Material susținut de Fundația Orange

VIDEO Serial gratuit cu exerciții de matematică pentru elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru Evaluarea Națională, explicate de profesorii Adrian Manu și Clarisa Cavachi și dezvoltate de Agenna Ionescu: Mate cu Digitaliada îi dă șansa oricărui copil să vadă materia prezentată plăcut, cu mici istorioare

7.737 de vizualizări
Mate cu Digitaliada - mentorii Clarisa Cavachi și Adrian Manu / Foto: Fundatia Orange
Mate cu Digitaliada – mentorii Clarisa Cavachi și Adrian Manu / Foto: Fundatia Orange
Elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru Evaluarea Națională 2022 au în ajutor 10 lecții VIDEO de matematică, gratuite, gândite de un profesor-scenarist și create cu ajutorul profesorilor parteneri Digitaliada. Lansată de Fundația Orange, seria video Mate cu Digitaliada te ajută „să recapitulezi, să acorzi atenție anumitor aspecte care îți vor fi de folos la Evaluarea Națională, pentru că în lecțiile filmate găsiți și sfaturi legate de modul de redactare a lucrării de examen”, a explicat Adrian Manu, profesor de matematică la Colegiul Național „Grigore Moisil” și unul dintre protagoniștii lecțiilor filmate. Colega sa de platou, Clarisa Cavachi, profesor de matematică la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, a povestit că unicitatea acestei serii de lecții video vine din profesionalismul echipei care a realizat-o: „Nu am mai văzut să fie o lecție filmată în spatele căreia nu stă doar profesorul de matematică, ci un scenarist care gândește discursul, regizor artistic, asistent de platou, o întreagă echipă cu pregătire în transmiterea informației vizuale”.

Cea care a dezvoltat scenariul lecțiilor filmate este Agenna Ionescu, profesor de matematică la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, care a precizat că obiectivul a fost motivarea copiilor de clasa a VIII-a să învețe, prin înțelegerea de către aceștia a faptului că trebuie să aibă „încredere că ce se cere la examen este la nivel mediu și ei pot învăța pentru acest nivel”.

Lecțiile video de matematică pentru elevii de clasa a VIII-a, care peste o lună și jumătate susțin Evaluarea Națională 2022, urmăresc programa școlară și conțin peste 100 de exerciții specifice fiecărui subiect de examen. Primele șase episoade sunt disponibile pe canalul de YouTube al Fundației Orange, unde pot fi urmărite în mod gratuit. Restul materialelor vor fi lansate până la finalul lunii mai, câte un nou episod în fiecare săptămână.

Primul episod din serialul Mate cu Digitaliada
Profesorul Adrian Manu: Seria de lecții de matematică filmate îi dă șansa oricărui copil, din orice colț al țării, să vadă materia prezentată plăcut. Sunt și mici istorioare, sunt și paralele cu lucruri din viața de zi cu zi

Seria de materiale video la matematică „îi dă șansa oricărui copil, din orice colț al țării, să vadă materia prezentată într-un mod plăcut, pentru că sunt și mici istorioare, sunt și paralele cu lucruri din viața de zi cu zi în care este implicată matematica, aspect care te face să privești într-un mod util matematica, depășind modul abstract”, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul Adrian Manu, care predă matematica la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București.

Protagonist al seriei de 10 lecții filmate, Manu a declarat că „Mate cu Digitaliada te ajută în primul rând să structurezi foarte bine materia, să recapitulezi, să acorzi atenție anumitor aspecte care îți vor fi de folos la Evaluarea Națională, pentru că în lecțiile filmate găsiți și sfaturi legate de modul de redactare a lucrării de examen”.

Adrian Manu / Foto: Arhivă personală

„Intrarea în acest proiect s-a petrecut în felul următor: vara anului trecut am primit o informație pe grupul de profesori de matematică de la Colegiul Moisil, că se organizează un casting pentru proiectul Mate cu Digitaliada. Nu știam ce implică asta, doar că eu aveam experiența lecțiilor filmate. M-am dus la acel casting, mi s-a părut foarte drăguță ideea prezentată, am fost anunțat că am luat castingul, după care am fost chemat la filmare”, a povestit Adrian Manu.  

