Zile libere pentru elevi și angajații din educație. Pe 23 și 24 ianuarie, după doar două săptămâni de școală, elevii vor sta acasă / Orele trebuie recuperate până pe 28 februarie / România e pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Elevii și profesorii au 2 zile libere, pe 23 și 24 ianuarie, luni și marți, după ce Guvernul a decis la finalul anului trecut să lege ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, care pică într-o zi de marți (n. red. zi liberă prin Codul Muncii), cu weekendul, pentru a crea o așa-numită “punte”. Astfel a fost declarată liberă și ziua de 23 ianuarie, prin Hotărâre de Guvern aprobată la finalul anului trecut. Este zi liberă pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru profesori și pentru personalul din școli. Pe 24 ianuarie este sărbătorită și Ziua Internațională a Educației, cu elevii și profesorii acasă.

24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor (Mica Unire) și anul acesta pică într-o zi de marți. Guvernul Ciucă a decis să acorde o zi liberă, luni, 23 ianuarie, pentru a crea o punte cu weekendul. Ziua liberă afectează, însă, școala, astfel că elevii și profesorii vor sta acasă 4 zile, dintre care 2 zile de școală.

Amintim că al treilea modul din anul școlar a început pe 9 ianuarie. Mini-vacanța vine așadar după doar 2 săptămâni de cursuri. Următoarea vacanță este în februarie, o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6-26 februarie 2023. Calendarele școlare pentru fiecare județ în parte pot fi descărcate de aici, în format .jpeg sau .pdf.

“Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în motivația Hotărârii Guvernului.

Potrivit Hotărârii de Guvern aprobate pe 28 decembrie privind acordarea de zile libere legale, altele decât cele de sărbătoare legală pentru 2023, ziua de 23 ianuarie trebuie recuperată până în data de 28 februarie.

Ministerul Educației a trimis la început de an, în data de 3 ianuarie 2023, o circulară către toate școlile în care precizează că, pentru zilele libere nou introduse de Guvern, profesorii și elevii vor recupera orele pierdute înainte sau după datele respective.

Reprezentanții instituției le-au transmis școlilor în document că au obligația să-și actualizeze orarul „în vederea recuperării” orelor din zilele libere.

Activitățile de recuperare se pot programa și anterior datelor de 23 ianuarie și 2 iunie, se mai arată în document.

Adresa prevede că părinții și elevii vor fi înștiințați despre programul de recuperare pentru zilele libere, iar inspectoratele vor monitoriza realizarea și respectarea acestuia. – Detalii aici 

1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează în 2023 sunt, potrivit Codului Muncii:

Cum se face recuperarea zilei de școală pierdute

Nu este precizat clar în legislație modul prin care se poate face recuperarea materiei. Există două articole totuși în Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ROFUIP 2022, care fac referire la suspendarea cursurilor și parcurgerea materiei per total. Aici s-ar putea încadra și ziua liberă acordată de Guvern.

Art. 9 alin (6) – Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Art 11. alin (8) – În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar.

Astfel, recuperarea s-ar putea face prin modificarea orarului zilnic, la propunerea Consiliului de Administrație al școlii.

Nu există vreo justificare pentru pierderile de învățare ale elevilor din România. Suntem în top 3 țări europene cu cele mai puține zile de școală

În ceea ce privește acordarea celor două zile libere în anul 2023, care influențează și calendarul școlar, oficialii nu au transmis vreo justificare despre pierderile de învățare ale elevilor, în contextul în care România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, după cum reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat acum două luni de rețeaua europeană Eurydice.

Acesta arată că, la nivelul școlii primare, România este pe locul trei în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță în acest an școlar, depășind inclusiv numeroase țări din sudul continentului, care, din rațiuni geografice și economice, au vacanțe de vară mai lungi. – mai multe detalii aici

Edupedu.ro semnala încă din martie 2022, când a fost decisă structura noului an împărțit în cinci module, că acesta urma să aibă un număr similar de zile de școală cu cel anterior, anume 167, în pofida faptului că începea mai devreme (5 septembrie). Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea, până atunci, că-și dorește schimbarea organizării anului școlar pentru a exista mai multe zile de școală: “Îmi doresc o perioadă de cursuri cât mai lungă”, spunea el în ianuarie a.c..

Structura anul școlar 2022—2023

Excepții pentru anumite clase:

Schimbări în anul școlar 2022-2023

Începând cu anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susținute de profesorii care decid asta. Acestea erau evaluări scrise semestriale, iar notele erau folosite pentru încheierea mediei pe fiecare semestru. Însă, cu noile modificări aduse structurii anului școlar (5 module de învățare în loc de 2 semestre), notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.

Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru, pe regula minimum N+3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru.

Notele elevilor nu sunt condiționate de module, adică nu e obligatoriu ca elevii să aibă o notă sau mai multe pe primul modul, spune secretarul de stat Florian Lixandru. – detalii aici

Evaluarea națională de la clasa a II-a:

Evaluarea națională de la clasa a IV-a:

Evaluarea națională de la clasa a VI-a:

Calendar Evaluarea Națională 2023:
Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea iunie – iulie 2023:
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Încă două zile libere pentru angajații din școlile de stat, în 2023, aprobate de Guvern, fără nicio justificare pentru pierderile elevilor din România, țară aflată în topul european cu cele mai puține zile de școală
Împărțirea anului școlar în module menține România în topul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală în 2022-2023, chiar dacă anul a început mai devreme / Locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță – raport oficial
Exit mobile version