DOCUMENT Circulară a Ministerului Educației către școli pentru recuperarea zilelor libere nou introduse de Guvern: Aveți obligația să vă actualizați orarul

41.314 vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Ministerul Educației a trimis o circulară către toate școlile în care precizează că, pentru zilele libere nou introduse de Guvern, profesorii și elevii vor recupera orele pierdute înainte sau după datele respective, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Adresa este semnată de secretarul de stat Sorin Ion și vine după ce, pe 28 decembrie 2022, Executivul Ciucă a aprobat încă trei zile libere pentru angajații din instituțiile de stat, implicit pentru cei din învățământ. Două dintre aceste zile sunt în perioada cursurilor din acest an școlar.

Este vorba despre 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, după cum a anunțat Ministerul Muncii. Aceste zile vor face punte între sărbători legale și weekenduri. Două dintre ele, 23 ianuarie și 2 iunie 2023, influențează și calendarul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri.

În circulara despre care reprezentanții Ministerului menționaseră deja, pentru Edupedu.ro, că va fi trimisă în școli, reprezentanții instituției le scriu școlilor că au obligația să-și actualizeze orarul „în vederea recuperării” orelor din zilele libere.

Activitățile de recuperare se pot programa și anterior datelor de 23 ianuarie și 2 iunie, se mai arată în document.

Adresa prevede că părinții și elevii vor fi înștiințați despre programul de recuperare pentru zilele libere, iar inspectoratele vor monitoriza realizarea și respectarea acestuia.

Redăm conținutul documentului:

„Având în vedere că, prin HG nr. 1555/ 28.12.2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1267/ 29.12.2022, pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere, vă comunicăm că aveți obligația să actualizați programul de funcționare/orarul unității, în vederea recuperării acestora.

Menționam că activitățile didactice aferente zilelor de 23 ianuarie și 2 iunie se pot programa și anterior acestor date.

Modificările de program vor fi comunicate personalului, elevilor și părinților, respectiv reprezentanților legali ai acestora.

Inspectoratele școlare județene/ISMB vor monitoriza realizarea programului de recuperare și respectarea acestuia”.

Ministerul Educației a precizat săptămâna trecută pentru Edupedu.ro că “în prima săptămână după vacanță, Ministerul Educației va transmite către inspectoratele școlare județene o informare cu scopul de a avea în vedere necesitatea elaborării unui program de recuperare la nivelul fiecărei unități de învățământ. Acesta va fi adus la cunoștința tuturor celor vizați. Cursurile din zilele libere stabilite recent de Guvern pentru anul 2023 vor putea fi programate și recuperate in intervalul ianuarie – iunie 2023”. – detalii aici

Cum se face recuperarea zilei de școală pierdute

Nu este precizat clar în legislație modul prin care se poate face recuperarea materiei. Există două articole totuși în Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ROFUIP 2022, care fac referire la suspendarea cursurilor și parcurgerea materiei per total. Aici s-ar putea încadra și ziua liberă acordată de Guvern.

Art. 9 alin (6) – Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

Art 11. alin (8) – În situaţii speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamităţi, alte situaţii excepţionale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs şi a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, cu informarea inspectoratului şcolar.

Astfel, recuperarea s-ar putea face prin modificarea orarului zilnic, la propunerea Consiliului de Administrație al școlii.

Motivația Guvernului pentru acordarea zilelor libere în plus

“Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituțiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”.

Nu există vreo justificare pentru pierderile de învățare ale elevilor din România. Suntem în top 3 țări europene cu cele mai puține zile de școală

În ceea ce privește acordarea celor două zile libere în anul 2023, care influențează și calendarul școlar, oficialii nu au transmis vreo justificare despre pierderile de învățare ale elevilor, în contextul în care România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, după cum reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat acum două luni de rețeaua europeană Eurydice.

Acesta arată că, la nivelul școlii primare, România este pe locul trei în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță în acest an școlar, depășind inclusiv numeroase țări din sudul continentului, care, din rațiuni geografice și economice, au vacanțe de vară mai lungi. – mai multe detalii aici

Edupedu.ro semnala încă din martie 2022, când a fost decisă structura noului an împărțit în cinci module, că acesta urma să aibă un număr similar de zile de școală cu cel anterior, anume 167, în pofida faptului că începea mai devreme (5 septembrie). Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea, până atunci, că-și dorește schimbarea organizării anului școlar pentru a exista mai multe zile de școală: “Îmi doresc o perioadă de cursuri cât mai lungă”, spunea el în ianuarie a.c..

Structura anul școlar 2022—2023
 • Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
  • vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022; 
 • Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
  • vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023; 
 • Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
  • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023; 
 • Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
  • vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023; 
 • Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
  • vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023. 

