Ziua Națională a Lecturii 2024 la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti: Întâlniri cu scriitori și actori, ateliere de lectură și expoziții, toate cu participare gratuită / Programul evenimentelor

3.671 de vizualizări
Ziua Națională a Lecturii 2024 la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti
La sediul Muzeului Național al Literaturii Române, strada Nicolae Crețulescu 8, Calea Griviței 64-66, la Casele memoriale ale MNLR, precum și în școli, colegii și licee din București vor avea loc întâlniri cu scriitori și actori, menite să încurajeze lectura, joi, 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, potrivit unui comunicat de pe site-ului instituției.

Pentru a încuraja lectura, vizitarea expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu, spațiului expozițional din Calea Griviței 64-66 și a Caselor memoriale ale MNLR, precum și participarea la ateliere și evenimente sunt gratuite, se precizează în comunicat.

Programul evenimentelor propuse de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti:

„Ziua Națională a Lecturii la MNLR își propune să promoveze actul de a citi prin evenimente tip atelier și lecturi interactive pentru diferite grupe de vârstă. Proiectul prilejuiește și o întâlnire specială cu scriitoarea și traducătoarea Grete Tartler, precum și lecturi din operele autorilor români, o selecție realizată de actrițele Ioana Pavelescu și Adina Popescu. 

În avanpremiera Zilei Naționale a Lecturii elevii Colegiului Național „Cantemir Vodă” vor participa la atelierul de commedia dell’arte realizat de actorul Mihai Mălaimare în Ceainăria MNLR din str. Nicolae Crețulescu 8, miercuri, 14 februarie 2024, de la ora 12.00.

Data de 15 februarie este legată, totodată, de ziua nașterii lui Titu Maiorescu (n. 1840, Craiova) și a lui Spiru Haret (n. 1851, Iași), personalități foarte importante ale culturii române, care vor fi evocate în cadrul unui ghidaj tematic în sala Criticilor, revistelor și cenaclurilor și în sala Marilor enciclopediști.

Părinții sunt îndemnați în această zi să petreacă timp de calitate cu copiii lor prin vizitarea bibliotecilor, a librăriilor, a muzeelor care organizează evenimente dedicate, să discute pe marginea cărților preferate de cei mici.

Partener: Teatrul de Comedie

Programul evenimentelor de la sediul MNLR, strada Nicolae Crețulescu 8

Miercuri, 14 februarie 2024

• ora 12.00 – Atelier de commedia dell’arte realizat de actorul Mihai Mălaimare cu elevii Colegiului Național „Cantemir Vodă”.

Joi, 15 februarie 2024
• ora 10.00 – Atelier de lectură pentru copii cu vârste 7+ cu Monica Bumbeș

Se pot împrieteni Josette și Apolodor? Cum, când îi desparte un etaj (de muzeu), ea e o copilă, el un pinguin, el vorbește doar în versuri, iar ea… un pic anapoda.

Copiii vor explora Muzeul Național al Literaturii Române și se vor împrieteni, pe rând, cu autori, obiecte, personaje și texte. De asemenea, vor asculta fragmente de povești cu Josette și cu Apolodor. După care, bine antrenați, vor răspunde primei întrebări prin cuvinte și desene.

Și noi spunem că da, se poate! La fel de ușor precum se împrietenesc copiii între ei și născocesc tot felul de lucruri împreună, atunci când imaginația este lăsată liberă, să facă jocurile.

ora 11.00, mansarda MNLR – Lecturi pentru copii 7+
„Efemer”, de Iulia Iordan

Efemer este o călătorie printre întrebări despre câte-n lună și în nori, este portretul unui personaj delicat și curios ca un copil, este povestea lucrurilor care trec fără să dispară și o interpretare subiectivă la patru mâini a imaginației.

Iulia Iordan a scris cuvintele, Veronica Neacșu a desenat culorile în cea de-a doua carte a lor, după „Povești din calendar”, un titlu popular și premiat la apariția sa, în anul 2015. De data aceasta, povestea celor două artiste traduce un univers celest în care găsim nori de toate felurile, o lecție de știință în sine, într-o narațiune personală a efemerității ca trăsătură terestră.

ora 13.00 – Lecturi pentru copii 7+
„Povestea lupului care s-a căit că i-a mâncat pe iezișori”, de Anița Grigoriu
„Ocheanul fermecat”, de Ioana Ardelean Rusu
„Fanfara lui Rostogol”, de Lavinia Braniște
„Fabian”, de Gelu Diaconu
Povestea „Cum pune tata frunzele la loc pe crengi” din vol. „Cartea lui David”, de Peter Sragher

ora 18.00 – Seară de poezie cu Grete Tartler și Vasile Gribincea

ora 19.00 – Joia se citește teatru la mansarda MNLR!

