Video-jurnalism de investigație și cinema documentar, printre noutățile de la Astra Film Festival care începe la Sibiu peste 4 zile

95 de vizualizări
Foto: Astra Film Festival
Documentarea și investigația sunt esențiale într-o societate democratică unde accesul la informație este prioritar. O secțiune de video-jurnalism și una de cinematografie de tip documentar se vor regăsi printre opțiunile de vizionare la Astra Film Festival (AFF 2022), desfășurat la Sibiu în perioada 9-16 octombrie, după cum anunță organizatorii într-un comunicat.
  • Edupedu.ro este partener media al Astra Film Fest 2022

Festivalul “aduce în fața publicului teme existențiale, care preocupă astăzi lumea modernă, cum sunt fețele nevăzute ale războiului, dragostea eternă sau moartea decisă. Totodată, va fi prezentat un program consistent de video investigație jurnalistică, cu producții ale unora dintre cei mai redutabili ziariști români ai momentului precum Paula Herlo și Alex Dima (Pro TV, România, te iubesc!), Mihai Voinea și Cristian Delcea (Recorder) și Răzvan Butaru (TVR), ale căror producții vor putea fi văzute pentru prima oară pe marele ecran”, se arată în comunicatul de presă citat.

„Continuăm programele tematice Astra Film Festival, pentru a putea să explorăm o serie de subiecte de interes maxim, expuse prin forța cinemaului documentar pe ecran mare. Vom crea astfel acel spațiu viu al dialogului între realizatori, invitați, specialiști și public”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Subiectele de la categoria cinematografie de tip documentar

Fețele nevăzute ale războiului este un subiect la ordinea zilei, în condițiile războiului de agresiune pornit de Rusia în Ucraina și propune un program tematic prin care sunt expuse aspecte mai puțin cunoscute ale războiului prin intermediul unor povești cutremurătoare despre ce înseamnă de fapt războiul azi și care sunt efectele lui în societate.

În „Chris, elvețianul”, de Anja Kofmel (Germania, Republica Cehă, Finlanda, 2018) un film care prezintă o poveste din cel mai recent război din regiune, cel care a dus la destrămarea Iugoslaviei, un corespondent elvețian de război se implică în lupte și este ucis de camarazii lui mercenari. Războiul înseamnă, deci, un haos generalizat prin care răul absolut nu mai poate fi ținut în frâu, iar de moarte nu se poate scăpa decât printr-un noroc chior.

  • În documentarul „Copiii dușmanului” (de Gorki Glaser-Müller – Danemarca, Suedia, Qatar, 2021) vedem cum cele mai nevinovate victime ale războaielor sunt copiii. Această poveste cutremurătoare retrasează destinul unui cuplu tânăr din Suedia care se alătură trupelor ISIS, împreună cu toată familia. Filmul va fi urmat de o dezbatere, moderată de antropologul Valer Cosma, care-l va avea ca invitat pe sociologul Gelu Duminică (sala Thalia, luni, 10 octombrie, de la ora 20:40).

Pe lângă filmele non-ficțiune încadrate în această temă, va avea loc și o prelegere concludentă despre „Ortodoxia nucleară și rolul Bisericii Ortodoxe Ruse în războiul de ocupație al regimului Putin” (cu Valer Cosma și Vasile Ernu) – luni, 10 octombrie (15:00), la Biblioteca Universitară ULBS.

Filmele din secțiunea tematica Moarte decisă ne dau ocazia să reflectăm și să reevaluăm temele existențiale legate de sinucidere („De ce n-ai rămas de dragul meu?”, regia Milou Gevers – Olanda, 2020), eutanasie („Cuvinte de rămas bun”, regia Gaëlle Hardy și Agnès Lejeune – Belgia, 2021) și avort („Cu mâna goală”, regia Moriya Ben Avot – Israel, 2022). Speranța de a opri sau a preveni suferința stă la baza unor decizii grele, în vreme ce eliminarea suferinței prin oprirea voită a vieții rămâne un subiect controversat în toate societățile contemporane. Miercuri, 12 octombrie (19:15), va avea loc la Sala Thalia o dezbatere cu Părintele Necula pe această temă.