Excepții pentru anumite clase:

 • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;
 • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;
 • pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023;
 • pentru clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


8 comments
 1. Bună seara,
  Nu vă agitați! După cum se comentează sigur vine o pandemie de gripă așa încât nu mai aveți cu cine recupera materia.
  Asta este viața!

  1. Timpul nu sta in loc pentru gripati. Nu a stat in loc nici pentru copiii spitalizati. Exista medic, adeverinta medicala, se vor lua lectiile de la colegi, cum au facut si altii inainte. S-a creat o moda acum ca pemtru orice fas sa va tremure chilotii ca se inchid scolile. Nu se inchide nimic, fratilor. Total nu ar fi normal. Online…ehee…cine mai e prostul sa predea/invete online cand nu stii cum sa strangi din bwci sa poti plati curent si incalzire? Cati sunt, atatia sunt. Le predam lor fie ca-s 25, fie ca-s 15. Ce va agitati atata cu scenarii de-astea fataliste? Daca nu primeste scoala orice racit sau gripat, iar legatura cu parintele este una buna, copilul sta acasa, se vindeca si revine la scoala. Incetati cu Armaghedonul numit gripa comunitara! Inteleg ca a bagat Covidul spaima-n voi si lenea-n plozi, dar gata! Toate tarile trag sa remedieze deficitul educational din pandemie, voi vreti acasa la orice bwasina.

 2. Cum se pot recupera orele prin prelungirea programului in conditiile in care se invata in 2 schimburi pentru ca nu exista clase libere? sau impingem schimbul de dupa-amiaza sa intre mai si mai tarziu?
  Si cu restul zilelor pierdute neoficial cum facem? 1 zi pierduta inainte de 1 decembrie pentru ca se impodobea clasa si se sarbatoreste ziua nationala. 2 decembrie pierduta pentru ca se face punte. 2 zile inainte de vacanta de iarna pentru ca se face targ de Craciun in scoala, se face consiliu profesoral, se face secret Santa, se sarbatoreste la restaurant/ in clasa depinde de varsta elevilor…. sau alte motive inventate de a nu face ore la scoala.

 3. cea mai mare aberație este recuperarea zilelor libere!
  De ce trebuie elevii să aibă 7 ore pe zi pentru a recupera o zi declarată libera?
  Mai bine s-ar prevede din start in structura anului școlar aceste zile libere și mărești anul școlar cu o săptămână.

 4. Problema nu e ca avem cele mai putine zile de scoala ci calitatea invatamantului, a invatatorului si profesorului,modul in care se preda si relatia elev-profesor care nu prea exista decat cu mici exceptii. In scoala prioritar trebuie sa fie elevul nu profesorul, profesorul este sculptorul, slefuitorul sau ar trebui sa fie dar unii habar nu au ce e aia psihopedagogie, dar la meditatii sunt cei mai tari, cam despre asta e vorba.

 5. Inepție comunistă !!! Materii stufoase, neatractive pentru copii !!! Un minister ineficient !!! Un sistem care trebuie reformat de URGENȚĂ !!! Dar cine să o facă ?!!!

 6. Câtă agitație 🤭🤣🤣
  Așa cred că face și Parlamentul României care zace ca porcul in coteț în vacanța de iarnă până pe 1 februarie, în timp ce românii vin la muncă încă de pe 3 sau cel târziu pe 9 ianuarie!!!
  Îi transmit lui Sorin Ion, secretarul de stat care se agită degeaba că statul va plăti acele zile fără a fi muncite că:
  1. Noi Profesorii (colegii domniei sale) am fost și suntem corecți deși guvernul nu și-a respectat termenele și procentele pentru majorările salariale stabilite prin LEGE!!!
  2. Vom recupera fie după, fie înaintea acelor zile, cu toate că nu ei au solicitat aceste “punți” forțate!!!!! Dacă vrea facem și “live”…
  3. Profesorii NU sunt j*vre ca parlamentarii care numai recuperări nu fac!!!!

  1. Speram sa fie la fel de agitate sindicatele si sa reia protestele. Alte sindicate au reusit sa negocieze mariri pentru cei care ii reprezinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Barcari, despre recomandările pentru redeschiderea școlilor, de la Ministerul Sănătății: Nu am fost anunțați. Dacă am fi mers pe regulile colegilor mei, nici nu s-ar mai fi putut face experimente, ceea ce nu am fi putut accepta

Ministerul Educației discută în prezent mai multe “strategii pentru revenirea elevilor la școală în toamnă” și “în curând” va publica în dezbatere “variantele de lucru”, a anunțat secretarul de stat…
Vezi articolul