Edupedu.ro
  • Știri
    • Clasa Pregătitoare
    • Știri Grădiniță
    • Știri Învățământ Primar
    • Știri Gimnaziu
    • Știri Liceu
    • Știri Universitate
    • Analize
    • Statistici
  • Evaluare Națională 2025
  • Bac 2025
  • CartON
  • Educație digitală
  • Nextlab.tech
  • BCR pentru comunitate
Statistici blog
  • 388.549.227 vizite
Edupedu.ro

Știri la zi despre educație

  • Știri
    • Clasa Pregătitoare
    • Știri Grădiniță
    • Știri Învățământ Primar
    • Știri Gimnaziu
    • Știri Liceu
    • Știri Universitate
    • Analize
    • Statistici
  • Evaluare Națională 2025
  • Bac 2025
  • CartON
  • Educație digitală
  • Nextlab.tech
  • BCR pentru comunitate

EduPedu.ro este o organizație non-profit și depinde de tine

Donează
  • Educație digitală
  • Gimnaziu
  • Profesori

Eveniment Edupedu.ro, cu sprijinul Samsung Electronics Romania și Nextlab.tech

VIDEO Predau tradițional lecția și întreb elevii „ați înțeles?” Ei toți îmi zic „daaa”, dar nu e așa, spune Larisa Dediu, profesoara de Matematică la Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza din Bacău, care a prezentat profesorilor strategia didactică prin care reușește să-i facă să înțeleagă lecția până când ajung în clasă

Redacția
  • 14 mai 2025
  • 6 minute read
  • 3 comments
4.485 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Total
0
Shares
0
0
0
0
0
0
Clasa inversată sau flipped classroom poate fi o soluție la provocările actuale ale învățământului tradițional și a fost prezentată ca model de bună practică în cadrul conferinței naționale NextEd Teach – Learn | Create | Display, organizată la finalul lunii martie, la București. Larisa Dediu, profesor de Matematică la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău, a adus în prim-plan una dintre cele mai adaptabile metode didactice moderne, menită să răspundă ritmului lent de lucru al elevilor și pierderii atenției în clasă.

„Tehnologia a asaltat viața elevilor. Totul este interactiv, vine foarte repede la ei. Iar eu mă duc la clasă și predau. Nu este la fel de interesant pentru ei. Plus că îi pun să muncească la matematică, să gândească mai mult”, a spus Larisa Dediu, explicând de ce modelul clasic de predare devine din ce în ce mai greu de susținut în fața unei generații obișnuite cu stimuli rapizi și acces instant la informație.

„Ce mă fac eu cu memoria de lungă dura, durată? Ați observat același lucru? Se uită foarte, foarte repede. V-ați întrebat de ce? Pentru că noi, în perioada noastră, în copilăria noastră nu eram asaltați de informațiile acestea – eu le spun reziduale. Tot ce scroll-ează pe internet, absolut orice informație este o informație care se stochează în creierașul lor, după care vine ora de matematică și le dau teoreme, și definiții, și lucruri care sunt mai puțin interesante. Ce face creierașul copilului? Când nu mai are spațiu, elimină ce e mai puțin plăcut”, le-a spus profesoara celor peste 200 de cadre didactice prezente la eveniment. Puteți vedea o parte din prezentarea sa în video de mai jos:

Metoda clasei inversate constă în mutarea predării din spațiul clasei în cel personal al elevului. Astfel, elevii primesc lecția acasă, în format video, unde o pot viziona în propriul ritm, cu posibilitatea de a pune pauză, de a reveni asupra unei idei și de a reflecta în liniște. „Aceasta este diferența. În momentul în care eu predau la clasă nu mai poate reveni la secvența de la clasă unde am predat. Dar aici, copilul este singur și este sincer cu el în momentul în care este în spațiul personal”, a explicat cadrul didactic.

După ce elevii parcurg lecția acasă, ora de clasă este dedicată exclusiv clarificărilor, aplicațiilor și exercițiilor. În acest fel, timpul efectiv de învățare activă crește, iar profesorul poate lucra direct pe consolidarea noțiunilor și oferirea de feedback. „Trebuie să fixăm. Nu avem timp de pierdut. Predarea clasică ne ia foarte mult din oră. Așa câștig timp pentru partea cu adevărat importantă – exersarea și înțelegerea prin aplicații,” mai spune Larisa Dediu.

  • Larisa Dediu a creat un model complex de organizare a unei lecții – unghiul diedru, unghiul a doua plane, folosind strategia didactică „Clasa inversată”. Lecția conține atât elementele de predare cât și de consolidare și de aplicații interactive de verificare a noțiunilor teoretice.

