ABC Autism pentru politicieni – curs gratuit oferit de o organizație, după ce Iohannis a gafat pe modelul Dăncilă

471 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Curs gratuit pentru politicieni oferit de Centrul de Resurse în Autism din Bistriţa, după ce președintele Klaus Iohannis a declarat: “nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută despre ordonanţă pe amnistie şi graţiere”. Ana Dragu, fondatoarea centrului, anunță că “se oferă să susțină un curs gratuit pentru politicienii români, însoțit de un mic îndreptar de vorbire care să îi ajute să înțeleagă ce reprezintă tulburările din spectrul autist, cum pot fi susținute în direcția integrării persoanele diagnosticate cu autism și cum se poate combate discriminarea la pachet cu dobândirea proprietății termenilor în discursurile publice”.

“Pot înlocui termenul ‘autist’ folosit abuziv cu termenul ‘politician’ care din păcat are cu adevărat conotații negative”, spune Ana Dragu, într-un anunț publicat pe pagina sa de Facebook.

Mesajul integral publicat Ana Dragu, președinta Asociației Autism Europa Bistriţa, pe pagina sa de Facebook:

“Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de sprijin, nu de stimatizare. Deoarece în ultimii ani termenul ‘autist/autism’ a fost utilizat de demnitari cu rang înalt cu sens negativ și peiorativ de nenumărate ori, Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa se oferă să susțină un curs gratuit pentru politicienii români, însoțit de un mic îndreptar de vorbire care să îi ajute să înțeleagă ce reprezintă tulburările din spectrul autist, cum pot fi susținute în direcția integrării persoanele diagnosticate cu autism și cum se poate combate discriminarea la pachet cu dobândirea proprietății termenilor în discursurile publice. Pot înlocui termenul ‘autist’ folosit abuziv cu termenul ‘politician’ care din păcat are cu adevărat conotații negative.

Eu cred cu tărie că putem ajuta un copil să funcționeze foarte bine, să comunice eficient, să se adapteze mediului, să crească frumos, să își găsească drumul, scopul, rolul și locul potrivit în viată, însă cred, în același timp, că autismul nu dispare, indiferent ce am face, e prezent pe tot parcursul vieții.

Rămâne un sistem de operare diferit, cu o neurobiologie aparte, cu o viziune asupra lumii și un sistem de integrare senzorială complet diferite. Mai cred că toate aceste diferențe sunt și devin cu atât mai vizibile de îndată ce, datorită terapiei, ai acces la ele, deci când copilul/adultul le poate exprima pentru că a învățat cum să le exprime prin metode adecvate stilului lui particular de învățare.

Ana Dragu / Foto: Facebook Ana Dragu

Personal, nu îmi doresc un copil tipic, nu mă deranjează diferențele și cu atât mai puțin autismul. Îmi doresc un copil fericit. Dacă integrarea, adaptarea la mediul social și o metodă de comunicare funcțională pot (și eu cred că pot) contribui la fericirea lui/liniștea lui interioară și găsirea echilibrului dintre cerințele/nevoile lui și presiunile mediului, sunt de părere că nici un efort nu e prea mare în a ajuta un om, autist sau nu, să le obțină/atingă, prin grijă și atenție individualizată, prin educație/dragoste/terapie.

Nu există rețete de ‘recuperare’ pentru că nu există autism, ci autisme, pentru că autismul nu e o boală, ci un fenotip diferit și, în cele din urmă, pentru că diferit nu înseamnă neapărat rău. Noi suntem rezistenți la diferențe, noi privim diferențele dintre oameni în termeni de ‘bun’ și ‘rău’, ‘corect’ și ‘greșit’. Pe mine nu mă deranjează că un calculator rulează Windows și altul Linux sau al treilea IOS.

Atâta vreme cât sistemul de operare diferit îl ajută să își facă treaba și mă ajută și pe mine să pot colabora cu acel calculator (a se citi creier), e absolut în regulă. Când spui recuperare în felul ăsta, vorbești despre autism ca despre ceva ce trebuie vindecat și nu sunt de acord cu asta din toate motivele expuse mai sus.

În viziunea mea, e vorba exact de asta, de bucuria și mirarea (care vin la pachet cu disperarea și efortul teribil) mental și social pe care îl facem când suntem puși în situația de a accepta/iubi/înțelege/celebra/admira un om cu totul și cu totul diferit. Atât de atipic și, evident, poate tocmai prin asta, neașteptat de frumos.”

Informații de background

Reacția vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat la întâlnirea cu tinerii câştigători ai concursului Civic Avengers că discuţiile din spaţiul public privind iminenţa unei ordonanţe de urgenţă pentru amnistie şi graţiere nu pot fi ignorate: “pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută despre ordonanţă pe amnistie şi graţiere. Se discută despre ea!”

Ulterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că şeful statului „nu a avut sub nicio formă intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism”.

Și premierul Viorica Dăncilă și-a cerut scuze în luna februarie după ce i-a calificat drept „autiști” pe cei care ar „dezinforma Uniunea Europeană”, pe motiv că „știu realitatea, dar nu vor să o accepte”. Asociația Părinților Copiilor cu Autism a criticat atunci limbajul premierului și a arătat că folosirea acestui termen în sens negativ, într-o dispută politică, „este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume”.

Citește și:

Foto: Pexels.com

 


2 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Monica Anisie, propusă la Ministerul Educației: Urgent voi reduce numărul imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic. Părinții, elevii și studenții sunt sătui de reformă, voi asigura stabilitate

Reducerea numărului imens de hârtii pe care un cadru didactic trebuie să le completeze la cererea inspectoratelor, ministerului sau a ARACIP, aceasta este „măsura urgentă” pe care Monica Anisie, ministrul…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Agronomie: Am primit vineri solicitarea lui Sorin Cîmpeanu, urmează să o analizăm in integrum, să decidă de la nivelul școlii doctorale și o comisie de specialiști

Solicitarea făcută de Sorin Cîmpeanu pentru analizarea tezei sale de doctorat a ajuns vineri la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, a declarat rectorul interimar Răzvan…
Vezi articolul

Material susținut de ROMANIA TECH NATION

Robo Hackathon pentru copiii de gimnaziu, organizat de coordonatorul Festivalului de Film și Istorii Râșnov. Mihai Dragomir: Ne dorim să găsim copii talentați cu care să pornim un club de robotică, alături de companii care folosesc roboți industriali

Orașul Râșnov este unul dintre cele mai clare exemple ale efectelor pe care investiția în școală, grădiniță și creșă le are asupra dezvoltării locale. În iunie va găzdui primul concurs…
Vezi articolul