Adevărul despre medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie. David Turturean, elevul premiat: Costurile au fost acoperite de Minister. Pasiunea mea a început în clasa a III-a

3.429 de vizualizări
David Turturean
David Turturean a obținut medalie de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie 2018 care s-a încheiat în urmă cu o zi, în Colombo, Sri Lanka. “Pasiunea pentru astronomie a început în clasa a III-a”, a declarat pentru Edupedu.ro olimpicul David Turturean, care povestește că performanța și pasiunea au ca numitor comun un profesor. Profesorul Crăciun Petru este cel care l-a introdus pe tărâmul corpurilor cerești, la Palatul Copiilor, și care i-a rămas profesor și acum, în clasa a X-a.

David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava și a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie care s-a desfășurat în perioada 6-14 octombrie în Colombo, Sri Lanka.

Informația care s-a răspândit, însă, la câteva momente de la primirea premiului a fost că participarea nu ar fi avut sprijinul financiar al Ministerului Educației. “Costurile au fost acoperite integral de Minister”, a replicat David Turturean, pe contul său de Facebook.

David Turturean: Pentru a face performanță, întâi un elev trebuie să își găsească pasiunea pentru astronomie, care nu este predată în școli

Contactat de Edupedu.ro, David Turturean a povestit căpasiunea pentru astronomie a început în clasa a III-a, când părinții au dorit să mă înscrie la Palatul Copiilor, iar eu am ales să particip la cursul de astronomie, unde este profesor dl Crăciun Petru, care îmi este profesor și în ziua de astăzi”.

M-au captivat, ca elev la școala primară, corpurile cerești cu modul de existență și aspectul lor, de care ar fi fascinați majoritatea copiilor. Astronomie mai serioasă (cea concretă, învățată cu ajutorul fizicii și matematicii, care apare și în competiții) am început să studiez în clasa a VI-a, când au început să îmi permită cunoștințele de materii reale”, a povestit David Turturean.

“În clasa a VII-a m-am calificat pentru prima dată la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, de unde mai apoi în lotul lărgit la secțiunea juniori, apoi în lotul restrâns pentru Olimpiada Internațională la Astronomie, secțiunea juniori”, a declarat pentru Edupedu.ro olimpicul medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Astronomie 2018.

David Turturean a explicat, pentru Edupedu.ro, că “pentru a face performanță în acest domeniu, întâi un elev trebuie să își găsească pasiunea pentru această materie, pasiune greu de găsit ținând cont că astronomia nu este predată în școli. Dorința de a studia în continuare știința stelelor persistă prin dorința elevului de a afla mai multe despre Universul larg care ne înconjoară, combinată poate cu o bună cunoștință a aparatului matematic și fizic – cel puțin în opinia mea”.

Citește mai jos povestea confuziei de la Olimpiada Internațională de Astronomie 2018, povestită de David Turturean:

Informația conform căreia Ministerul Educației nu subvenționa participarea mea la această olimpiadă este falsă, aceasta fiind cea de-a treia IAO (International Astronomy Olympiad) la care am concurat și pentru care costurile au fost acoperite integral de Minister. În niciun moment nu a fost pusă la îndoială plata de către MEN a cheltuielilor necesare pentru IAO.

De asemenea, la această competiție, cu toate ca au fost 80+ participanți, concurenții sunt împărțiți în Group Alpha și Group Beta, în funcție de vârstă, eu participând și luând medalie de aur la Group Beta, cu cca 40 participanți.

Olimpiada pentru care am avut nevoie de sponsorizare pentru deplasare și participare este Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizica (IOAA), care va avea loc între 3 și 11 noiembrie în Beijing, China. România poate participa cu două echipe de câte 5 elevi, aprobate de MEN, la această olimpiadă: prima echipă, care are participarea asigurată de Minister; respectiv cea de-a doua echipă, ai cărei membri trebuie să găsească sponsorizare pentru participare, eu făcând parte din cel de-al doilea echipaj. Pe această cale, mulțumesc din suflet tuturor persoanelor care m-au ajutat să strâng suma necesară (și peste aceasta) pentru plecarea mea la IOAA, donând sau dând mai departe.

Declarațiile integrale, pe contul de Facebook al lui David Turturean

Sursa foto: Facebook David Turturean


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admiterea la liceu 2019: Nu există prag de admitere la media 5 / Andronescu: Luarea în considerare a notei de 5 pentru admiterea la liceu ne ducea în situația să punem o etichetă pe fruntea elevilor școlilor profesionale

Admiterea la liceu 2019 nu vine anul acesta cu impunerea prin metodologie a mediei minime de intrare la 5, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Ecaterina Andronescu. Dacă vor fi licee…
Vezi articolul