Acesta a precizat că lecțiile au fost „profesionist realizate”: „Scenariul este făcut de o altă colegă de-a noastră de matematică, Agenna Ionescu. Eu am studiat scenariul și după aceea am venit la filmare. Odată cu trecererea episoadelor, a devenit mai simplu, am venit și eu cu idei”.

Profesorul de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București a explicat că pregătirea lecțiilor din acest proiect a fost diferită de orice altă experiență anterioară. „Lucrurile sunt foarte profesionist organizate. Sunt momente în care ajungi să repeți o scenă până ce iese la perfecție și abia atunci poate fi publicată. Acesta a fost lucrul inedit care m-a surprins plăcut. Chiar dacă era un pic obositor, la final eram mulțumit că totul a ieșit bine. Sunt lucrurile pe care de fapt le faci și la clasă, pentru că matematica nu se schimbă, dar surprinse într-un mod vizual, cu detalii de voce și imagine foarte lucrate, asta este diferența”.

„După experiența de 2 ani în care am fost nevoiți să lucrăm în mod hibrid și în mare parte online, consider că este extrem de importantă componenta digitală a lecțiilor. Elevii au nevoie de prezență fizică, de interacțiune cu profesorii și cu ceilalți copii, și atunci nu va fi o trecere fundamentală, dar școala fizică cu metoda clasică de predare și lecțiile digitale sunt complementare”, este de părere acesta.

În ceea ce privește reacția la lecțiile video, „am primit nu doar de la elevi, ci de la colegi care sunt destul de critici feedbackuri foarte pozitive. M-a oprit fiecare în parte să îmi spună că sunt foarte bine realizate lecțiile. Ele fiind publicate și pe internet, sunt vizionate de o paletă foarte largă de oameni”, a adăugat Adrian Manu.

Agenna Ionescu, scenarista seriei Mate cu Digitaliada: Lecțiile video îi vor ambiționa pe copii să se apuce de muncă și să obțină o notă onorabilă chiar pe ultima sută de metri dacă au motivație să lucreze cât mai mult
Agenna Ionescu / Foto: Arhivă personală

Scenarista care a gândit structura seriei de lecții video de matematică este Agenna Ionescu, profesoară de matematică la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, metodist al Inspectoratului Școlar București.

„Învățarea are la bază motivația. În primul rând, trebuie să îi motivezi pe copii, pentru că dacă tu le lansezi un produs și ei nu sunt motivați să îl urmărească, oricât de bine ar arăta acel produs, nu dă rezultate. Și am vrut în primul rând să le accesăm motivația intrinsecă, acceptând ideea că matematica este grea, dar tu poți. Și am construit încrederea că ce se cere la examen este la nivel mediu și ei pot învăța pentru acest nivel”, a explicat Agenna Ionescu.

Profesoara a precizat că și pe YouTube sunt enorm de multe resurse, “iar învățarea spre care noi tindem este cea bazată pe competențe. Ce înseamnă învățare pe bază pe competențe? Nu suport limbajul de lemn, dar înseamnă că eu fac ceva concret, înțeleg un calcul aplicat, nu mă uit la TV cum predă un profesor și spun: uite ce bine explică el! Acea situație e ca și cum m-aș uita din pat la modul în care înoată cineva și aș zice: gata, am învățat să înot și eu la fel! Când am pus mâna pe exercițiu și l-am făcut de la A la B înseamnă că am competența minimală de a rezolva o ecuație și uite că am să și demonstrez asta. Ce învăț în școală trebuie să mă ajute în viața reală. Și vreau să văd cum îi transformăm copilului abilitatea de a rezolva ecuații în capacitatea de a găsi soluții la situații cotidiene. Și acest lucru l-am introdus în lecțiile video Mate cu Digitaliada. Le-am spus copiilor că matematica te poate ajuta să te lauzi în fața prietenilor că tu ai economisit niște bani. Și cu astfel de momente am vrut să le captăm atenția. Le-am vorbit despre CNP-ul pe care îl au și i-am întrebat: ce legătură are codul numeric personal cu divizibilitatea? Are, pentru că CNP-ul are cifra de control unică. Dacă cineva vine la ușă și vrea să te păcălească cu un CNP fals, tu, copil fiind, poți să calculezi dacă acela este un CNP corect. Cu astfel de informații și glume strecurate îi poți câștiga atenția copilului la lucruri care sunt foarte reale și folositoare pentru ei, iar mentorii noștri au un limbaj foarte apropiat de copii. Am lăsat deoparte formalismul în favoarea unei apropieri, ne-am dorit oameni carismatici, iubiți de copii”.