Un avantaj esențial al metodei este posibilitatea ca elevii să își evalueze singuri nivelul de înțelegere. Larisa Dediu le oferă elevilor săi materiale interactive care includ întrebări de verificare. În cazul unui răspuns greșit, sistemul le oferă sugestia de a reveni asupra secvenței video corespunzătoare. „Feedback-ul imediat este esențial. Elevul știe dacă a înțeles, iar dacă nu, are ocazia să reia. Este o formă sinceră de învățare.”

Pentru lecțiile de matematică, în special cele care implică figuri geometrice complexe, profesoara utilizează aplicația Geogebra. Aceasta permite construirea de corpuri 3D care pot fi manipulate vizual, facilitând astfel înțelegerea relațiilor spațiale. „Ei nu se mai joacă acasă cu cutii, nu mai taie cartoane, dar în Geogebra pot face asta virtual. Vizualizarea ajută enorm.”

Într-un material scris complementar, pe care-l puteți citi în continuarea articolului, profesoara Larisa Dediu subliniază că această metodă nu trebuie să excludă predarea tradițională, ci să fie integrată într-un sistem echilibrat: „Strategia didactică «Clasa inversată» ne ajută cel mai mult să turnăm o fundație solidă a ceea ce vrem să construim. În acest demers trebuie să ținem cont că fără o îmbinare coerentă cu metodele tradiționale se poate crea un dezechilibru în dezvoltarea elevilor noștri”.

Organizată de Edupedu.ro, cu sprijinul Nextlab.tech și Samsung Electronics România, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Academia de Studii Economice din București, conferința din 28 martie 2025 a inclus prezentări inspiraționale, sesiuni practice și demonstrații live, oferind participanților strategii concrete și soluții digitale pentru o predare modernă.

În cadrul conferinței, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că peste 30.000 de săli de clasă din România sunt deja dotate cu tehnologie digitală, iar acest cadru permite testarea și extinderea unor metode moderne de predare. Conferința a marcat lansarea oficială a conceptului LCD – Learn Create Display, un model pedagogic centrat pe învățare activă, creativitate și vizibilitatea rezultatelor elevilor.

Foto: Edupedu.ro

Redăm explicațiile detaliate, pentru profesori, oferite de Larisa Dediu:

Clasa inversată: De ce? Și cum o implementăm eficient?

„De la an la an observăm modificări ale tipologiei elevului. Observăm la elevii noștri o scădere a capacității de concentrare, a vitezei de lucru, dar și o memorie pe termen lung afectată de asaltul de informații reziduale la care aceștia sunt expuși zilnic.

Este adevărat că dezvoltarea exponențială a tehnologiilor moderne se face vinovată de toate aceste probleme, alături de o relaxare a societății, datorată vremurilor blânde pe care le trăim, în comparație cu anii copilăriei noastre sau ai părinților noștri. Dar tehnologia implică evoluție și reprezintă viitorul. Ea joacă rol de înger și demon în educația copiilor noștri. Așa cum se face vinovată de tot ceea ce am enumerat mai sus, tot ea este cea care ne ajută să depășim problemele și chiar mai mult, să îmbunătățim și să eficientizăm actul educațional.

Elevii noștri sunt nativi digitali, țin pasul în mod natural cu tot ceea ce este nou în acest domeniu, iar nouă ne revine sarcina zeului egiptean Thot, păstrând echilibrul în modul în care împletim metodele moderne cu cele tradiționale de predare, spre o dezvoltare cognitivă și afectivă armonioasă și în concordanță cu vremurile actuale și viitoare.

Ca profesoară de matematică, sunt construită să caut soluții la problemele cu care mă confrunt. Iar în căutările mele am ajuns la concluzia că strategia didactică „Clasa inversată” este cea care ne ajută cel mai mult să turnăm o fundație solidă a ceea ce vrem să construim, ca abia apoi să atragem și să dezvoltăm cu ajutorul altor strategii moderne. În acest demers trebuie să ținem cont continuu că fără o îmbinare coerentă cu metodele tradiționale de predare-învățare se poate creea un dezechilibru în dezvoltarea elevilor noștri.

„Clasa inversată” constă în mutarea locului de predare a noii materiei, din clasă în spațiul personal al elevului. În acest sens, elevul primește noile informații în format video și/sau letric, pe care le poate studia în ritm propriu acasă. El are astfel posibilitatea să se oprească din vizionare pentru a reflecta asupra informațiilor, ca abia apoi să parcurgă materialul mai departe. Poate relua materialul de câte ori are nevoie pentru a reține noile informații, și toate acestea fără a fi nevoit să redacteze și să reflecteze în același timp.