Lecturi din scrierile lui G. Călinescu, Mihai Eminescu, I. L. Caragiale și D. R. Popescu, în interpretarea actrițelor Ioana Pavelescu și Adina Popescu.

Programul evenimentelor de la Casele memoriale ale MNLR

Miercuri, 14 februarie 2024, ora 11.00 și joi, 15 februarie 2024, ora 12.00
Casa memorială Ion Minulescu și Claudia Millian
Ateliere de lectură pentru copii

Joi, 15 februarie 2024, ora 10.00
Casa memorială Liviu și Fanny Rebreanu
Atelier de lectură pentru copii

Joi, 15 februarie 2024, ora 12.30
Casa memorială Anton Pann
Atelier de lectură pentru adolescenți

Vineri, 16 februarie 2024, ora 10.00

Casa memorială Tudor Arghezi – Mărțișor
Atelier de lectură pentru copii „Lectura ca o joacă”

Programul evenimentelor de la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66

15 februarie 2024, ora 13.30

Festivitatea de premiere a celor mai bune lucrări din cadrul expoziției „Lectura și arta grafică”, care poate fi vizitată în perioada 13 – 16 februarie 2024.

Programul evenimentelor în școli și licee

Joi, 15 februarie 2024, ora 10.00

Recital și lectură de poezie cu Lari Giorgescu și Loreta Popa la Liceul „Constantin Brâncoveanu”.

Joi, 15 februarie 2024, ora 11.30

La sediul Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din Strada Arh. Ion Mincu nr. 10, vor avea loc vernisajul și festivitatea de premiere a celor mai bune lucrări din cadrul expoziției „Arta lecturii”, care va putea fi vizitată în perioada 15 – 29 februarie 2024.

Invitat: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Ficțiunea de joi, 15 februarie 2024, ora 12.30
Doina Ruști și Alexandru Turcu vor participa cu o lectură și, respectiv, un recital la Colegiul Național „Sf. Sava”. Moderator: Anca Surian

15 februarie 2024, ora 14.00
Mihai Mălaimare și Loreta Popa vor participa la o întâlnire despre importanța lecturii cu elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Vineri, 16 februarie 2024, ora 9.50
Muzeul în școli – atelier de lectură susținut de muzeografii Casei memoriale George și Agatha Bacovia și ai Casei memoriale Anton Pann la Școala nr. 116 din sectorul 3.”


2 comments
  1. Acum imi dau seama, daca vacanta era cu doar o saptamana mai devreme, toate aceste activitati (gratuite, ca tot s-a mentionat) ar fi putut chiar sa aiba publicul tinta prezent! Dar de ce sa isi bata cineva capul cu organizarea, cand pot sa puna atatea ateliere la ore la care nu vor veni decat copiii care stau acasa ca au muci (dar pot sa mearga la un atelier de poezie :))) sau .., stiu eu, copiii din Satu Mare și Bistrita-Nasaud, care nu au bani sa mearga la schi :))) si vin la Bucuresti la MNLR :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un profesor de inginerie seismică ar fi hărțuit sexual mai multe studente condiționând promovarea examenelor de favoruri. A fost eliminat din comisiile de examinare și cercetat acum de Universitatea Transilvania din Brașov / Rectorul Abrudan: Evident că m-a șocat toată chestiunea asta

Două studente de la Facultatea de Construcții l-au reclamat pe profesorul de la catedra Rezistența Materialelor, conf. dr. ing. Florin Marius Botiș, că ar fi încercat să obțină favoruri sexuale…
Vezi articolul

VIDEO LIVE TEXT Programele de examen pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost modificate, anunță ministrul Educației / Vlad Voiculescu: Va exista un formular tip pentru acordul de testare. Nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru luni

Programele de examen pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost modificate a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, într-o conferință comună cu cel al Sănătății, Vlad Voiculescu. Cei doi explica regulile…
Vezi articolul

Ligia Deca: Evaluarea digitalizată nu influențează tipurile de subiecte, baremul, timpul de lucru. Singura diferență este că lucrarea va fi secretizată automat, când este scanată în prezența elevilor

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că evaluarea digitalizată de la simularea pentru Evaluarea Nationala 2024 nu influențează tipurile de subiecte, baremul, timpul de lucru, singura diferență este că lucrarea va…
Vezi articolul