Aceasta a declarat că la selectarea celor doi profesori care apar în lecțiile video „au fost multe competențe luate în calcul: sunt persoane care stăpânesc foarte bine științific materia, care stăpânesc de asemenea pedagogia, dar și care sunt carismatice și dau bine pe sticlă”.

„Un alt obiectiv este să eficientizăm învățarea. Și interactivitatea a venit prin trimiteri către resursele și platforma Digitaliada, unde copilul să poată aprofunda prin fișe de lucru, prin trimiteri către joculețe gratuite în limba română prin care să învețe. Profesorul Digitaliada dirijează învățarea, elevii fiind în centru, așa cum orchestra este în centru, iar dirijorul doar indică”, a continuat Agenna Ionescu, care a fost instructional desginer la Softwin și autor al materialelor digitale de pe platformele MyKoolio si Eduboom.

Potrivit acesteia, „un alt principiu pe care l-am implementat și de care sunt mândră este învățarea din greșeli. Este o pedagogie modernă, importată de la Stanford University: avem în acest serial momente numite Capcane, în care elevului i se indică greșelile tipice făcute de cei care au dat până acum examene, greșeli pe care un profesor cu experiență le cunoaște și le dau copiilor contraexemple, le arată cum pot evita astfel de capcane. Chiar sunt replici pe video, de maniera aceasta: ai fi fost tentat să încercuiești varianta 2? Și li se explică frumos că nu este o problemă dacă greșesc, problema e doar dacă nu învață din greșeala respectivă. Și am condimentat tot serialul cu astfel de trucuri pentru copii, despre cum să optimizeze învățarea, avem paradoxuri matematice pe care le-am împachetat în ‘iluzii matematice’”.

Scenarista seriei „Mate cu Digitaliada” spune că „cele 10 episoade le-am gândit astfel: primele 5 sunt alocate subiectelor de tip grilă, care îi asigură copilului mediu nota 7. Pe urmă celelalte 5 episoade se referă la subiectul al 3-lea, de sinteză, în care am avut următoarele teme: la episoadele 6, 7 și 8 sunt funcții și probleme cu ecuații, iar episoadele 9 și 10 sunt geometria plană și geometrie în spațiu. Această învățare nu este exclusiv pe parte teoretică, ci în completare, după ce mentorul explică rezolvarea unor probleme chiar prin mai multe metode, pentru că elevii ne surprind la examen cu mai multe metode și noi am explicat de ce este de preferat o anumită metodă în primul rând din perspectiva managementului timpului. Apoi am prezentat conceptele cheie și le-am indicat copiilor să realizeze o hartă mentală a fiecărei probleme de sinteză. Înveți matematica, dar trebuie să ai gândire ordonată. Deci noi am încercat să îi învățăm să facă corelații și să reflecteze asupra a ceea ce au de făcut: de ce fac așa cum au învățat, care sunt instrumentele necesare pentru a realiza corelații interdisciplinare, dar și transdisciplinare? Am ieșit și din spațiul de examen, ca să le arătăm că lucrurile se reflectă în viața cotidiană. O gândire ordonată permite mai ușor selectarea conceptelor de care au nevoie atunci când rezolvă o problemă. Chiar și dialogurile pe care elevii sunt încurajați să le poarte cu mentorul caută să scoată la iveală idei originale. Noi nu am rezolvat exercițiile, nu am vrut să dăm deja de-a gata, ci să îi învățăm pe copii să învețe. Ceea ce este mai greu, dar și mai provocator. Matematica este o piramidă de probleme. Dacă știi să faci mai multe tipuri de probleme, vei recunoaște tiparele în problemele complicate și le vei putea sparge în unele simple. Noi pe asta am mers”.  

