul dintre ei. Pe cine să chemăm?! Ce e cu hei-rupismul ăsta?! Dacă se mai așteaptă până luni nu e absolut nicio diferență, mai ales că părinții/elevii nu pățesc absolut nimic dacă refuză preluarea testelor, sau utilizarea lor.

    Ministrul vorbește ca să mestece vorbe. Uită că îi controlează doar pe inspectori și directori, și că nu suntem obligați să ne donăm timpul liber pentru a rezolva problemele de imagine create ministerului de incompetența politrucilor care-l conduc.

    1. Ce sa iei de la scoala? Ce saptamanal, ce lunar? Nu ai noima in ce zici. Nu tot mergi la scoala? Ce conteaza cand le iei? Oricum mergi la ore in scoala. Explica, nu intelegem.

  9. Tractoristu’ si finlandezii nu stiu niciodata nimic, afla intotdeauna dupa, nu isi asuma nimic. Impreuna cu fikusul lenes au creat numai haos.

  10. Acest sinistru a achiziționat teste mai scumpe decat in farmacii unde sunt sigilate. Cine se duce sa sigileze teste fara bani e prost facut gramada. Bravo Tampene iti iei parandaratul si prostii muncesc. De ce nu imparti cu fraierii spaga?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noi detalii din cazul creșelor unde directoarea și angajatele furau mâncarea copiilor. Acestea au mai furat un frigider și detergenți. Angajatele creșelor i-ar fi oferit sume de bani și „atenții” directoarei pentru ca aceasta să închidă ochii

Directoarea şi celelalte angajate ale creşelor din Ploieşti furau, pe lângă mâncare, şi produsele de igienă şi electrocasnicele care ar fi trebuit să ajungă la copii, potrivit anchetatorilor. Mai mult,…
Vezi articolul

În școli nu au ajuns decât la nivel declarativ profesioniști care să explice rolul vaccinării, susține Iulian Cristache, președintele federației asociațiilor de părinți, care spune că este nevoie de o campanie reală

În școli este nevoie de o campanie de vaccinare reală, la care să participe profesioniști care să aducă părinților și elevilor lămuriri despre importanța imunizării, susține Iulian Cristache, președintele Federației…
Vezi articolul