Educație Știri Universitate

Adrian Năstase, Doctor Honoris Causa al Universității din Arad. Ecaterina Andronescu a condus Comisia de Laudatio

Citire în 3 min
Adrian Năstase, fostul premier condamnat cu executare în două dosare pentru corupţie la nivel înalt, pentru care a făcut 500 de zile de pușcărie, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Arad, iar Comisia de Laudatio a fost condusă chiar de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Adrian Năstase este, din 2001, profesor onorific al Universităţii din Arad, iar conducerea a decis să-i acorde titlul academic pentru “meritele excepţionale în apărarea şi promovarea interesului naţional ca diplomat”, transmite Agerpres.

Comisia de Laudatio condusă de Ecaterina Andronescu spune că titlul este acordat “în semn al aprecierii pentru întreaga activitate ştiinţifică şi academică, pentru rolul avut în dezvoltarea României”.

Doctor honoris causa înseamnă “doctor datorită meritelor” şi este un titlu onorific, acordat unor persoane eminente de către o universitate, în special persoanelor care s-au distins în anumite domenii profesionale, sociale sau politice şi reflectă mai ales buna reputaţie a acelei persoane.

Titlul a fost acordat în prezența lui Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române. „Adrian Năstase a avut un rol decisiv în faptul că Sibiul a devenit Capitală Culturală a Europei, alături de Luxemburg. Lucrul acesta trebuie să-l recunoască toată lumea, inclusiv fostul primar al Sibiului (Klaus Iohannis – n.r.), care uneori e amnezic din acest punct de vedere”, a spus vicepreşedintele Academiei Române.

Ecaterina Andronescu a vorbit despre rolul lui Năstase în integrarea României în Uniunea Europeană şi în NATO. „Sunt convinsă că istoricii vor face o radiografie corectă a perioadei respective şi îl vor aşeza pe Adrian Năstase acolo unde îi este locul, între cei care au contribuit esenţial la o Românie europeană”, a spus ministrul Educaţiei.

Adrian Năstase a spus în discursul său că este „emoționat” să audă „cuivnte foarte frumoase” la adresa sa din partea Comisiei de Laudatio.

„Mă bucur că, uneori, putem să selectăm din destinul unora dintre persoanele publice aspecte pozitive, elemente care pot fi aduse în prezent, pentru a fi eventual utile ca lecţii pentru cei mai tineri”, a spus Năstase.

Cine este Adrian Năstase

Adrian Nastase a fost primul premier al României condamnat în două dosare pentru fapte de corupţie la nivel înalt. Acesta a condus guvernul între anii 2000 şi 2004, perioadă cunoscută ca fiind una dintre cele mai negre de după ’89, pentru libertarea presei şi independenţa sistemului judiciar. De profesie, jurist, politicianul a fost preşedinte al PSD.

Pe 20 iunie 2012 Adrian Nastase a fost condamnat definitiv şi irevocabil la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice.

Faptele din dosarul “Trofeul Calităţii” s-au petrecut în 2004, când Năstase camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală pentru alegerile prezidenţiale prin iniţierea unui simpozion. Manifestarea “Trofeul calităţii în construcţii” a fost organizată de către Inspectoratul de Stat în Constructii (ISC), iar taxele de participare încasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidenţială a liderului social-democrat.

A doua condamnare a fost în dosarul “Zambaccian”, pe 6 ianuarie 2014, la 4 ani cu executare. Acuzaţia: a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu.

FOTO: Prefectura Arad

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001
CONT EUR: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la Banca Transilvania pe numele "ASOCIATIA EDUPEDU PT EDUCATIE".

Te mai poate interesa

OECD: Ţara care îşi plăteşte cel mai bine profesorii

Mihai Peticila

FSLI reacționează și în cazul învățătoarei „spray”, după ce Edupedu a remarcat lipsa de atitudine

Mihai Peticila

Şcoală construită din cărămizi de plastic făcute din resturile de la groapa de gunoi, în Coasta de Fildeş. Costă 14.500 de dolari o clasă

Mihai Peticila

11 comentarii

G. Manea, profesor 18 mai 2019 at 19:52

Nastase lasa o impresie buna atunci când spune ceva, dar faptele lui îl contrazic flagrant, din păcate.
Un frustrat clasic, a ratat cu siguranța un loc meritoriu in istoria României.

Răspuns
Popescu Tiberiu 18 mai 2019 at 10:15

:)))))))))))) Iar rectoriţa fostă secretară şi campioană la plagiat este:
https://revista22.ro/dosar/cooperativa-de-plagiat-lile

Răspuns
loki 17 mai 2019 at 20:10

tara hotilor si nenorocitilor

Răspuns
Adrian Năstase, Doctor Honoris Causa al unei universităţi din Arad. Andronescu: „Sunt convinsă că istoricii îl vor aşeza acolo unde îi este locul“ - newsromania.info 17 mai 2019 at 17:48

[…] iar Comisia de Laudatio a fost condusă chiar de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, scrie edupedu.ro.  „Sunt convinsă că istoricii vor face o radiografie corectă a perioadei respective şi […]

Răspuns
Atena Ciontu 17 mai 2019 at 21:53

PSD,promovează un pușcăriașul. Asta este valoarea PSD -ului. Romani,votați fara PSD !

Răspuns
Cristina Draghici 17 mai 2019 at 15:45

Rusine.

Răspuns
Andrei Kelemen 17 mai 2019 at 15:41

E jenant, dar nu foarte…E vorba, totuși, de UAV Arad (care are și așa destule bube în cap). I-au găsit pe Abramburica și pe obositul de R.Theodorescu să gireze moral această parodie.

Dacă era vorba de o universitate mai de Doamne-ajută, atunci, da, era o știre.

Răspuns
matusha tamara 17 mai 2019 at 15:36

Condamnatul Penal infractor a fost premiat!!!! Astea sunt valorile pe care le promoveaza Romania de astazi……Bombonel ….

Răspuns
Fostul premier Adrian Năstase, condamnat cu executare în două dosare pentru corupţie, Doctor Honoris Causa al Universității din Arad – STIRILE TRANSILVANIEI 17 mai 2019 at 15:31

[…] Adrian Năstase, fostul premier condamnat cu executare în două dosare pentru corupţie la nivel înalt, pentru care a făcut 500 de zile de pușcărie, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Arad, iar Comisia de Laudatio a fost condusă chiar de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, scrie edupedu.ro. […]

Răspuns

Lasă un comentariu

* Folosind acest formular sunteți de acord cu stocarea și prelucrarea datelor dumneavoastră pe acest site.