Agenna Ionescu a explicat că „am făcut întâi un episod pilot, pe care l-am supus focus-grupurilor formate din elevi. Am primit de la ei feedbackuri foarte bune și, în același timp, idei despre cum să dezvoltăm produsul în continuare. Nu au fost necesare modificări asupra design-ului sau a conceptului, în schimb ne-au venit aceste idei de trucuri, pentru că elevii ne-au spus că pe ei nu îi învață nimeni nici măcar cum să își completeze acele casete cu numele, nici nu știau dacă au voie să scrie pe figura de pe foaia de examen, câte puncte le sunt date pe fiecare cerință. Lucruri banale, pe care noi profesorii le știm dar nimeni nu le spune copiilor. Și am plecat cu aceste idei de a le transmite informația completă, inclusiv despre încadrarea în pagină, despre faptul că trebuie să scrie justificările în cuvinte la matematică și ne-am pliat pe cererea lor de a avea provocări la toate nivelurile, însemnând resurse suplimentare pentru elevii care vor mai multe decât un episod. Și am creat fișe suplimentare de lucru, pe care copiii le pot descărca de pe Platforma Digitaliada”.

„Aceste videoclipuri au în centrul lor următoarele: îi vor ambiționa pe copii să se apuce de muncă și să obțină o notă onorabilă chiar pe ultima sută de metri dacă au motivație, să lucreze cât mai mult, să acopere cât mai multe tipuri de exerciții, să se lupte cu probleme și, așa cum într-un joc video își doresc să treacă de la un nivel la altul, să se depășească și la matematică și apoi să fie eficienți în ce fac. Îi învățăm elemente de management al timpului de examen, pentru că au ruperi de ritm, trec de la grilă la sinteză și redactare completă și aici am acoperit tipurile de probleme pe care le pot aprofunda prin materialele suplimentare de pe Platformă”, a declarat profesoara.

Profesoara Clarisa Cavachi: Nu am mai văzut să fie o lecție filmată în spatele căreia nu stă doar profesorul de matematică, ci un scenarist care gândește discursul, regizor artistic, asistent de platou, o întreagă echipă
Clarisa Cavachi / Foto: Arhivă personală

Profesoară de matematică la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, metodist ISMB și câștigătoarea castingului, alături de Adrian Manu, Clarisa Cavachi a explicat care este valoarea principală a lecțiilor video din acest proiect.

„Nu am mai văzut să fie o lecție filmată în spatele căreia nu stă doar profesorul de matematică, ci un scenarist care gândește discursul, regizor artistic, asistent de platou, o întreagă echipă cu pregătire în transmiterea informației vizuale. O echipă care vine în mod complementar pregătirii tale de profesor care știe să rezolve probleme de matematică și să îl facă pe celălalt să le înțeleagă. Când ai de-a face cu o lecție filmată care se adresează unui public online, discursul tău trebuie reglat de cineva care știe cum este receptată informația de copii, în acest mediu digital, inclusiv luminile care cad pe tine trebuie să fie cele bune, dicția să fie perfectă, pentru ca elevul să înțeleagă tot și să te perceapă nu în lumina cea mai bună a personalității tale de profesor, ci în lumina perfectă acestui cadru. Toți aceștia sunt oameni care intervin ca ceea ce ai tu de făcut, ca profesor, să fie îmbrăcat și cu alte atribute; am avut de fapt ajutorul unor specialiști pentru ca mesajul profesorului să ajungă la elevi pus în lumină”, a povestit profesoara Clarisa Cavachi.

Aceasta a precizat că această echipă de specialiști a făcut ca „discursul să fie impecabil, fără cusur, iar această acuratețe îi transmite mai multă siguranță și încredere în sine elevului. Dacă te vede pe tine că ești perfecționist, va încerca și el”.

Întrebată care a fost cea mai mare provocare din timpul filmărilor, profesoara de matematică de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București a adăugat: „eu am norocul unei dicții bune, dar de foarte multe ori mi s-a întâmplat să mă ascult și să nu îmi placă, dar am încercat să dau tot ce am putut, ca expresie. Pe mine nu mă filmează nimeni la ore și acolo trebuie să fiu puțin diferită, pentru că elevii sunt prezenți fizic într-o sală de clasă, așezați în bănci aflate la diferite distanțe de mine. Aici, eu joc un rol care este tot cel al profesorului, dar care iese din cadrul lui normal”.