Odată ajuns la clasă, profesorul reia explicațiile și se asigură că elevii au parcurs materialul și au înțeles ceea ce li s-a transmis, acesștia din urmă nefiind nevoiți să țină pasul cu tabla pentru a redacta, ci fiind doar atenți și implicați activ la oră. 

Această formă de desfășurare a lecției salvează mult din timpul afectat predării la clasă, restul minutelor din oră putând fi valorificate de cadrul didactic în vederea fixării noilor informații prin exerciții și aplicații practice. Totodată, elevii beneficiază de mai multe minute de lucru sub îndrumarea profesorului”.

Model de organizare a unei lecții, folosind strategia didactică „Clasa inversată”

Citește și:
VIDEO Oră de geometrie aplicată la clasa a VI-a, cu ajutorul tablei interactive – plan de lecție inclus / Profesoara Larisa Dediu: Nu putem să-i pregătim pe copii pentru trecutul nostru, e nevoie să-i pregătim pentru viitorul lor. Dacă de la noi, profesorii, nu văd că ne adaptăm și că ne îmbunătățim zilnic, nu au exemplul de care au nevoie
VIDEO Lecție de Matematică Algebră la clasa a VI-a, cu plan de lecție oferit profesorilor, în sistem clasă inversată, cu ajutorul tablei interactive / Profesoara Larisa Dediu: Sunt atâtea platforme care ne ajută încât avem nevoie să ni se dea aceste exemple, să ni se arate cum să le folosim eficient la clasă
VIDEO Profesorul poate vedea pe tabla interactivă toți elevii separat și pentru fiecare poate evalua ceea ce face. Își pot descărca ce au lucrat, dar lecția rămâne în aplicație și nu mai e nevoie de stick, spune Marius Mazilu, fondator VBoard / Tablele interactive sunt bazate pe analize ale comportamentului elevilor și al profesorilor în clasă – Adrian Manolescu, Samsung România
VIDEO Peste 30.000 de clase din România sunt deja dotate cu tehnologie / Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Este o infrastructură care ne permite să începem să gândim și alte metode de predare, care să se bazeze pe tehnologie. Hai să o folosim bine și deștept, pe baze științifice
VIDEO Ghid pentru profesori: conectarea la tabla interactivă din fiecare clasă de pe telefon, tabletă sau laptop, fără fire / În timpul pauzelor, pe table pot fi transmise informații din cancelarie sau noutăți pentru elevi
VIDEO Profesorul controlează interactivitatea cu elevul, ghidează clasa, spune Marius Mazilu, fondatorul VBoard, aplicația nativă pe tablele interactive: Nu ne permitem ca procesul educațional să iasă din matcă / Funcționalitatea special construită pentru teste
0
0
0
Share 0
Tweet 0
Share 0

Similare


Edupedu.ro este și pe Google News

ABONEAZĂ-TE
Redacția

Redacția EduPedu.ro - Tot ce e important să știi pentru Educația copilului tău. Află în timp real ce decizii iau autoritățile și cum influențează ele viața de zi cu zi a școlii și viața pe termen mediu și lung a românilor.

3 comments
  1. Oskar spune:
    16 mai 2025 la 13:50

    Așa mi-am dorit să fie lecțiile încă de pe vremea lui Ceaușescu, adică noi să citim de acasă lecția, în avans, la școală să discutăm ce am citit, să lămurim ce nu am înțeles.

    Răspunde
  2. Mocirla spune:
    15 mai 2025 la 19:17

    9 din 10 inspectorasi de partid care i-ar veni in inspectie i-ar spune ca nu se face asa ora, ca stiu ei mai bine, ca o depuncteaza la calificativul anual, ca probabil nu stie sa predea sau ca ii e lene sa predea la clasa. 10/10 parinti ar face cerere sa fie data afara ca habar nu are sa predea si copiii nu fac nimic la ore, ca stiu ei mai bine si toooot asa. NICIUNUL din cei mentionati nu ar fi in stare sa predea o ora loazelor din ziua de azi, sa le capteze atentia si sa-i mai si faca sa inteleaga.

    Răspunde
  3. Cristea spune:
    15 mai 2025 la 09:27

    Interesantă metoda!

