Administraţia preşedintelui american Donald Trump a anunţat luni că intenţionează să priveze Universitatea Harvard de aproximativ nouă miliarde de dolari în subvenţii federale în urma unei „examinări cuprinzătoare”, după ce a acuzat prestigioasa instituţie de învăţâmânt, la fel ca pe Universitatea Columbia, că a permis „antisemitismului” să se „instituționalizeze” în campusul său, potrivit France Presse, citată de Agerpres și preluată de G4Media.ro.
- Tema este relatată și de Harvard Magazine, publicație care notează nu au fost prezentate detalii privind contractele ce vor fi verificate. Articolul precizează că universitatea în sine a primit, în anul fiscal 2024, fonduri federale pentru cercetare în valoare mai mică decât fondurile alocate spitalelor care sunt afiliate universității, dar care funcționează separat de aceasta. Harvard Magazine notează, totodată, că declarațiile autorităților executive nu au fost susținute de dovezi – detalii mai jos
De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, executivul american a luat în vizor marile universităţi din Statele Unite, care au fost scena unei mişcări studenţeşti de protest împotriva războiului purtat de Israel în Fâşia Gaza timp de peste un an.
„Deşi recentele măsuri adoptate de Harvard pentru a reduce antisemitismul instituţionalizat sunt binevenite, universitatea trebuie să facă mult mai mult pentru a păstra privilegiul de a primi banii câştigaţi cu greu de contribuabili”, a scris administraţia într-un comunicat comun al mai multor agenţii federale şi ministere, inclusiv Departamentul Educaţiei.
- Mai precis, administraţia Trump susţine că va efectua o „examinare cuprinzătoare” a contractelor de 255,6 milioane de dolari între Harvard şi guvernul federal, precum şi „peste 8,7 miliarde de dolari reprezentând subvenţii multianuale”.
„Această examinare face parte din eforturile administraţiei de a combate antisemitismul”, conform comunicatului menţionat, în contextul în care preşedintele Trump s-a angajat într-o cruciadă împotriva protestelor pro-palestiniene din campusurile marilor universităţi.
„Incapacitatea (Universităţii) Harvard de a proteja studenţii din campus de discriminarea antisemită – promovând în acelaşi timp ideologii ce dezbină, în detrimentul libertăţii de cercetare – i-a pus reputaţia în pericol grav”, scrie în comunicat secretarul educaţiei, Linda McMahon.
- „Harvard poate îndrepta aceste greşeli şi îşi poate recâştiga rangul de campus dedicat excelenţei academice şi căutării adevărului”, a insistat ea, referindu-se la universitatea din Massachusetts din trecut ca la un „simbol al visului american”.
Preşedintele Harvard, Alan Garner, a obiectat, într-o declaraţie, că, „dacă această finanţare este întreruptă, ea va pune capăt cercetărilor care salvează vieţi şi va pune în pericol programe importante de cercetare ştiinţifică şi inovaţii”.
Harvard Magazine: Niciun argument, până acum, în susținerea afirmațiilor făcute de autorități
Într-un articol publicat luni seară, referitor la planurile anunțate de Administrația Trump, Harvard Magazine, publicație independentă ce acoperă evenimentele din cadrul universității notează că verificările vizează „contracte federale și granturi la Universitatea Harvard și afiliații săi”, ce se pot extinde la angajamente multinanuale de 8,7 miliarde de dolari tot pentru Universitate și afiliați.
Potrivit publicației, nu au fost oferite detalii cu privire la contractele vizate, în condițiile în care printre afiliați se numără și spitale care au activitate separată de universitate:
- „Nu au fost oferite elemente specifice cu privire la contractele acoperite sau la granturile viitoare; în anul fiscal 2024, Harvard a primit 686,5 milioane de dolari în finanțări pentru cercetare susținute la nivel federal. Spitalele sale afiliate, care funcționează separat de universitate, au primit, în total, un sprijin federal mai larg decât Harvard”.
Aceeași publicație precizează că până acum nu a fost oferită nicio dovadă cu privire la o anchetă oficială care să susțină acuzațiile secretarului Educației, Linda McMahon, cu privire la „eșecul în protejarea studenților din campus în fața discriminării antisemite”. Și, mai precizează Harvard magazine, nu a fost oferit până acum niciun indiciu cu privire la ce ar putea face universitatea ca să dea satisfacție autorităților.