În ceea ce privește reacțiile elevilor, ele au variat de la: „Doamna, nu v-am recunoscut vocea! Doamna, erați foarte serioasă!” până la întrebări de tipul „de câte ori ați repetat?”. „Copiii și-au dat seama că sunt niște oameni care filmează, au fost impresionați și au comentat în număr mare, m-au rugat să repet câte un exercițiu, o problemă”.

„Fiecare rău vine cu un bine. Învățăm din toate lucrurile, iar pandemia a fost o perioadă foarte grea, traumatizantă pentru unele persoane, dar cu toții am învățat că există și alte căi. Am învățat să folosim Zoom, Google Meet, lucruri pe care în mod normal nu ni le-am fi însușit. Am aflat cât de importante sunt resursele digitale și cât de mult pot să ajute ca ceea ce faci în mod normal să fie completat și firesc, și benefic. Ceea ce faci tu în mod normal e că stai față în față cu copilul și povestești. Dar nu e rău noul rol: am o vârstă și m-am îmbogățit ca profesor. Am ajuns o variantă mai bună a mea și asta nu poate decât să se reflecte în învățătura pe care o transmit”, a încheiat Clarisa Cavachi.

Toate lecțiile video de matematică pentru clasa a VIII-a din seria Mate cu Digitaliada sunt disponibile aici:

Mate cu Digitaliada – Episodul 1 “Totul este număr”: include exerciții specifice pentru Subiectul I de la Evaluarea Națională, cu patru variante de răspuns dintre care doar una este corectă

Mate cu Digitaliada – Episodul 2 “Adevărat sau fals?” – este dedicat recapitulării și exersării calculelor cu numere reale. Copiii își vor aminti media aritmetică, media geometrică și media aritmetică ponderată, vor lucra cu date organizate în grafice și tabele și vor înțelege mai bine principiul noncontradicției din logica matematică:

Mate cu Digitaliada – Episodul 3 “Algebra – o geometrie scrisă, iar geometria – o algebră figurată”

Mate cu Digitaliada – Episodul 4 “De la proprietăți la paradoxuri ale figurilor geometrice”:

Mate cu Digitaliada – Episodul 5 “Natura vorbește în limba matematicii”:

Mate cu Digitaliada – Episodul 6 “Ecuații și sisteme de ecuații”:


3 comments
  1. Incorect este ca se merge pe ideea ca este firesc ca un copil de clasa a opta sa nu prea fi fost cu gândul la carte pana atunci si ca are nevoie chiar și in ajun de examen, de povesti si de glumițe ca sa isi urneasca intelectul.

    1. @AnaC. Pasajul referitor la glume sublinia modalitatea stilistică a autorilor de a atrage spectatorul serialului didactic către materia matematică și către mai buna înțelegere a matematicii în viața reală. Citez: ”Cu astfel de informații și glume strecurate îi poți câștiga atenția copilului la lucruri care sunt foarte reale și folositoare pentru ei, iar mentorii noștri au un limbaj foarte apropiat de copii. Am lăsat deoparte formalismul în favoarea unei apropieri, ne-am dorit oameni carismatici, iubiți de copii”. Fiecare episod are o secvență de ancorare a matematicii în viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației, despre învățătoarele care critică subiectele de la clasa a IV-a: Sunt colegi a căror activitate o respect, dar care, din păcate, nu reușesc să înțeleagă că lumea se schimbă. Când se schimbă lumea trebuie schimbat și sistemul de educație

“Sunt colegi a căror activitate o respect, dar care, din păcate, nu reușesc să înțeleagă că lumea se schimbă”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre învățătoarele care au criticat…
Vezi articolul

Testele de antrenament pentru elevii care vor da Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat 2023 nu vor mai fi publicate, spune șeful instituției care face subiectele de examen: „Pot fi folosite cele din anii anteriori”

În anul școlar 2022-2023, nu o să mai fie publicate teste de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a, cei care urmează să susțină Evaluarea Națională și examenul…
Vezi articolul

Elevii care au obținut locul I la olimpiadele naționale sau au luat premii la competițiile internaționale se vor putea înscrie la liceu, fără susținerea Evaluării Naționale, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență

Absolvenții clasei a VIII- a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale, și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut locul…
Vezi articolul