A murit laureatul premiului Nobel pentru Fizică Masatoshi Koshiba: omul de știință și-a folosit suma cu care a fost premiat pentru înfiinţarea unei fundaţii cu obiectivul de a preda ştiinţa tinerilor

108 vizualizări
Masatoshi Koshiba / Foto: Twitter.com
Laureatul Premiului Nobel Masatoshi Koshiba, om de ştiinţă japonez, a murit la Tokyo, la vârsta de 94 de ani, relatează vineri agenţia DPA care citează media locale.

Koshiba, unul dintre cei trei câştigători ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2002, a murit joi de cauze naturale la un spital din capitala Japoniei, a anunţat Kyodo News, citând Universitatea din Tokyo, relatează Agerpres.

Profesor emerit la această universitate, Koshiba a fost desemnat câştigător al Premiului Nobel ‘pentru contribuţiile de pionierat în astrofizică, în special pentru detecţia neutrinilor cosmici’, a indicat Comitetul Nobel la acordarea distincţiei.

Masatoshi Koshiba a împărţit premiul cu regretatul Raymond Davis Jr din Statele Unite şi cu regretatul Riccardo Giacconi, născut în Italia.

Koshiba a folosit suma care însoţeşte premiul Nobel pentru înfiinţarea unei fundaţii, în 2003, cu obiectivul de a preda ştiinţa tinerilor.

Cercetătorul japonez, născut în prefectura Aichi în 1926, a obţinut doctoratul la Universitatea Rochester din New York în 1955, după ce a studiat la Universitatea din Tokyo.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oamenii de știință au descoperit urmele unui ghețar modern pe Marte care ar putea susține viitoarele misiuni umane / Cercetător: Sarea s-a format peste ghețar păstrând forma gheții de dedesubt, până la detalii precum crevasele și benzile de morene

Rămășițele unui ghețar modern au fost găsite aproape de ecuatorul planetei Marte, sugerând că gheața ar putea încă exista la mici adâncimi în acea zonă. Dacă este confirmată, o astfel…
Vezi articolul

Principalul program de lucru Orizont Europa pentru 2021-2022, ce prevede finanțări de 14,7 miliarde euro pentru digital, combaterea schimbărilor climatice și refacerea economică, a fost adoptat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat principalul programul de lucru al Orizont Europa, pentru perioada 2021-2022, ce descrie obiectivele și zonele de interes care vor primi, în total, finanțări de 14,7 miliarde…
Vezi articolul

Cum luăm „pulsul” Pământului privindu-l din spațiu: Doi geologi și un geograf de la Institutul Național de Cercetare pentru Geologie și Geoecologie Marină GeoEcoMar povestesc cum folosesc imaginile satelitare în cercetare

Pentru acei câțiva care au avut șansa de a privi Pământul din spațiu, imaginea Planetei albastre pare să aibă un impact foarte profund. Această afirmație este punctul de plecare al…
Vezi articolul