    Răspunde
Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
  • Profesori
  • Știri
  • 6 minute read
  • One comment

Vineri, 28 iunie, ultima zi pentru susținerea probelor practice și inspecțiilor speciale la clasă – Titularizare 2024 / Proba scrisă este programată pe 17 iulie

  • Diana Ghimiși
  • 26 iunie 2024
Vineri, 28 iunie, este ultima zi pentru susținerea probelor practice și inspecțiilor speciale la clasă, pentru concursul național de Titularizare 2024, potrivit calendarului oficial. Acestea sunt evaluate cu note de…
Vezi articolul
  • Gimnaziu
  • Liceu
  • Știri
  • 2 minute read
  • 9 comments

Cursuri gratuite de latină și greacă veche pentru elevii de gimnaziu și liceu, organizate de Facultatea de Limbi Străine a Universității din București. Orele încep pe 7 octombrie și se țin online pentru elevii care nu sunt din Capitală

  • Ș.L.
  • 13 septembrie 2023
Elevii de gimnaziu și liceu pasionați de latină și greacă veche pot participa la cursuri gratuite de limbi clasice în fiecare sâmbătă, din 7 octombrie, organizate de departamentul de Filologie…
Vezi articolul
Foto: © Kantver - Dreamstime.com
  • Profesori
  • Știri
  • 3 minute read
  • No comments

UPDATE Rezultatele de la proba scrisă de Definitivat 2023 au fost publicate marți – model de cerere pentru contestație. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați

  • Redacția
  • 25 iulie 2023
Rezultatele probei scrise de la Definitivat 2023 vor fi afișate marți, 25 iulie, la sediul si pe site-ul unității de învățământ în care s-a desfășurat proba scrisă, conform calendarului oficial. Contestațiile…
Vezi articolul
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev
  • Gimnaziu
  • Grădiniță
  • Învățământ Primar
  • 3 minute read
  • One comment

Școlile și grădinițele particulare autorizate primesc costul standard pe elev, adică finanțare de la stat, pe durata suspendării cursurilor. Textul publicat în Monitorul Oficial

  • Mihai Peticilă
  • 15 mai 2020
Școlile și grădinițele particulare autorizate primesc costul standard pe elev, adică finanțare de la stat, în perioada suspendării cursurilor, potrivit Ordonanței de Urgență nr 70, publicată în Monitorul Oficial. Statul…
Vezi articolul
  • Învățământ dual
  • Profesori
  • 4 minute read
  • 10 comments

“Scot la titularizare în fiecare an câte 11 catedre pe domenii tehnice. Nimeni nu vine”, spune Adriana Voicu, directoarea unui liceu tehnologic din Buzău / “Profesorii ingineri ies la pensie în mare parte și ne rugăm de ei să mai predea copiilor, că poate totuși la anul va apărea un tânăr” – VIDEO

  • Diana Ghimiși și Ștefan Lefter
  • 18 august 2022
„Eu scot la titularizare în fiecare an câte 11 catedre pe domenii tehnice. Nimeni nu vine. Profesorii ies la pensie în mare parte, profesori ingineri, și ne rugăm de ei…
Vezi articolul
Catalog școlar fără disciplina Sport
  • Educație
  • Gimnaziu
  • 2 minute read
  • One comment

FOTO Curiozitățile școlii românești: au apărut cataloagele fără materii

  • R.P.
  • 23 octombrie 2018
“În catalogul de la școală, nu este trecută la rubrica disciplinelor materia Educație fizică și sport, deși face parte din disciplinele obligatorii”, a semnalat pentru Edupedu.ro un profesor, care ne-a…
Vezi articolul
COPYRIGHT

Pentru că scrieți despre educație, sau cu atât mai mult datorită acestui lucru, ar fi util să citați cu link, atunci când preluați un articol, părți dintr-un articol sau o idee care v-a inspirat. Noi, la EduPedu.ro ne-am asumat această conduită etică și sperăm că și publicațiile cu mult mai multă experiență vor face la fel. Ne bucurăm că găsiți subiecte interesante pe Edupedu.ro și suntem siguri că înțelegeți rugămintea noastră de a cita sursa (cu link), ca o declarație reciprocă de respect și profesionalism. Vă mulțumim!

DESPRE NOI

EduPedu.ro este o publicație online care găzduiește exclusiv articole din domeniul educației și cercetării. Urmărim constant cum sunt educați copiii noștri, cine și cum face politicile din educație și cercetare, cine și cum îi formează pe profesori, cât de adecvate la lumea în care trăim sunt sistemele de educație și cercetare.

CONTACT REDACȚIE

Adrese e-mail
raluca.pantazi@edupedu.ro
mihai.peticila@edupedu.ro
costin.ionescu@edupedu.ro
alexa.stanescu@edupedu.ro
diana.ghimisi@edupedu.ro
stefan.lefter@edupedu.ro
ramona.florea@edupedu.ro

Notă de informare cu privire la prelucrarea de date personale prin intermediul site-ului

Politica de cookie

Modifică setarile cookie-urilor

Publicitate și parteneriate

Adresă de e-mail
comunicare@edupedu.ro

Statistici edupedu.ro
  • 388.549.227 vizite
Total
0
Share
0
0
0
0
0
0