VIDEO Rafila anunță o scădere a numărului de cazuri de Covid-19, după ce Ministerul Educației a transmis că, în școli, trendul infectărilor scade / GRAFICE cu situația pe țară / Rafila: Rămâne să discutăm cu specialiștii pentru renunțarea la unele restricții / Vom folosi aceleași principii pentru reluarea activităților

1.516 vizualizări
Sursă foto: captură video
Cazurile de coronavirus sunt în scădere în toată țara și „deciziile pe care le-am luat în ultima perioadă, inclusiv cele legate de menținerea școlilor deschise, au fost deciziile corecte, iar în continuare vom folosi aceleași principii și în ceea ce privește reluarea diverselor tipuri de activități”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă susținută la sediul instituției pe care o conduce. Mai devreme, Ministerul Educației a transmis că, în școli, se înregistrează, de asemenea, o scădere a îmbolnăvirilor de Covid-19.

Rafila a prezentat trendul descendent al infectărilor cu coronavirus și a explicat că urmează consultări cu specialiștii de la Institutul de Sănătate Publică pentru stabilirea unor paramentrii în baza cărora să fie luate măsuri de relaxare. Acestea ar putea cuprinde renunțarea la purtarea măștii în spații deschise. Rafila a prezentat și grafice în care se vede că România a început, de săptămâna trecută, să coboare de pe vârful valului Omicron.

„Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent a numărului de cazuri semnalate. Acest trend trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem să discutăm despre ridicarea restricțiilor și chiar despre o eventuală renunțare la starea de alertă la un anumit moment. Este vorba mai ales despre scăderea numărului de pacienți din secțiile de terapie intensivă. În țările europene unde s-a decis renunțarea la cea mai mare parte din restricții au puține persoane internate în ATI, sunt țări cu grad de acoperire mare vaccinal”, a explicat Rafila.

El a adăugat că „nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secţiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susţinut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, cu alţi specialişti, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecinţă în ceea ce priveşte reluarea diferitelor tipuri de activităţi sau renunţarea la unele dintre restricţii”.

Renunțarea la purtarea măștii în spații deschise ar putea fi prima măsură luată în 2-3 săptămâni

Întrebat dacă există deja un plan al relaxărilor, care vor fi luate gradual, Rafila a răspuns: „Nu, nu avem un astfel de calendar, momentan nu avem motive să îl avem pentru că situația în spitale este serioasă în continuare. Uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare, dar până atunci… anumite restricții, ca utilizarea măștii în aer liber, s-ar putea renunța la ele. Însă, numai în corelație cu evoluția reală care este legată de numărul de pacienți din spitale, foarte multe țări au renunțat la criteriul incidenței cumulate”.

Rafila a dăugat că nu crede că se va renunța prea curând la purtarea măștii în spații închise, doar în spațiile deschise.

Întrebat dacă are un orizont de timp în privința renunțării la purtarea măștii pe stradă, Rafila a spus că „probabil că într-un interval de 2-3 săptămâni, dacă numărul de cazuri scade consistent și începe și acea scădere a numărului de cazuri din secțiile de terapie intensivă, o astfel de măsură ar putea fi luată.”

Peste 19.000 de elevi și peste 4.700 de angajați din sistemul de educație au coronavirus

În ultima săptămână s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în mediul școlar și, implicit, a numărului de clase și unități cu activitate organizată în sistem online, confirmându-se trendul descendent, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Conform raportărilor centralizate, la finalul săptămânii trecute 54 de unități de învățământ, cu personalitate juridică sau structuri, și 2.025 de clase/grupe funcționau în sistem online. La momentul raportării, situația epidemiologică se prezenta astfel:

  • 19.064 de elevi/preșcolari – pozitivi Covid-19
  • 4.703 persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar – pozitive Covid-19.

În urma administrării testelor antigen pe bază de salivă în unitățile de învățământ, în săptămâna 7-11 februarie 2022 au fost raportate 4.167 teste de salivă pozitive.

Dintre acestea, 2.555 (61,31%) au fost confirmate RT-PCR, 971 (23,3%) au fost infirmate RT-PCR, iar pentru 641 (15,38%) de teste nu exista răspuns la data raportării.

  • Amintim că Franța relaxează măsurile sanitare din școli, după discuțiile cu sindicatele. Vineri, 11 februarie, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat o modificare a protocolului de măsuri anti-Covid-19 în școli, transmite Le Monde. Noile măsuri vin după mai multe discuții cu sindicatele profesorilor din Republică și după ce, pe 13 ianuarie, a avut loc o grevă de amploare: cadrele didactice erau nemulțumite de condițiile din școli, susținând că nu sunt în siguranță. Cum justifică Jean-Michel Blanquer măsura și cum o privesc sindicatele? Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada internațională de Matematică pentru Studenți SEEMOUS 2019: Studenții de la Universitatea din București, Politehnica București și Babeș-Bolyai – aur la competiția din Europa de Sud-Est

Șapte studenți din România au obținut medalii de aur la Olimpiada sud-est europeană de matematică 2019 (SEEMOUS 2019). Clasamentul este condus de studenții Dragoș Manea – Universitatea din București, Gyorgy…
Vezi articolul