Actorul Vlad Ivanov: E absolut necesar să existe o școală de actorie de film sau măcar în cadrul Facultății de Film să existe ore clare / Actoria de teatru nu are nimic în comun ca tehnică cu actoria de film

1.167 de vizualizări
Vlad Ivanov / Foto: Bogdan Iordache – PhotoCube
Cariera actorului Vlad Ivanov a luat o turnură extraordinară odată cu rolul doctorului Bebe, din filmul lui Cristian Mungiu, 4 Luni, 3 Săptămâni și 2 Zile, câștigător al Palme d’Or la Cannes 2007. Din acel moment, Ivanov a făcut pasul către lumea bună a cinematografiei europene.

Dar pasiunea sa pentru actorie se împarte în egală măsură între teatru și film. A fost angajat al TNB timp de 14 ani, însă a plecat și afirmă cu tărie că nu s-ar întoarce niciodată în sistemul bugetar. Totuși, spune că teatrul este unul dintre motivele pentru care nu ar pleca din țară.

Ne-a întâlnit cu Vlad Ivanov cu câteva zile înaintea premierei în România a celui mai recent film în care joacă, Servants, regizat de Ivan Ostrochovský.

Cultura la dubă: Ați învățat din școală cum să faceți diferența dintre actoria de teatru și cea de film? La UNATC nu există școli separate pentru asta.

“Pe vremea când am făcut eu facultatea, actoria de film era sublimă, dar lipsea cu desăvârșire.”

E foarte rău că e așa, pentru că avem actori foarte talentați pe teatru. Trebuie spus foarte clar că actoria de teatru nu are nimic în comun ca tehnică cu actoria de film. Sigur că se bazează tot pe emoție, pe talent, dar tehnic sunt cu totul diferite. Și, de aceea, e absolut necesar să existe o școală de actorie de film.

Sau măcar în cadrul Facultății de Film, să existe ore clare de actorie de film.

Regizorii sunt pur și simplu extenuați, aflu de la ei, de câți actori vin la filmare cu tehnică de teatru. Și le ia ore, zile, până să aducă acel actor la un nivel de film. Și regizorul devine un profesor. În loc să aibă să aibă, cum spune Corneliu Porumboiu, un actor care dă plus valoare, el se apucă și începe să sape șanțuri, să dea cu lopata, iar asta nu e muncă de regizor pe un platou de filmare.

Această muncă trebuie să o facă un profesor, regizor sau actor, în cadrul facultății, la ore de actorie de film, la care să îi învețe tehnică de film.

Eu am învățat în jumătate de oră, pe un platou de filmare, ce învățam într-un an la școală, încadraturi și nu mai știu ce.

De aceea spun, pentru un actor este vital, dacă vrea să facă film, să aibă cursuri de actorie de film.

Cultura la dubă: Care este cea mai frecventă greșeală pe care o face un actor cu tehnică de teatru, atunci când joacă într-un film?

“Am să vă spun fix ce mi-a spus un regizor american: “Voi, actorii români, sunteți foarte talentați, dar dați prea mult din mâini.”

Adică, dacă tu ai o încadratură de prim plan sau de gros plan și începi să faci cu capul sau cu mâinile așa (gesticulează amplu), parcă se mută toată camera cu tine.

Îți și spune regizorul: vezi că ești la gros-plan sau la prim-plan și atunci mișcările trebuie să fie micronice, trebuie să aduni totul în ochi, energie în privire, pentru că el d’asta îți ia gros-plan, fiindcă vrea să obțină ceva de la tine.

Citește în publicația Cultura la dubă interviul integral acordat de actorul Vlad Ivanov

Foto: Bogdan Iordache/ PhotoCube


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Lazar Vlasceanu / Foto: Lucian Tudose-Agepres Foto

EXCLUSIV Profesorul Lazăr Vlăsceanu, unul dintre cei mai proeminenți sociologi români: O cronică anticipată. Despre consecințele intenționate sau neintenționate ale Proiectului de Lege a învățământului superior „România educată“

Analiză semnată de profesorul Lazăr Vlăsceanu, unul dintre cei mai proeminenți sociologi români, cercetător în cadrul Catedrei de Sociologie pe care a condus-o la Universitatea din Bucureşti, cu doctoratul în…
Vezi articolul

OPINIE Cine vrea să fie director de școală are nevoie de un masterat în politici și managementul Educației. Este diferența dintre cântatul după ureche și pe bază de note muzicale – Edmond Ciumașu, director reconfirmat în funcție la concursul din acest an

Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în școlile din România se apropie de sfârșit. Asta dacă nu vor urma o serie de procese deschise în instanță de…
Vezi articolul

Cine este Marcel Boloș, propus ministru la Cercetare-Digitalizare: fost ministru al Fondurilor Europene și autor al primei variante de PNRR, în care majoritatea banilor pentru Educație ajungeau la Colegiile Centenare / “Tehnocrat” și preot, doctor în contabilitate și management, unul dintre doctorate – omis în cel mai recent CV

Marcel Boloș, om cu 20 de ani de activitate în administrația locală și centrală și cu experiență în domeniul fondurilor europene, fost ministru aflat chiar în cărți, acum doi ani,…
Vezi articolul