Dragoste eternă, rar atinsă, greu de cunoscut și de perceput, pune câteva întrebări existențiale: În ce profunzime a relațiilor de cuplu se sudează dragostea eternă, în cât timp se formează și cât durează? Oare există dragostea eternă sau este doar o creație, o proiecție a delirului imaginar romantic? Astfel, filmul „Cine am fi fost” (Erec Brehmer – Germania, 2021) ne duce în vârtejul unei relații de cuplu care părea să se îndrepte spre „definiția” dragostei eterne. După proiecția de vineri, 14 octombrie (20:45, Cine Gold 4), va urma un dialog cu publicul – Q&A moderat de Ioana Ciurlea (DIGI 24).

Foto: Astra Film Festival

Spectacolul Julieta (de András Visky, regia Heni Varga, cu Melissa Lorraine), jucat timp de 16 ani la Chicago și pe alte scene din SUA și Europa, respectiv filmul „Performing Juliet (András Visky – SUA, 2021) ne așază în poziția corectă de a vedea clar încercările și substraturile sufletești în care se poate suda aliajul dragostei eterne. După proiecție (vineri, 14 octombrie, 18:40 – Sala Thalia), scriitorul Radu Vancu va dialoga cu autorul”, potrivit organizatorilor.

O secțiune nouă este și cea de video-jurnalism: “Focus/Investigație”

Programul Focus/Investigație, “lansat la câteva zile după ce investigații curajoase au zguduit scena politică și o parte a presei”, oferă publicului o selecție cu cele mai relevante producții de video jurnalism realizate în ultimii doi ani în România, transmit cei de la AFF.

„Completăm astfel paleta de conținut audiovizual al festivalului cu un gen înrudit și creăm un spațiu de dezbatere dinamic, în care se spun povești, se dezvăluie secrete și se desfac cu bisturiul noduri de disfuncționalitate ale societății în care trăim, pentru a găsi soluțiile necesare”, a mai declarat directorul festivalului.

“Investigația „România cu de toate”, de Paula Herlo (Pro TV, România, te iubesc!) arată cum banii alocați pentru dezvoltarea comunităților locale ajung în buzunarele „firmelor de casă”, în timp ce lucrările sunt făcute de mântuială (10 octombrie, 19:00, Cine Gold 2, Sibiu). După film, jurnalista Amalia Enache va intra în dialog cu autoarea filmului și cu Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

  • Jurnalistul TVR Răzvan Butaru își prezintă marți, 11 octombrie (19:30, Cine Gold 3), ancheta despre afacerile necurate de la Teatrul din Petroșani – „Afaceri în spatele cortinei”, după care va intra în dialog cu publicul.

Video ancheta jurnalistică „Statul Degeaba” (Alex Dima, Pro TV, România, te iubesc!), prezentată pe marele ecran vineri, 14 octombrie (19:00, Cine Gold 4), arată cum un uriaș aparat birocratic sufocă statul și îl blochează. Proiecția va fi urmată de o dezbatere moderată de Cătălin Striblea (Europa FM), care îi va avea ca invitați pe Alex Dima (PRO TV), Claudiu Pândaru (Digi 24) și pe profesorul de economie mondială Christian Năsulea. 

Foto: Astra Film Festival

Sâmbătă, de la ora 15:00 (Sala Thalia), echipa Recorder prezintă cea mai recentă investigație, „Prețul tăcerii”, care dezvăluie mecanismul prin care partidele politice cumpără o bună parte a presei cu bani de la bugetul de stat, trecuți prin conturile unor intermediari și livrați apoi către trusturile media.

Foto: Astra Film Festival

Va urma un panel special dedicat jurnalismului de investigație; cu Cătălin Striblea și invitații săi: Mihai Voinea, Cristian Delcea (Recorder) și Răzvan Chiruță (PressHub)”, potrivit comunicatului de presă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examen de admitere la liceu și admiterea la facultate, obligatorii – prioritățile PNL. Raluca Turcan: examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția

Parlamentarii PNL au anunțat luni că lansează în dezbatere publică mai multe modificări ale Legii Educației, ca priorități “pentru începutul noii sesiuni parlamentare”. Cea mai importantă ar fi reintroducerea examenului de…
Vezi articolul

Anunțarea câștigătorului licitației Bibliotecii Școlare Virtuale, amânată încă o dată la 2 ani, 2 luni și 12 zile de la semnarea proiectului. Ministru Cîmpeanu spunea că pe 1 noiembrie ar fi trebuit să fie finalizată licitația

Licitația Bibliotecii școlare virtuale încă nu s-a finalizat, anunțarea firmei câștigătoare fiind din nou amânată. Luni, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) ar fi urmat să comunice câștigătorul, dar lucrul…
Vezi articolul