Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată galaxie, la 13,5 miliarde de ani lumină distanță

167 de vizualizări
HDI galaxie
Foto: cfa.harvard.edu – Harikane et al.
O echipă de astronomi, inclusiv cercetători de la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian, a observat un obiect aflat la cea mai mare distanță de Pământ, posibil o galaxie, cred oamenii de știință.

Astronomii au identificat un obiect aflat la 13,5 miliarde de ani lumină distanță care s-a format la doar 330 de milioane de ani după Big Bang.

Descoperirea a fost numită HD1, se vede ca un punct roșu, și a fost publicată în The Astrophysical Journal. A fost nevoie de 1200 de ore de observare cu ajutorul mai multor telescoape terestre importante.

Cercetătorii cred că e vorba cel mai probabil de o galaxie, însă nu exclud și posibilitatea să conțină o gaură neagră supermasivă, cu o masă de 100 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

„A răspunde la întrebări despre natura unei surse atât de îndepărtate poate fi complicat”, spune astrofizicianul Fabio Pacucci de la Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics.

„Este ca și cum ai ghici naționalitatea unei nave după steagul pe care îl arborează, în timp ce te afli departe pe țărm, iar vasul este în mijlocul unei furtuni și a unei ceți dense. Poate se pot vedea unele culori și forme ale pavilionului, dar nu în întregime. Până la urmă, este un joc lung de analiză și de excludere a scenariilor ce nu sunt plauzibile”, a spus astrofizicianul.

Teoria astronomilor este că HD1 formează stele extrem de rapid: peste 100 de stele în fiecare an. Asta înseamnă cel puțin un număr de 10 ori mai multe decât ar fi normal la aceste galaxii, mai afirmă Pacucci.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Desființarea CNATDCU este o tentativă de mușamalizare a oricărei fraude. Este aberant mecanismul care trimite o decizie de plagiat dată de experții Consiliului la decizia justiției – declară matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în conducerea instituției-cheie în soluționarea plagiatelor

Propunerea de desființare a CNATDCU și de transferare către universități și justiție a rolului de soluționare a plagiatelor din doctorate “este o tentativă de mușamalizare a oricărei încercări de fraudă”,…
Vezi articolul

Hotărârea pentru plata parțială a datoriei României la Agenția Spațială Europeană a fost aprobată de Guvern, anunță Ministerul Cercetării. Ministrul Burduja susține că România își va putea recupera în această toamnă dreptul de vot pierdut în urmă cu 4 ani

Hotărârea pentru plata parțială a contribuției financiare restante a României pentru programele Agenției Spațiale Europene (ESA), în cuantum de până la 330 milioane lei, a fost aprobată în cadrul ședinței…
Vezi articolul